Sto dana 43. vlade / - SRDJAN BOLJEVIC
04/08/2022 u 19:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Damjanović: Nedostajuća sredstva tražićemo na domaćem tržištu

Ne planiramo zaduženje na tržištu obveznica, ni za potrebe rebalansa, ni narednog budžeta. Prethodna Vlada ostavila je dubiozu od 170 miliona eura. Fondu zdravstva nedostaje 65 miliona eura, Fondu PIO 25 miliona, precizirao je ministar finansija

Crnogorski ministar finansija Aleksandar Damjanović najavio je danas da Vlada Crne Gore neće nedostajuća sredstva tražiti kroz obveznice, već na domaćem tržištu.

Damjanović je na konferenciji povodom 100 dana rada Vlade rekao da su obavljeni razgovori sa predstavnicima međunarodnih finansijskih institucija i da je crnogorska strana eksplicitno saopštila da ne planira zaduženje na tržištu obveznica, ni za potrebe rebalansa, ni narednog budžeta.

"Nećemo ići na tržište obveznica i igrati se finansijske alhemije. Pokušaćemo da se za neophodna sredstva zadužimo na domaćem tržištu. Banke vrve od likvidnosti, to nam kaže da imamo problem u našoj strukturi", naveo je Damjanović.

On je rekao da će vidjeti situaciju na jesen nakon rebalansa, kako će se kretati cijene energenata, hrane i inflacije i mogućnosti koje nam se nude na međunarodnom finansijskom tržištu. 

"Od Svjetske banke ćemo imati određenu finansijsku podršku. Ja sam da se prvo razgovara sa međunarodnim, javnim finansijskim institucijama jer je to uvijek transparento. Naravno, ne isključujem mogućnost da se razgovara sa međunarodnim privatnim finansijskim institucijama, fondovima i bankama ali transparentno i odgovorno i bez internernih i tajnih dogovora, već da znamo što dobijamo i koliko plaćamo", kazao je ministar.

Damjanović je napomenuo da formalni aranžman sa Međunarodnim monetarnih fondom (MMF) nije na stolu, ali da će se razgovarati o mogućnostima.

"Ako bude potrebe sa nekim aranžamanom sa MMF-om i Svjetskom bankom taj aranžamn ne može podrazumijevati vraćanje unazad i u dijela standarda građana i u dijelu svega što su ostvareni socijalni benefiti", naglasio je Damjanović.

On je rekao da ima prostora za racionalizaciju u budžetu u smislu javne potrošnje.

"Ja je tražim na dva načina. Prvi je u borbi protiv sive ekonomije, ona je po istraživanjima na nivou 30 odsto u Crnoj Gori. Drugo, postoji potreba da se neki drugi troškovi budžeta žestoko racionalizuju. Kod rebalansa ćemo imati priliku da o tome pričamo",  poručio je Damjanović.

"Da li ima opcija za racionalizacije u budžetu - ima, i to po pitanju sive ekonomije, a postoji i potreba da se neki drugi troškovi budžeta žestoko racionaliziju", rekao je Damjanović.

Ministar je naveo je zbog neodgovornog ponašanje prethodne administracije, novoj ostavljena dubioza od 170 miliona eura.

"Planirani su prihodi koji nisu mogli biti planirani jer nije bilo zakonskog osnova, a neizmirivanjem obaveza stvarana je lažna slika o stanju finansija... To što je neko saopštio da će biti nešto stopirano ispostavilo se kao notorna laž. Što god nam je ostavljeno u nasljeđe mi ćemo to da završimo", poručio je Damjanović.

Minsitar je kazao da Fondu zdravstva nedostaje 65 miliona eura, Fondu PIO 25 miliona i objasnio da je smanjivanjem akciza na gorivo država izgubila više od 10 miliona eura, ali da na to gledaju kao ustupak prema građanima i privredi, a ne kao na gubitak.

Damjanović je dodao da je smanjivanjem PDV na osnovne životne namirnice država izgibila preko pet miliona eura, što takođe gledaju kao na ustupak prema građanima i naglasio da ova Vlada radi transparetno, te da govori samo istinu.

"Nema laganja kao što je to bilo za vrijeme ranijih Vlada", saopštio je on

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:58