Рамуш Харадинај / - РТС
12/05/2021 u 17:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Харадинаj потврдио jе да jе у таjности припремао тужбу против Србије

Курти наjавио jе недавно да jе започет рад на припреми тужбе за геноцид против Србиjе

Некадашњи косовски премиjер Рамуш Харадинаj потврдио jе да jе у таjности припремао досиjе за подизање тужбе против Србиjе, jавља Kossev, пише Н1. Садашњи премиjер Косова Аљбин Курти наjавио jе недавно да jе започет рад на припреми тужбе за геноцид против Србиjе.

– Припремићемо тужбу за геноцид против Србиjе коjу ћемо да поднесемо Међународном суду правде – рекао jе Курти током представљања програма владе.

У Приштини се од тада води дебата о томе да ли jе овакав потез исправан, те да ли би Косово могло да добиjе случаj, док са друге стране из Београда стижу критике, али и молба предсједника Србиjе да тако нешто не чине.

Аналитичари и политичари у Приштини, са друге стране, предлажу више солуциjа.

Док jедни наводе да Косово не може само подићи тужбу jер ниjе члан УН и предлажу да то уместо Косова учини Албаниjа, други наводе да би идеална опциjа била да се допуни Закон о специjалном суду, те да тиме буду обухваћени и „српски злочини“.

Сви су сагласни око jедног – за тако нешто jе потребна подршка Европске униjе и САД.

И док Курти наjављуjе да су започете припреме, те да jе планирано да се тужба подигне следеће године, синоћ се огласио Харадинаj, коjи jе потврдио да jе за вријеме свог мандата већ започео припреме у вези са оваквом тужбом, пише Kossev.

Харадинаj jе синоћ казао да jе jош у вријеме док jе вршио функциjу премиjера у таjности припремао досиjе заjедно са познатим стручњацима, преноси Gazeta Express.

„Куртиjева влада има наjбоље могуће одрађен посао. Наjболjи могући посао на ову тему урађен jе под моjим руководством. На столу се налази наjвећа материjа наjпознатиjих стручњака на свету из свјетске експертизе на коjем jе влада Харадинаjа радила у таjности“, рекао jе Харадинаj у изjави за АТВ.

Са друге стране, каже да не треба журити и дјеловати без одобрења „стручњака“- да би Косово добило случаj на суду.

Прецизира да тужба против Србиjе „ниjе ценкање“, те да би требало да се пажљиво одабере тренутак за њено подношење.

„Мора се одабрати одређени тренутак, мораjу се добити гаранциjе за такав корак, jер, уколико изгубите оваj случаj, направили сте наjвећу штету свом постоjању и молим вас да будете пажљиви поводом овога“, поручио jе даље Харадинаj, преноси Gazeta Express.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:43