Djeca za vrijeme obroka / - FOTO: SHUTTERSTOCK
13/02/2023 u 12:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zašto je opasno dozvoliti djeci da jedu ispred ekrana?

Mnogi roditelji pribjegavaju raznim trikovoma za vrijeme obroka, a njihova namjera može da bude da navedu dijete da prestane da trči po sobi i mirno sjedne i jede ili da ga motivišu da pojede veće količine bez bilo kakvog otpora

DIJete koje gleda televiziju ili neku drugu vrstu ekrana dok jede uobičajen je prizor u većini domova. Isto tako, možda ste više puta vidJeli majku da hrani svoje dIJete dok se ono igra sa njenim mobilnim telefonom ili tabletom.

Mnogi roditelji pribjegavaju raznim trikovoma za vrijeme obroka, a njihova namjera može da bude da navedu dijete da prestane da trči po sobi i mirno sjedne i jede ili da ga motivišu da pojede veće količine bez bilo kakvog otpora.

To takođe može da bude način odvraćanja pažnje djeteta tako da pojede hranu koja mu se ne sviđa, a da doslovno nije ni svjesno šta jede, piše „Parent Circle“.

Iako namjera roditelja ovakvim načinom ponašanja najverovatnije nije loša, može da dovede do ozbiljnih posledica, upozorava psiholog i stručnjak za odgajanje djece Laura Markam koja, kako kaže, jedenje pred ekranima oštro osuđuje i smatra ga veoma problematičnim, prenosi Index.hr.

„Kao prvo, istraživanje je pokazalo da hranjenje djece uopšteno nije dobra ideja. Čim budu u mogućnosti, treba ih podsticati da sami koriste pribor i jedu. Kad kažu da su gotovi, nemojte ih tjerati da jedu još. Dajte im izbor različitih hranljivih vrijednosti i pomozite im da razviju zdrav odnos sa hranom. Naučiće da jedu kad su gladni. Drugo, nikada ne dopustite da jedu ispred ekrana jer će tako djeca prestati da budu svjesna hrane koju jedu i neće obraćati pažnju na tjelesne znakove koji im signaliziraju da su siti“, objašnjava Markam.

Ona dodaje da većina djece može da se navikne da jede isključivo pred ekranima što dovodi do poremećaja ishrane, ali i drugih nuspojava povezanim sa prečestim korišćenjem ekrana.

„Loša strana prekomjernog vremena ispred ekrana, tačnije štetan fizički, kognitivni i društveni uticaj, dobro je poznata. A ako vreme provedeno pred ekranom postane navika za djecu i za vrijeme obroka, to ne samo da povećava ukupnu izloženost ekranima već takođe utiče na dječije prehrambene navike“, ističe Markam.

Istraživanje sprovedeno 2018. godine otkrilo je direktnu vezu između vremena provedenog pred ekranom i nezdravog ponašanja u ishrani kod male djece. Prema pomenutoj studiji, vrijeme provedeno pred ekranom bilo je povezano sa manjim konzumiranjem voća i povrća i povećanim unosom nezdravih grickalica poput čipsa, keksa ili čokolade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:10