Irena Radović / - CBCG
25/04/2024 u 16:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vlada predložila Irenu Radović za generalnu sekretarku Vijeća za regionalnu saradnju

Na današnjoj sjednici Vlada Crne Gore predložila je aktuelnu guvernerku Centralne banke Irenu Radović za generalnu sekretarku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), potvrđeno je nezvanično poralu Dan.

Ako se desi da prođe kao kandidat i bude imenovana za sekretarku Vijeća, istovremeno neće moći da obavlja funkciju guvernerke CBCG.

Ona je na čelu Centralne banke od 19. decembra prošle godine.

Ukoiko je izaberu za generalnu sekretarku Vijeća za regionalnu saradnju RCC-a, tu funkciju bi preuzela od 2025. godine.

Inače, generalnog sekretara Vijeća biraju ministri spoljnih poslova država članica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi. 

RCC: Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa Zapadnog Balkana za 2023. godinu

Funkciju dužnosti generalne sekretarke Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) od 1. januara 2019. godine obavlja Majlinda Bregu.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) osnovano je u februaru 2008. godine, kao nasljednik Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu. Vijeće, koje čini 45 zemalja, organizacija i međunarodnih finansijskih institucija, je operativno tijelo Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) i predstavlja centralno mjesto regionalne saradnje. Ono djeluje i kao forum za stalnu uključenost međunarodne zajednice angažovane u regiji.

Vijeće ima Generalni sekretarijat sa sjedištem u Sarajevu i Kancelariju za vezu sa evropskim i evroatlantskim institucijama u Briselu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 02:25