/ FOTO: CIRT
25/11/2022 u 11:51 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Savjeti za kupovinu putem interneta

CIRT.ME preporučuje građanima da prethodno dobro provjere internet adresu sa koje kupuju i da ne plaćaju na stranicama koje su dobili putem linka ili društvenih mreža

Nacionalni centar za odgovor na računarsko bezbjednosne incidente upozorava građane da budu oprezni prilikom primamljivih ponuda i kupovine putem interneta povodom „crnog petka“, odnosno poslednjeg petka u novembru kada mnogi prodavci nude popuste.

- CIRT.ME preporučuje građanima da prethodno dobro provjere internet adresu sa koje kupuju i da ne plaćaju na stranicama koje su dobili putem linka ili društvenih mreža. Veb stranica preko koje se vrši prenos podataka mora biti zaštićena, a pri kupovini putem interneta treba koristiti HTTPS i SSL protokole. Plaćanje putem interneta preporučljivo je samo tamo gdje je verifikovano od strane kompanije preko koje vršite plaćanje- navodi se u saopštenju.

Građani se posebno upozoravaju da podatke o kartici ne šalju putem elektronske pošte, niti da pristaju na zahtjeve onih koji im traže da pošalju fotografiju prednje i zadnje strane platne kartice, jer je gotovo sigurno da se radi o pokušaju prevare. Upozoravaju se građani da kada na internetu naiđu na nešto je „isuviše dobro da bi bilo realno“, dobro provjere prodavca prije nego se odluče za kupovinu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 19:12