/ FOTO: WHO ILUSTRACIJA
27/01/2023 u 16:10 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SZO poziva da se ne unose transmasti

Kako kažu, u prethodnih pet godina ostvaren je izvjestan napredaki da su 43 zemlje primijenile politiku najbolje prakse za borbu protiv transmasti u hrani

Svjetska zdravstvena organizacija poziva na potpunu eliminaciju transmasti - riječ je o vještačkim toksičnim hemikalijama koje se obično nalaze u upakovanoj hrani, pekarskim proizvodima, uljima za kuvanje i namazima, a koje su odgovorne za pola miliona prijevremenih smrti svake godine. Kako kažu, pet milijardi ljudi izloženo je tom toksičnom proizvodu.

Stručnjaci smatraju da bi globalna eliminacija trans masti iz hrane do 2040. mogla da spriječi i do 17 miliona smrti od kardiovaskularnih bolesti. Ističu i da je neophodno razlikovati vještačke trans masti odzasićenih masti, piše RTCG portal.

- Trans-masne kiseline proizvodima u kojima se nalaze daju čvrstu strukturu i bolji ukus što objašnjava razlog njihove dosadašnje upotrebe. Najveći izvori su biljna uljakoja se široko koriste u industriji brze hrane, polugotovih jela, pržene hranei pekarskih proizvoda. Trans-masne kiseline pronađene su u velikoj količini upomfritu, čipsu, prženoj hrani, imitacijama sira i margarinima- kazao je Frančesko Branka, direktor Odjeljenja SZO za ishranu i bezbjednost hrane.

Kako kažu, u prethodnih pet godina ostvaren je izvjestan napredaki da su 43 zemlje primijenile politiku najbolje prakse za borbu protiv transmasti u hrani.

Ističu, međutim, da je površina ledenog brijega tekzagrebana.

- Nekoliko zemalja,posebno Meksiko, Nigerija i Šri Lanka, veoma su blizu usvajanju te politike. Sve što im je potrebno je jednostavan pritisak da pređu ciljnu liniju, a njihovprimjer može pomoći da podstaknu druge zemlje da preduzmu akciju- dodaje Branka.

Kaže i da iskustvo pokazuje da industrija može da seprilagodi, da uvede inovacije i trans masti zamijeni zdravom alternativom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. mart 2023 09:03