Ilustracija / - ФОТО: DEPOSIT/ VENTANAMEDIA
15/10/2022 u 00:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stvari koje nikako ne smijete da radite u Italiji – zbog jedne se ide u zatvor

Na Španskim stepenicama u Rimu se ne sjedi, kažnjavaju se i nepropisno odjeveni turisti u Sorentu

Kako bi se što bolje nosile s velikim brojem turista koji posjećuju zemlju i pritom sačuvale svoje gradove i mjesta, italijanske vlasti su poslednjih godina donijele niz pravila. Neka su vam možda već i poznata, poput onog da se na Španskim stepenicama u Rimu ne sjedi, a neka možda i ne jer je, na primjer, kažnjavanje nepropisno odjevenih turista u Sorentu tek nedavno uvedeno, prenosi Pun kufer.

U svakom slučaju, i ovdje važi ona da se u Rimu ponašate kao Rimljani, pa nemojte sebi kvariti odmor i ne radite sledeće:

- Fotografisanje unutar Sikstinske kapele (Vatikanske muzeje možete slikati, ali u kapeli je to strogo zabranjeno).

- Sjedenje na Španskim stepenicama u Rimu. Osim toga, strogo je zabranjeno kupanje u rimskoj fontani Di Trevi.

Zabranjeno je i jesti na ulicama u strogom centru Firence (Via de’ Neri, Piazzale Degli Uffizi, Piazza del Grano i Via Della Ninna) od 12 do 15 sati i od 18 do 22 sata. Konkretno, to znači da ne smijete da idete okolo s npr. sendvičem i jedete ga na ulici.

Takođe, zabranjeno je i hranjenje golubova na Trgu Svetog Marka u Veneciji, kao i snimanje dronom bez dozvole u urbanom području, posebno starim gradskim jezgrima. Neke od zabrana su i:

- Stavljanje takozvanih ljubavnih katanaca na mostove u Rimu i Veneciji;

- Plivanje, ronjenje ili kupanje u venecijanskim kanalima;

- Plivanje u Plavoj pećini na ostrvu Kapri (Možete da je posjetite brodom, ali plivanje u samoj pećini je strogo zabranjeno. Ako ne vjerujete, pitajte slavni model Hajdi Klum, koja je 2019. platila visoku novčanu kaznu jer je odlučila da pliva baš tu);

- Uzimanje pijeska s plaža na Sardiniji (generalno se odnosi na sve plaže, ali pogotovo na sardinijske). Ovakvo ponašanje može vas čak odvesti i u – zatvor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:07