Bolje sestre / - REGIONALNI VODOVOD
13/08/2023 u 11:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sprovedena akcija uređenja i proširenja puta od Vukovoca do izvorišta “Bolje Sestre”

Na širenju lokalnog puta Grbavci - Bolje Sestre - Vukovci radilo se četiri dana u dužini od šest kilometara. Dugo vremena od strane lokalnih uprava nije bilo nikakvih aktivnosti kako bi se ovaj lokalni put doveo u stanje bezbjednog odvijanja saobraćaja

DOO "Zaštita prostora Crne Gore" i DOO "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje", uz pokroviteljstvo Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u saradnji sa lokalnom zajednicom Grbavci, sproveli su akciju uređenja i proširenja puta od Vukovaca do izvorišta “Bolje Sestre”.

- Radi se o lokalnom putu koji je bio uzak i zarastao u rastinju i kao takav nije bio bezbjedan za odvijanje saobraćaja. Zbog bezbjednosti zaposlenih u Regionalnom vodovodu čija radnja mjesta se nalaze na samom izvorištu, pristupilo se sanaciji ovog lokalnog puta, saopšteno je iz Regionalnog vodovoda.

Na širenju lokalnog puta Grbavci - Bolje Sestre - Vukovci radilo se četiri dana u dužini od šest kilometara. Dugo vremena od strane lokalnih uprava nije bilo nikakvih aktivnosti kako bi se ovaj lokalni put doveo u stanje bezbjednog odvijanja saobraćaja.

- Projekat je imao dva cilja, s jedne strane, trebalo je obezbijediti bezbjedan dolazak zaposlenih iz Regionalnog vodovoda do izvorišta “Bolje Sestre” i uspostavljanje bolje saradnje sa lokalnim stanovništvom koji koriste takođe ovaj put, a s druge strane, ojačavanje kapaciteta saradnje sa lokalnim zajednicama gdje se nalazi i prolazi regionalni sistem vodosnadbijevanja. Ova saradnja omogućila je lokalnom stanvištvu veći uticaj na odluke koje se tiču zajednice. Na ovom projektu su se pokazali kao partneri u inicijativi, planiranju i donošenju odluka od značaja za njihovu sredinu, navodi se u saopštenju.

 

Sve ove aktivnosti su usmjerene i na doprinos razvoja lokalnih sredina i otvaranja novih mogućnosti za saradnju. Kombinovanje resursa državnih preduzeća sa potrebama lokalne sredine podstaći će inovacije i razvoj novih mogućnosti za lokalno stanovništvo, a promocija ekološkog koncepta je od ključnog značaja i za ekonomski razvoj Crne Gore, navode iz Regionalnog vodoovda.

- To će pomoći u rješavanju specifičnih problema i izazova sa kojima se lokalne zajednice suočavaju, zato treba zajedno raditi na identifikaciji i implementaciji novih rješenja. Saradnja između lokalne sredine i državnih preduzeća ima potencijal da stvori sinergiju između ekonomskih, društvenih i ekoloških interesa, što rezultira boljim uslovima života za lokalno stanovništvo i održivim razvojem zajednice. Takođe, DOO "Zaštita prostora Crne Gore" i DOO "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje", uz pokroviteljstvo Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, istovremeno su sproveli akciju čišćenja i uređenja korita rijeke Morače na teritoriji Grbavca, iako to nije u njihovoj nadležnosti. DOO “Zaštita prostora Crne Gore” je radila šest dana na uklanjanjanju otpada i šuta iz Druge sanitarne zone izvorišta “Bolje Sestre”. Tom prilikom odvezli su 315 kubnih metara otpada, koji se odlagao na deponiju udaljenu 25 km od područja Grbavaca, precizirano je u saopštenju.

Ističu da se bore svim sredstvima da sačuvamo izvorište “Bolje Sestre” koje vodom napaja Crnogorsko primorje, od dalje devastacije.

- Nedopustivo i za svaku osudu je ponašanje nesavjesnih građana kada je u pitanju odlaganje otpada na obalama Morače u Drugoj zoni sanitarne zaštite. Nažalost, svijest pojedinaca je na niskom nivou, kad je u pitanju zaštita životne sredine. Ljudski faktor, koji je promijenio prirodne uslove u slivu izvorišta “Bolje Sestre”, na ovaj način uticao je i dalje utiče na smanjenje vodnih resursa i samim tim, na pogoršanje kvaliteta vode. Zbog veoma poroznog intergranularnog vodonosnog sloja koji je izložen površini, gdje svaki mogući zagađivač može lako doći do podzemnih voda (mašinski radovi, saobraćaj, poljoprivreda i drugo). Nelegalno odlaganje otpada u zonama gdje je to strogo zabranjeno, uništava se zaštićeni prostor izvorišta pa samim tim ovakve aktivnosti ne smiju biti  tolerisane od strane nadležnih inspekcija. Regionalni vodovod ima u planu uskoro da postavi dodatni video nadzor u zonama sanitarne zaštite koje su u njenoj nadležnosti, navode iz vodovoda.

Spremni su, kažu, da izađu u susret svakoj akciji i značajnom projektu lokalnih zajednica koje su od opšteg interesa.

- Ono što raduje je činjenica da su građani Grbavaca više nego zadovoljni sa aktivnostima koje su sprovedene u prethodnim danima na nihovoj teritoriji i veoma smo im zahvalni na jednoj divnoj sardanji i gostompristvu, poručuju iz Regionalnog vodovoda.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:26