/ -FOTO: RADE KOPRIVICA
25/01/2023 u 18:39 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dvije tehničke vlade zaposlile najmanje 7.000 osoba

Masovno se zapošljava i u Glavnom gradu Podgorica gdje DPS odbija da preda vlast novoj većini

Vlade u takozvanom tehničkom mandatu, koji nije prepoznat Ustavom ni zakonom, primarno ostaju zapamćene po zapošljavanjima koja se mjere hiljadama, uprkos stalnom isticanju potrebe da se glomazna javna administracija smanji.

Prema nezvaničnim procjenama tehničke Vlade Duška Markovića (DPS) i Dritana Abazovića (URA) zaposlile su najmanje 7.000 izvršilaca.

Bivši premijer ekspertske Vlade Zdravko Кrivokapić saopštio je u martu 2021. godine da je DPS tokom tehničkog mandata Vlade Duška Markovića zaposlio u javnoj upravi 3.178 svojih glasača, najviše u prosvjeti, njih 2.702.

image

Zdravko Krivokapić

Foto: SASA MATIC

Кrivokapićev tehnički mandat je kratko trajao, a jedinu pompu je izazvalo to što je u tom periodu zaposlio jednu savjetnicu, o čemu se pričalo više nego o hiljadama drugih koji su zaposleni prije, ali i posle toga.

Analizu zapošljavanja u Abazovićevoj vladi radila je "Pobjeda" u decembru kada je iznijet podatak da je izvršna vlast u tehničkom mandatu na 28 sjednica usvojila preko 650 akata, 30 sistematizacija i 160 akata o imenovanjima i razrješenjima, pri čemu je stepen izvršavanja u zapošljavanju 95 odsto.

U brojku od 3.500 novozaposlenih, nijesu uključena i politička namještenja u Vladi koja se već obavljaju shodno dogovorima stare parlamentarne većine, a procjene govore da je namještenjima u 160 odluka Vlade zaposleno još najmanje 400 građana, mahom partijskih kadrova.

Osim Vlada masovno se zapošljava i u Glavnom gradu Podgorica gdje DPS odbija da preda vlast novoj većini, a prelazni period koriste da popune radna mjesta svojim kadrovima.

Prema ocjeni Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu stiče se dojam da se većina političkih struja ponaša po onoj – poslije nas potop – ne samo kada je riječ o prekomjernim zapošljavanjima u ionako (a godinama) pretrpanoj javnoj administraciji.

image

Mrdović

Foto: LAZAR RUZIC

– Кada se nalazite u tehničkom mandatu, ili naročito kada izgubite izbore, kao što je slučaj sa Glavnim gradom Podgorica, gdje je partija aktuelnog gradonačelnika sa saveznicima poražena, onda treba da preduzimate samo hitne radnje, a ne da zloupotrebljavate pozicije kada više nemate politički legitimitet. Pri tome su razmjere uzurpacije vlasti u Podgorici naročito šokantne. Tehnički mandat treba da je brana svakoj odgovornoj politici, kako god se ta politika zvala. Međutim, na sceni je nezajažljiva grabež i krajnje upitna postupanja. Niko ne razmišlja da je broj zaposlenih i na centralnom i na lokalnim nivoima odavno prešao limite i da ova zemlja nema ekonomsku snagu da to na duži rok iznese. Nijesmo mi bogato društvo, nego živimo od novih i novih pozajmica, i tako se vrti naš začarani krug – rekla je za "Dan" Mrdović.

Prema ocjeni Veska Pejaka iz Alternative protivzakonito je vršiti vlast i donositi finansijski zahtjevne odluke u periodu tehničkog mandata neke Vlade.

image

Vesko Peјak

Foto: DAN

– Vlada koja je u ostavci ne smije da donosi finansijski teške odluke. Ona treba zemlju samo da pripremi za izbore, gdje bi narod odlučio ko će ih u budućnosti voditi. Ali ovo nije čudno. Mi nemamo Vladu, nemamo Ustavni sud, nemamo borbu protiv kriminala, hapse nam sudije i tužioce... Кakva veze ima ko će vladati?! Кakve veze ima šta narod misli? Ni do sad nas niko ništa nije pitao. Treba biti iskren pa reći istinu – ovdje većina političara misli samo da uzme nešto "sa strane" dok vrše vlast. Neko uzme stan bez osnova, neko pozamašnu svotu novca a neko obezbjeđuje siguran put za šverc cigareta i narkotika. I to je sve. Samo zaboravite one "velike riječi" koje plasiraju i dobićete istinu o nama. Ne mrzi nas svijet. Ne mrzi nas ni istok ni zapad. Samo ne mogu da vjeruju da jedan narod sam glasa za svoju propast – istakao je Pejak.

Politički obraz kao đon, dok građani stradaju

Mrdović ističe da su apetiti partija postali nezasiti i u borbi za glasove, što je permanentni cilj kroz konstantna punjenja administracije, ne biraju se sredstva. Istovremeno se onima koji dolaze želi što više otežati pozicija.

– Nema odgovornosti za javno dobro, nema odgovornosti za buduće generacije. Preglomazna javna administracija je balon, koji će jednom pući. I jednom će neka vlada morati da se ozbiljno pozabavi ovim pitanjem, jer je ono težak teg o vratu javnih finansija zemlje. Za sada ta spremnost izostaje od bilo koje vlasti. Takođe, ono što svi primjećujemo jeste da političari međusobno jedni drugima drže slovo, umjesto da pokažu bar malo političke odgovornosti i brige za finansije. Tako svjedočimo krajnjem političkom i drskom licemjerstvu bivše DPS vlasti sa saveznicima, koji su upravo stvorili ovakvu upravu (godinama se partijski i nepotistički zapošljavalo, a uprava je puna nekompetentnih sa kupljenim diplomama) kako danas spočitavaju novim vlastima da zapošljavaju i pune javnu upravu. Sa druge strane, ni nove vlasti nijesu napravile otklon, već su samo preuzele ustanovljenu praksu, pa se u zemlji sve svelo na partijska i nepotistička zapošljavanja. Odnosno, kada politički obraz postane đon, onda tu strada prosječni građanin. Ali, treba znati da je to samo do "neke ure..." – zaključila je Mrdović

On navodi da je Vlada Dritana Abazovića samo Vlada "kontinuiteta".

– Tehnička Vlada o kojoj su DPS i partije nove većine ranije pričali. Sad nam se to ostvarilo! U Vladi imamo sve partije, borba se vrši oko toga ko će uzeti više za sebe. Ne za narod, već isključivo za svoj sebični interes. Nije ni čudo što običan građanin ima nagon za povraćanje kad vidi nekog poslanika iz Skupštine Crne Gore. Niko od nas "običnih građana" nema iluziju da oni rade za nas. Niko više i ne vjeruje da je ova Vlada došla tu da bi se razvlastio DPS. Poenta je da su svi oni tu da bi zaposlili nekog rođaka, sestru ili kuma, da bi uzeli nešto preko svojih fiktivnih NVO, ili da bi nas jednostavno opljačkali. Mislim da nema građanina Crne Gore koji vjeruje da je ova Vlada, kao ni ova koja se planira bez ikakvih izbora, dobra za narod – izjavio jePejak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 07:17