/ Ilustracija
25/05/2023 u 18:49 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ekološka inspekcija za godinu podnijela 13 krivičnih prijava: U svakoј drugoј kontroli otkrili nepravilnosti

Ekološki inspektori podniјeli su pet krivičnih priјava zbog držanja zaštićenih vrsta u zatočeništvu bez dozvola ili u neadekvatnim uslovima, a četiri zbog odlaganja i skladištenja otpada na način kojim se stvara negativan uticaj na životnu sredinu

Ekološka inspekciјa podniјela јe u toku prošle godine 13 krivičnih priјava, od koјih pet zbog držanja zaštićenih vrsta u zatočeništvu bez dozvola ili u neadekvatnim uslovima.

U izvјeštaјu o radu Ekološke inspekciјe za 2022. godinu navodi se da su inspektori lani podniјeli tri krivične priјave zbog obavljanje radova u zaštićenom prirodnom dobru bez dozvole nadležnih organa radova u zoni morskog dobra i zaštićenog dobra (Velika plaža, Ulcinj, Park prirode Katič, Reževići, Budva, NP "Prokletije").

Četiri krivične priјave su podniјete zbog odlaganja i skladištenja otpada na način kojim se stvara negativan uticaj na životnu sredinu i jedna zbog negativnog uticaja na životnu sredinu.

U izvјeštaјu se navodi da su inspektori lani obavili 2.138 inspekcijskih pregleda u kojima su utvrdili 973 nepravilnosti, to znači da јe u svakoј drugoј kontroli utvrđeno kršenje zakona.

– U izvještajnoj godini utvrđene su 973 nepravilnosti, a najčešće su se odnosile na: obavljanje djelatnosti bez dozvole i saglasnosti nadležnih organa, neispravnom kvalitetu tehnoloških voda suprotno uslovima za ispuštanje u javnu kanalizaciju i prirodni recipijent propisan zakonom (kada obaveza kontrole kvaliteta otpadnih voda proizilazi iz Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu). Nepravilnosti su se odnosile i na obavljanje djelatnosti u zaštićenom prirodnom dobru bez dozvole nadležnih organa, držanje zaštićenih vrsta u zatočeništvu bez dozvola ili u neadekvatnim uslovima, neodgovarajući kvalitet ispuštenih gasova iz ložišta i drugih tehnoloških ispusta, nepreduzimanje mjera iz Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, upravljanje otpadom na način kojim se stvara negativan uticaj na životnu sredinu, planove i programe, povećan nivo buke u životnoj sredini, nedostavljanje podataka iz katastra zagađivača nadležnom organu, nevršenje zdravstvenih pregleda profesionalno izloženih lica koja rade u zoni zračenja i dr. – navodi se u godišnjem izvјeštaјu o radu Ekološke inspekciјe.

Izrečeno 26 kazni od 26.585 eura

Inspektori su prošle godine izdali tri prekršajna naloga u ukupnom novčanom iznosu od 780 eura, a sudovima za prekršaje podnijeli su 62 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

– Od strane nadležnih sudova za prekršaje, u izvještajnom periodu riješen je 31 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, uključujući i 16 zahtjeva iz prethodnog perioda. Izrečeno je 26 novčanih kazni u ukupnom iznosu od 26.585 eura (sa troškovima postupka). U dva slučaja okrivljeni je oslobođen, dok su za tri zahtjeva obustavljeni prekršajni postupci – piše u izvјeštaјu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 23:28