/ -
22/06/2022 u 10:14 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пореска основица умањена за 30 еура

На дневном реду сједнице је 12 скупштинских одлука

Одборницима у Скупштини Главног града истекле су одборничке легитимације у мају па ме занима да ли можемо да учествујемо у раду а да након тога не будемо позвани на одговорност, питао је Јанко Крстовић, шеф клуба одборника Демократа. Крстовић је тражио објашњење да ли одборници због тога могу да износе своје мишљење.
Предсједник Скупштине Главог града Ђорђе Сухих саопштио је да одборници имају правно да износе ставове све док их други одборници не замијене. Појашњење је дао и Веселин Вукчевић, секретар градског парламента.

–Статус одборника, права и дужности не зависи од валидности одборничке легитимације. Оне су утврђене статут и пословником Главнг града. То што је можда истекла легитимација не даје никакву заштиту од било чега, па ни од прекршаја. Она служи само за идентификацију приликом уласка и изласка и код другог надлежног органа. Мандат одборника је утврђен законом, а права и дужности статутом – навео је Вукчевић.

Шеф клуба одборника ДПС-а Михаило Анђушић питао је да ли су одборници и даље у мандату и до којег датума им трају мандати. Ђорђе Сухих је навео да су у мандату и да је сједница градског парламента легално сазвана.

Митар Вуковић (Демократе) је поручио да је одборницима забрањен улаз у парламент уколико су им истекле одборничке легитимације. 

–Ако вам истекну лична карта и возачка дозвола, бићете кажњени. Требали сте се потрудити да их продужите – навео је Вуковић.

Горица да постане заштићено подручје

У току је расправа о проглашењу Горице за заштићено споменик природе. Шеф клуба одборника УРА Лука Ракчевић оцијенио је да је прилика за заштиту Горице пропуштена 1989. године када је ван правне снаге стављен ДУП архитекте Вукоте Тупа Вукотића.

–Главна шанса коју смо имали са Горицом је пропуштена тада. Задовољан сам што се доноси студија, вјерујем да овим стављамо тачку на 105 хектара шуме – рекао је Ракчевић.

Секретар за планирање Миљан Баровић је навео да је план Вукоте Тупа Вукотића има мана јер је подразумијевао увођење колског саобраћај.

–Није се добро позивати на нешто кад то није најбољи примјер. Да смо покушали да оживимо план Тупе Вукотића и уведемо колски саорбаћај, ви бисте нас прогласили лудацима. Проглашењем спомеником природе ћемо заштити 105 хектара и не постоји управа која ће моћи да направи план да се уцрта неки пројекат. Добијамо и додатно 10 хектара зелене површине – навео је Баровић.

Одборници расправљају о предлогу Главног града да се умањи пореска основица за обрачун пореза на непокретност за ову годину.

Секретарка за финансије Снежана Поповић je навела да су искористили законску могућност да смање пореску основицу.

–Од Управе за статистику смо добили обавјештење да је просјечна цијена метра квадратног стана у новоградњи за 2021. годину 1.211 еура, а 2020. годину 996 еура што је би значило увећање за 25,6 одсто. То би значило значајно већи порез на непокретност због чега смо искористили законску могућност да узмемо просјек задње три године и дошли смо износа од 1.081 еуро што је повољније за грађане – саопштила је Поповић.

Одборник ДПС-а Андрија Кликовац рекао је да ријеч о одлуци која ће утицати на то да грађани плаћају мањи порез на непокретност.

–Одлука указује да су локалне финансије изузетно стабилне. Нама је на првом мјесту бољи живот грађана – рекао је Кликовац.

Градоначелник Иван Вуковић је навео да је у питању важно питање за грађане.

–Умањили смо пореску основицу за 30 еура. Умјесто да буде 1.211 биће 1.081 еура. Знамо да је инфлација један од значајних економских проблема, то се одразило и на стање ствари на тржишту па имамо да су цијене станова значајно порасле у граду. Уважавајући сложену еконсомку ситуацију искористили смо законску могућност да би оклакшали грађанима – рекао је Вуковић.

На дневном реду је 12 скупштинских одлука. Међу њима су одлука о умањењу локалних комуналних такси и накнада, одлука о проглашењу споменика природе Парк шума Горица, уступање на коришћење дјелова катастарских парцела Фудбалском савезу Црне Горе, као и уступање имовине у власништву Главног града на привремено управљање Општини у оквиру Главног града – Голубовци. На дневном реду су и измијењени цјеновници Чистоће и Депоније, уговор о преузимању пореског дуга предузећа Водовод и канализација, затим одлука о преносу покретне имовине, као и информација о припремљености туристичке сезоне у главном граду у 2022. години.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 20:22