/ FOTO: IJZ ILUSTRACIJA
30/05/2023 u 17:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Efikasniji odgovor na buduće prijetnje javnom zdravlju u Crnoj Gori

To je poručeno sa prvog sastanka Nadzornog komiteta Projekta koji će pružiti podršku u uspostavljanju tog centra

Javni zdravstveni operativni centar za vanredne situacije (PHEOC), koji se gradi u okviru Instituta za javno zdravlje (IJZ) u Podgorici, doprinijeće boljoj koordinaciji, pripremi i oporavku od javno-zdravstvenih kriznih situacija.

To je poručeno sa prvog sastanka Nadzornog komiteta Projekta koji će pružiti podršku u uspostavljanju tog centra, a koji uz finansijsku podršku Evopske unije (EU) implementira Kancelarija Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Podgorici.

Taj zdravstveni centar, kako je saopšteno, uključivaće i koordinaciju odgovora na prijetnje javnom zdravlju, stvaranje zdravijeg okruženja i uspostavljanje baza podataka neophodnih za pravovremeno djelovanje. Iz SZO su kazali da će Operativni centar osigurati optimalan i efikasan rad osoblja, upotrebu objekata i resursa.

Kako su naveli, u periodu kovid pandemije Crna Gora se suočila sa ozbiljnim nedostacima koji su ukazali na neophodnost postojanja ovakvog Operativnog centra koji će upravljati vanrednim situacijama u zdravstvu.

„Tako da će ovaj Projekat doprinijeti uspostavljanju institucionalnih, tehničkih i regulatornih kapaciteta koji su neophodni za operacionalizaciju budućeg Operativnog centra, što će omogućiti efikasnu koordinaciju i upravljanje resursima u zdravstvu tokom vanrednih situacija“, naveli su iz SZO.

Oni su istakli da informacijske i komunikacijske tehnologije (ICT) igraju ključnu ulogu u koordinaciji brzog odgovora na krizne situacije, budući da tehnologija poboljšava razmjenu informacija, raspodjelu resursa, komunikaciju i saradnju između nadležnih službi.

Iz SZO su naveli da će se tim projektom vršiti procjena, nabavka i operacionalizacija odgovarajuće informatičke infrastrukture, što će omogućiti pravovremeno donošenja odluka tokom kriznih situacija.

„Planirani su programi edukacije i treninzi osoblja u oblasti javnog zdravlja, u cilju sticanja znanja, vještina i sposobnosti za kvalitetan odgovor na krizne situacije“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su sastanku Nadzornog komiteta prisustvovali predstavnici Delegacije EU u Crnoj Gori, predstavnici Kancelarije SZO i crnogorskog zdravstvenog sektora.

Zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Liselote Isakson kazala je da je pandemija COVID-19 jasno pokazala da su Crnoj Gori potrebna ulaganja u zdravstveni sistem, kako bi bila bolje pripremljena za odgovor na hitne zdravstvene situacije.

„Zbog toga je EU odlučila da finansira izgradnju i opremanje Javnog zdravstvenog operativnog centra za vanredne situacije“, rekla je Isakson.

Ona je navela da je paralelno sa tim EU izdvojila i oko milion EUR podrške za Projekat za pomoć pri operacionalizaciji Operativnog centra za hitne slučajeve.

„Očekujemo da će naša podrška ojačati otpornosti crnogorskog zdravstvenog sektora i zaštiti živote crnogorskih građana u budućnosti“, dodala je Isakson.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Obradović zahvalio je EU i SZO na podršci za uspostavljanje Centra i jačanje kapaciteta za pripremljenost i odgovor na buduće zdravstvene krize.

On je saopštio da radovi na izgradnji Centra koje finansira EU u vrijednosti od oko dva miliona EUR idu planiranom dinamikom.

„Očekujem da će uz ekspertsku podršku SZO biti razvijene sve potrebne standardne operativne procedure, ojačani kadrovski kapaciteti i uspostavljen informacioni sistem koji će omogućiti efikasnu mobilizaciju i odgovor zdravstva u slučaju budućih kriza“, poručio je Obradović.

Šefica kancelarije SZO u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da je zadovoljsna uspješnim partnerstvom SZO i EU u cilju jačanja zdravstvenog sistema u Crnoj Gori.

Kako je rekla, investiraju u jačanje kapaciteta za koordinaciju resursa u zdravstvu i efikasnu komunikaciju u slučaju nastanka vanrednih zdravstvenih situacija.

„Posvećenost Crne Gore projektu potvrđuje da je pouzdan međunarodni partner koji poštuje obaveze, što je presudno značajno za realizaciju preuzetih obaveza iz ratifikovanog sporazuma o Međunarodnom zdravstvenom pravilniku, a sve c ciljem jačanja kapaciteta za pripremljenost i odgovor na javno-zdravstvene krize“, rekla je Brajović.

Kako je kazala, bez sigurne Crne Gore i Balkana nema sigurne EU.

U saopštenju se navodi da se očekuje se da će Operativni centar početi sa radom tokom 2026. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. oktobar 2023 11:14