Domaca mesara / - DOMACA MESARA
22/12/2021 u 08:00 h
PROMOPROMO
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savršeno pečeno meso za prazničnu trpezu

Kvalitetno svježe meso iz Domaće mesare - ukusno pečenje na trpezi

Sarma, domaći sir i pršut, ruska salata, razni kolači i torte neprikosnoveni su „vladari“ praznične trpeze. Ipak pored svih ovih jela i delicija, pečenje zauzima posebnu mjesto na trpezi. Bilo da je jagnjeće, teleće ili svinjsko, odabir dobrog parčeta svježeg mesa i pravilan način pripreme su presudni da li će meso biti mekano, ukusno i sočno. Složićemo se da je najjednostavnije kada se meso ispeče u profesionalnim pećima za tu namjenu, ali priprema pečenja kod kuće ima svoje prednosti i posebne praznične čari.

Trifun Marović, koordinator za kontrolu kvaliteta gotovih jela u AROMA  i CITY marketima i CONTO diskontima predlaže nekoliko lakih i jednostavnih trikova koji će vam pomoći  da pečenje bude sočno i ukusno.

Jedan od najvažnijih trikova je začiniti ili marinirati meso dan prije termičke obrade. Jagnjetina, zbog svoje specifične arome se „slaže“ sa mnogim začinima, pa se tako može začiniti sa nanom, rendanom korom od limuna, majčinom dušicom, ruzmarinom, a tu je neizostavan i bijeli luk. Treba pomiješati začine po želji, ubrusom posušiti meso te dobro utrljati začine i zamotati u foliju. Tako začinjeno meso ostaviti 24 sata da odstoji u frižideru. Jagnjetinu ne treba soliti ranije, a najbolje je to uraditi neposredno prije pečenja. Teleće meso se može marinirati sa smjesom od maslinovog ulja, ruzmarina, mljevenog korijandera, te dodati so i biber. Marinadu dobro utrljati i meso zamotati u streč foliju ili staviti u posudu sa poklopcem pa ostaviti u frižider da prenoći. Na taj način će se meso sjediniti sa aromatičnim biljem. Svinjsko ili praseće meso ukoliko je sa kožicom obavezno posušiti ubrusom,  zarezati na pruge i u njih staviti bijeli luk i so. Neki kuvari preporučuju da se meso prije pečenja premaže sirćetom (koje tokom pečenja ispari) jer se na taj način masnoća bolje istopi. Za koje god meso se odlučite začini, koji najviše „prijaju“ gotovo svim vrstama mesa su ruzmarin i bijeli luk.

image

Domaca mesara

- DOMACA MESARA

Prije pečenja meso izvaditi iz frižidera minimum jedan ili dva sata ranije. Važno je da odstoji na sobnoj temperaturi, jer će tako biti mekše nakon pečenja. Nagla promjena temperature iz hladnog u jako toplo može dovesti do toga da pečenje bude suvo i tvrdo.

Idealna temperatura za pečenje mesa zavisi od vrste mesa. Prije pečenja je potrebno zagrijati rernu, pa tako masnije meso, kao što je jagnjetina,  trebalo bi da se peče na nižim temperaturama, od 160 do 170 °C. Za ovu vrstu mesa postoji jedno pravilo, koliko kilograma je parče mesa toliko sati treba da se peče. Za svinjsko ili praseće meso preporuka je da se komad mesa takođe peče na tihoj vatri i to najviše na 175 °C od tri do četiri sata. Na samom kraju nekih desetak minuta peći na 220°C kako bi se stvorila hrskava korica. Pojavom uređaja za sporo kuvanje, meso može da se termički obradi u ovom aparatu, a da se pri kraju zapeče nekih dvadesetak minuta u pećnici kako bi dobilo lijepu zlatnu boju i hrskavu površinu.

image

Domaca mesara

- DOMACA MESARA
        

Kako da pečenje bude sočno? Preporuka je da se teleće meso peče u velikom plehu gde se doda malo vode i  razno povrćem (crveni luk, šargarepa, korijen od celera i  peršuna). Tokom pečenja od mesa i povrća stvara se aromatični sok koji je idealan za preliv. Na svakih 20 minuta poželjno je preliti pečenje sa ovim sokom  ili ako je moguće okrenuti ga kako bi meso bilo što sočnije. Ukoliko to nije moguće raditi onda je najbolje pečenje peći obmotano sa aluminijumskom folijom ili poklopiti, a desetke minuta pred kraj pečenja skinuti poklopac ili foliju da se stvori lijepa zlatna korica.

Da bi za prazničnu trapezu pripremili savršeno pečenje u  Domaćoj mesari možete naći meso visokog kvaliteta, jer je svaki komad prošao strogu kontrolu. U AROMA i CITY marketima i CONTO diskontima, zapakovano ili na mjeru, u kvalitetu mesa nema razlike.

Domaća mesara - zdravo, svježe, sigurno!  

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 21:33