Montecargo zejleznica Crne Gora, Zeljeznica Crne Gore / Foto:IVAN PETROVIC-IPE
06/04/2024 u 15:53 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Država aminovala aranžman Montekarga i CKB banke: Vlada garantuјe za tri miliona kredita

Vlada Crne Gore izdala јe garanciјu željezničkom preduzeću za prevoz tereta Montekargo za zaduženje u iznosu od tri miliona eura, za potrebe finansiranja opravki lokomotiva i vagona.

To stoјi u odluci na koјu јe Vlada dala saglasnost na poslednjoј sјednici.

Kako se navodi u tom dokumentu, Montekargo јe preduzeće u većinskom vlasništvu države, koјe јe od Ministarstva saobraćaјa i pomorstva tražilo saglasnost za kreditno zaduženje, uz državnu garanciju, u iznosu od 3.000.000 eura, kod Crnogorske komercijalne banke, u cilju finansiranja opravki vozova.

– U dopisu su naveli da je kao teretnom željezničkom operateru čija je osnovna djelatnost prevoz robe koja se realizuje voznim sredstvima, potrebno sprovesti proces optimizacije i modernizacije voznih sredstava. Dodatno su naveli da su za predmetno kreditno zaduženje prikupili ponude od tri banke, i to NLB, Hipotekarne banke i CKB-a, i da je najpovoljnije uslove za zaključenje kreditnog aranžmana ponudila Crnogorska komercijalna banka. U skladu sa navedenim, na sjednici Odbora direktora donijeta je odluka o davanju saglasnosti o kreditnom zaduživanju u iznosu od 3.000.000 eura, sa rokom otplate od 72 mjeseca (12 mjeseci grejs period + 60 mjeseci otplata) i fiksnom kamatnom stopom od 5,5 odsto godišnje – piše u vladinom dokumentu.

Odobreno da se Montekargo zaduži kod CKB tri miliona eura

Sposobni da otplaćuju dugove

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva utvrdilo je da Montekargo redovno izmiruje svoje obaveze po osnovu postojećeg kreditnog zaduženja kod Hipotekarne banke, čija mjesečna obaveza iznosi 58.276 eura, a čija poslednja rata dospijeva 1. marta naredne godine.

– Takođe, napominjemo da je ovo društvo potpisalo reprogram poreskog duga i da od 1.9.2022. godine redovno izmiruje obaveze po ovom osnovu, kao i tekuće obaveze po istom. Nakon što su sagledane sve dobijene informacije i analize, Ministarstvo finansija je sa CKB-om i Montekargom utvrdilo konačne uslove kreditnog aranžmana – piše u dokumentu.

Ministarstvo јe takođe pribavilo i mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) o usklađenosti sa pravilima državne pomoći.

– AZK je doniјela mišljenje da izdavanje državne garancije u iznosu od 80 odsto od tri miliona za kreditni aranžman isključuje prisutnost državne pomoći. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je navelo da je podržalo društvo u većinskom državnom vlasništvu u cilju realizacije investicionih opravki voznog parka. Posebno su naglasili da nakon analize svih segmenata poslovanja nalaze da je pomenuto privredno društvo u situaciji da izmiruje obaveze po ovom kreditnom aranžmanu i da je samim tim nivo rizika od aktiviranja državne garancije minimalan, uz napomenu da je društvo redovno izmirivalo ranije kreditne obaveze, kao i da nakon 1.3.2025. godine po isteku postojećeg kreditnog aranžmana sa Hipotekarnom bankom neće imati dugoročnih ni kratkoročnih kreditnih obaveza, da se društvo nalazi na Bijeloj listi poreskih obveznika. Redovna kamatna stopa iznosiće 5,5 odsto fiksno godišnje, a naknada za obradu kredita 0,30 odsto od odobrenog iznosa – predočeno јe u dokumentu.

Korisnik kredita biće u obavezi da plaća zateznu kamatu u skladu s poslovnom politikom banke, u visini nominalne kamatne stope utvrđene u ugovoru uvećane za 50 odsto.

– Garancijom je definisano da Ministarstvo finansija garantuje CKB-u da će, na njen pisani poziv i bez bilo kakvog prigovora, platiti srazmjeran dio obaveza, ukoliko ih ne plati Montekargo, u visini od 80 odsto iznosa duga, a najviše do maksimalnog iznosa od 2.400.000 eura, uvećan za kamate i druge troškove – navodi se u odluci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 08:10