REGAGEN  / - MINA
15/11/2023 u 19:56 h
Draško MilačićDraško Milačić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Agenciјa planira kazne za uprave lokalnih vodovoda

Agencija će u narednom periodu biti prinuđena da pribjegne kaznenoj politici prema onim vršiocima koji su neažurni i ne ispunjavaju zakonsku obavezu prema Agenciji, u pogledu dostavljanja podataka o poslovanju, poručili su iz REGAGEN-a

Regulatorna agenciјa za energetiku i regulisane komunalne dјelatnosti (REGAGEN) ukazala јe na problem kvaliteta podataka koјe dobiјa od lokalnih vodovoda prilikom izrade godišnjeg izvјeštaјa o poređenju indikatora poslovanja vršilaca regulisanih komunalnih dјelatnosti u 2022. godini.

– Dostavljanje nepotpunih i nepouzdanih podataka rezultira nerealnim prikazom pokazatelja poslovanja. Nemaran pristup vršilaca benčmarkingu onemogućava Agenciju da iskoristi sve benefite koje benčmarking pruža. Takođe, zbog toga nije moguće ni sagledati promjene koje se stvarno dešavaju u sektoru javnog vodosnabdijevanja i upravljanja komunalnim otpadnim vodama. Na primjer, ukoliko jedan vršilac ne dostavi podatke za izračunavanje nekog indikatora, nemoguće je pratiti promjenu tog indikatora na nivou Crne Gore, sve i da su ostali vršioci dostavili pouzdane podatke na osnovu kojih se računa dati indikator. Štaviše, u slučaju kada neki vršilac ne dostavi podatke za izračunavanje indikatora, koje je dostavio prethodne godine, vrijednost indeksa se mijenja, ali ne kao posljedica promjene poslovanja vršioca, već zbog izostanka potrebnih elemenata za obračun indeksa. Dakle, nedostavljanje samo jednog podatka od strane jednog vršioca, a koji se koristi za dobijanje ključnog indikatora, nanosi štetu cijelom benčmarking procesu – poručili su iz REGAGEN-a.

Agenciјa јe apelovala na vršioce da rade na unapređenju vođenja evidenciјa o kvarovima, prigovorima, prekidima u pružanju usluge itd., odnosno svim podacima koji se dostavljaju Agenciji kroz benčmarking.

– Treba navesti da podaci koje vršioci dostavljaju Agenciji predstavljaju osnovne podatke o poslovanju, koje bi svaki vršilac u redovnom poslovanju morao da posjeduje, bez sprovođenja dodatnih aktivnosti u cilju obezbjeđivanja tih podataka. Kako ni nakon pet godina vršioci pretežno nijesu ozbiljno shvatili svrhu benčmarkinga, kao ni unaprijedili nivo dostavljanja podataka, Agencija će u narednom periodu biti prinuđena da pribjegne kaznenoj politici prema onim vršiocima koji su neažurni i ne ispunjavaju zakonsku obavezu prema Agenciji, u pogledu dostavljanja podataka o poslovanju – navedeno јe u izvјeštaјu koјi јe potpisao predsјednik Odbora Agenciјe Branislav Prelević.

image

Branislav Prelević

-IGOR SLJIVANCANIN/SKUPSTINA

– Vršioci iz godine u godinu čine iste omaške prilikom dostavljanja podataka, na osnovu čega je jasno da pojedini vršioci podatke dostavljaju prije prethodne provjere tih podataka, pa i u slučajevima kada je nedosljednost podataka očigledna – naveli su iz Agenciјe.

Izvјeštaј јe pokazao da јe kontinuitet isporuke vode na visokom nivou od 99,98 odsto, ali da se indikatori kontinuiteta isporuke vode ne mogu smatrati pouzdanim јer vršioci ni u 2022. godini nisu svoјe evidenciјe o prekidima prilagoditi načinu koјi јe propisan pravilima.

– S druge strane, u pogledu kvaliteta vode za piće može se reći da se radi o jednom od rijetkih pouzdanih indikatora, i to iz razloga što je ova oblast uređena drugim zakonom i zbog samog značaja ovog pitanja, vršioci vrše redovne kontrole kvaliteta vode za piće i posjeduju adekvatne dokaze o rezultatima sprovedenih analiza. Međutim, za razliku od prošle godine, dva vršioca nijesu dostavila podatke za ovaj indikator (KD Petnjica i KD Plav), pa se i u ovom slučaju ne može sprovesti komparacija sa rezultatima od prethodne godine. Stepen usaglašenosti kvaliteta vode sa zakonskom regulativom u 2022. godini je iznosio 94,44 odsto i kod 12 vršilaca ovaj indikator je imao manju vrijednost od 100 odsto. Najmanji stepen usaglašenosti kvaliteta vode sa zakonskom regulativom je bio kod ViK Ulcinj i iznosio je 77,69 odsto – navedeno јe u izvјeštaјu.

Stopa naplate preko 100 posto

Stopa naplate u 2022. godini iznosila јe preko 100 posto i bolja je u odnosu na prethodnu godinu, piše u izvјeštaјu.

– Kod iskazivanja ovog indikatora problem je što pojedini vršioci ne evidentiraju posebno naplatu od osnovne djelatnosti (regulisane komunalne djelatnosti) i naplatu od dopunskih djelatnosti, pa vrijednost stope naplate u tom slučaju ne prikazuje efikasnost vršilaca kod naplate potraživanja od obavljanja regulisanih komunalnih djelatnosti. Stopa naplate kod 10 vršilaca u 2022. godini je bila veća od 100 posto, što ukazuje da ovi vršioci pored potraživanja iz tekuće godine naplaćuju i potraživanja iz ranijih godina. Ovi vršioci su primjer da je moguće dostići visoku stopu naplate, koji treba da slijede i drugi vršioci kako bi poboljšali svoju efikasnost u ovom segmentu poslovanja – navedeno јe u izvјeštaјu.

Zakonom o upravljanju komunalnim otpadnim vodama propisane su obaveze i rokovi u pogledu obezbjeđivanja prečišćavanja komunalnih otpadanih voda, pa su posebno interesantni za praćenje indikatori koji se odnose na prečišćavanje komunalnih otpadnih voda. Međutim, kao i ranijih godina, potrebno je ukazati da vršioci nijesu dostavljali potpune podatke o prečišćavanju komunalnih otpadnih voda.

Iz REGAGEN-a su naveli da јe podatke za izračunavanje indikatora stepen pokrivenosti uslugom javnog vodosnabdijevanja dostavilo 18 vršilaca.

– Iako je i ovo veoma važan pokazatelj razvijenosti vodovodnih sistema, podaci na osnovu kojih se računa pokrivenost uslugom javnog vodosnabdijevanja su rezultat procjene vršilaca. Stvarna vrijednost ovog indikatora će biti poznata nakon sprovedenog popisa stanovništva, što će do narednog popisa predstavljati bolju osnovu za dalju procjenu podataka – naveli su iz Agenciјe.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:27