Toskana / - FOTO: VLADA CRNE GORE
27/03/2024 u 15:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Delegacija Vlade Crne Gore u zvaničnoj posjeti Italiji: Postoje mogućnosti za intenziviranje odnosa Toskane i Crne Gore

Postoji dovoljno mogućnosti za intenziviranje odnosa Toskane i Crne Gore s posebnim osvrtom na sektore trgovine, turizma, industrije, umjetnosti i kulture - usaglasili su se potpredsjednik Vlade Srđan Pavićević i predsjednik Regionalnog parlamenta Toskane Antonio Mazzeo.

Delegacija Vlade Crne Gore, koju predvode Pavićević i ministar zdravlja Vojislav Šimun sa saradnicima, se nalazi u zvaničnoj posjeti Italiji.

- Sastanku sa predsjednikom Regionalnog parlamenta se pridružio i regionalni savjetnik za ekonomiju, proizvodne aktivnosti, kreditnu politiku i turizam, Leonarda Marrasa s kojim su razmatrani novi oblici saradnje između Regije Toskane i Crne Gore s posebnim osvrtom na turizam - saopšteno je iz Vlade.

Na predlog domaćina Antonia Mazzea, Pavićević se obratio parlamentu Toskane.

- U obraćanju se prisjetio svoje prošlosti kao studenta medicine i hirurgije u Italiji za koju ga vezuju brojne prijatne uspomene i snažne veze, što ga je i preporučilo za poziciju vladinog izaslanika za saradnju Crne Gore sa Italijom na kojoj će intenzivno raditi u narednom periodu. S tom namjerom je organizovana i ova, vrlo sadržajna i sveobuhvatna - prva posjeta. Parlamentarci su na njegovo obraćanje odgovorili aplauzom - navodi se u saopštenju Vlade.

Podrška Italije evropskoj integraciji Crne Gore kroz upodobljavanje zdravstvenog sistema EU standardima

Posjeta je, kako su dodali, otpočela sastankom sa italijanskim ministrom zdravlja Skilaćijem, na kojem se razgovaralo o mogućnostima za unaprijeđenje i poboljšanje crnogorskog zdravstvenog sistema kroz saradnju sa najreferentnijim zdravstvenim ustanovama u Italiji kao i moguća saradnja i podrška Italije u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori.

- Delegacija je zatim posjetila univerzitetsku kliniku Meyer u regiji Toskana koja je visoko specijalizirana pedijatrijska ustanova i nacionalni referentni centar za pedijatriju najveće kompleksnosti. Obilazak klinike je organizovan u pratnji Direktorke Centra za globalno zdravlje i međunarodnu saradnju, Marije Jose Caldes. Klinika Meyer je istovremeno i Centar globalnog zdravlja, integrisana sa Univerzitetom u Firenci, a odlikuje se naučno-istraživačkim aktivnostima, liječenjemi rehabilitacijom djece i mladih do njihove punoljetnosti, uz poštovanje principa kontinuirane i sveobuhvatne njege - navodi se u saopštenju Vlade.

Crnogorska delegacija je, kažu, bila posebno impresionirana organizacijom i uvezanošću sistema pružanja najvišeg nivoa medicinske njege i usluga prijema za mlade pacijente i njihove porodice.

- Na sastanaku sa potpredsjednicom regionalne Vlade i ministarkom poljoprivrede Regije Toskana, gospođom Stefaniom Sakardi, sagledani modaliteti jačanja saradnje između regije Toskana i Crne Gore u oblasti poljoprivrede i u tom smislu naglašena je otvorenost italijanske strane za razmijenu znanja i iskustva između proizvođača. Takodje su prezentovane mogućnosti razvoja agroturizma kao posebno razvijene grane u Toskani - ističu u Vladi.

Tokom sastanaka sa Franćeskom Tapinasijem, predsjednikom Agencije za investicije regije Toskana, predstavljeni su modeli promocije turizma u regiji Toskana kao i okviri saradnje s drugim državama na Mediteranu i Evropi. U tom kontekstu su razmotreni modaliteti saradnje i turističke razmjene Toskane i Crne Gore koji se temelje na savremenoj ponudi i potražnji.

- Sastanak sa regionalnom ministarkom za medjunarodne odnose Alesandrom Nardini bio je posvećen razgovorima o univerzitetskoj saradnji. Predočena je mogućnost tematskih sastanaka koji bi imali za cilj unapredjenje saradnje s visokoškolskim institucijama u Crnoj Gori, a posebno s ciljem razmjene studenata i primjene evropskih standarda u sistem visokog obrazovanja u Crnoj Gori - naveli su u saopštenju.

Posjeta je zaključena sastankom Pavićevića sa predsjednikom Regije Toskana, g-dinom Eugenijom Gianijem.

- U srdačnom i otvorenom razgovoru su sumirani utisci i jasno i dentifikovane prioritetne oblasti za saradnju izmedju dvije zemlje. Sagovornici su se u potpunosti složili da nas povezuju zajedničke vrijednosti oličene u mediteranskoj kulturi i ljepoti življenja, što Toskanu i Crnu Goru čini prepoznatljivim destinacijama u svijetu i prirodnim partnerima na Mediteranu - navodi se u saopštenju.

Cilj ove trodnevne posjete je, kažu u Vladi, uspostavljanje direktnih, otvorenih kanala stalne komunikacije sa Republikom Italijom (kao osnivačem EU), koja pruža snažnu podršku proširenju Evropske unije, izgradnja strateškog partnerstva na putu ka članstvu Crne Gore u EU, što je glavni spoljnopolitički prioretet Vlade Crne Gore, kao i saradnja i podrška Republike Italije u realizaciji ključnih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na oblast rada, obrazovanja, zdravstva i socijalne poltike.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:12