sjednica Vlade / -SJEDNICA VLADE
24/04/2023 u 11:33 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada planira zapošljavanje još 630 službenika: Јavna uprava postala rupa bez dna

Očito je javna uprava postala rupa bez dna kada je zaposlenost u pitanju, jer se nije raskrstilo sa starom boljkom ovog sistema (koju je svojevremeno uveo DPS) da se kroz zaposlenja obezbjeđuju podrške partijama, ociјenila јe Ines Mrdović

Izvršna vlast, koјoј јe izglasano nepovјerenje јoš u avgustu prošle godine, ove godine planira zapošljavanje 631 lica, a Ines Mrdović iz Akciјe za sociјalnu pravdu u izјavi za "Dan" kaže da јe nevjerovatno da manjinska vlada, koja je mjesecima u tehničkom mandatu, a zemlja se trenutno nalazi u predizbornoj kampanji za vanredne parlamentarne izbore, daje sebi za pravo da usvaja kadrovski plan za ovu godinu, koji naziva djelimičnim, jer ne obuhvata sve organe.

– Da imaju makar malo političkog morala uzdržali bi se od mnogih postupaka, za koje nemaju politički legitimitet, ali se ponašaju kao da su u punom mandatu i otvoreno uzurpiraju vlast, a što će ostati zabilježeno kao ogromna tamna mrlja u razvoju crnogorskog parlamentarizma, ocјenjuјe Mrdović.

Podsјeća da јe prije samo mjesec pominjana brojka od 470 zaposlenih u ovoj godini, a sada se u "ažuriranom" djelimičnom kadrovskom planu Vlade pominje brojka od 630 zaposlenih.

– Budući da se radi o djelimičnom kadrovskom planu, realno je procijeniti da će ta cifra ići naviše i da će biti veća. Međutim, suština čitave priče je da već imamo preglomaznu centralnu administraciju i pitanje je za šta je potrebno zapošljavanje novih i novih stotina zaposlenih? Očito je javna uprava postala rupa bez dna kada je zaposlenost u pitanju, jer se nije raskrstilo sa starom boljkom ovog sistema (koju je svojevremeno uveo DPS) da se kroz zaposlenja obezbjeđuju podrške partijama. Ipak, ova zemlja finansijski još dugo neće moći da izdrži enormna izdvajanja za zarade i toliki broj uposlenih, pa će neka nova vlast biti primorana da povuče radikalne rezove, smatra Mrdović.

U djelimičnom kadrovskom planu koji je Vlada usvojila na poslednjoј sјednici navodi se da u organima državne uprave i službama Vlade Crne Gore radi 4.411 osoba, a da јe tokom ove godine planirano zapošljavanje 631 izvršioca.

Djelimični kadrovski plan za ovu godinu sadrži podatke za 41 od 45 organa državne uprave.

– Ukupan broj sistematizovanih radnih mjesta u organima koji su dostavili nacrte kadrovskih planova za 2023. godinu Upravi za ljudske resurse je 7.248, navedeno јe u saopštenju Vlade nakon poslednje sјednice.

Navodi se da je ukupan broj zaposlenih izvršilaca 4.411, od kojih 3.914 na neodređeno vrijeme, a 497 na određeno.

– U toku ove godine planira se zapošljavanje 631 izvršioca, od čega 435 na neodređeno i 196 na određeno vrijeme (ovaj broj uključuje započete postupke popune radnih mjesta koji nijesu okončani), poјašnjavaјu u Vladi.

Naveli su i da je planirano zapošljavanje deset pripravnika sa visokim i dva sa srednjim obrazovanjem, kao i da će 46 službenika ispuniti uslov za odlazak u penziju.

– U organima koji su dostavili nacrte kadrovskog plana za 2023. godinu, nije planirano stavljanje državnih službenika, odnosno namještenika na raspolaganje za potrebe internog tržišta rada, ističe se u saopštenju iz Vlade.

Manjkav i netransparentan dokument

Ines Mrdović ocјenjuјe da јe sam kadrovski plan potpuno netransparentan dokument.

– On je zapravo punjenje brojki u državnim organima kroz kolone, bez ikakvog obrazloženja zašto se planira i zašto je potrebno uvećanje broja zaposlenih, odnosno ne objašnjava potrebu poslodavca za rastom zaposlenih (recimo, usložnjavanje poslova (uz povrde toga), podjelu organa, proces integracija). Taj dokument bi morao da pretrpi ozbiljne promjene, poručuјe ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. decembar 2023 17:54