Skupština akcionara EPCG / - ŽELJKO ŠAPURIć
23/02/2024 u 23:43 h
Nevena BulajićNevena Bulajić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Skupština akcionara EPCG izabrala novi Odbor direktora kompanije

U novom Odboru direktora su Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić

Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) izabrala je novi Odbor direktora te kompanije. U novom Odboru direktora su Jovica Milanović, Vladimir Katić, Zoran Miljanić, Milutin Đukanović, Tahir Đonbalaj, Neven Gošović i Simo Jokić.

Nakon više od deset sati kašnjenja održana je Skupština akcionara EPCG, a kasnila je jer se čekala odluka Vlade Crne Gore o izboru člana Odbora iz redova Pokreta Evropa sad (PES). Prije izbora novog Odbora direktora glasovima većinskog vlasnika - države, razriješen je prethodni Odbor.

Vlada je večeras usvojila predlog da iz redova Pokreta Evropa sad (PES) član Odbora direktora EPCG bude Simo Jokića. 

- Vlada Crne Gore je 23. februara 2024. godine, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade, saglasno članu 158 stav 4 Zakonao privrednim društvima predložila Skupštini akcionara „ElektroprivredaCrne Gore“ AD Nikšić da za članove Odbora direktora „Elektroprivreda Crne Gore“ AD Nikšić, predstavnike državnog kapitala, izabere: Jovicu Milanovića, Vladimira Katića, Zorana Miljanića, Milutina Đukanovića,Tahira Gjonbalaja, Nevena Gošovića i Sima Jokića, navodi se u dopisu generalnog sekretara Vlade Dragoljuba Nikolića.

Na sjednici Skupštine akcionara je predsedavajući, direktor Odbora direktora EPCG Ivan Bulatović konstatovao da postoji kvorum za odlučivanje jer sjedinici prisustvuje dvije trećine akcionara.

U okviru druge tačke dnevnog reda sekretar skupštine je pročitao spisak predloga novih članova Odbora.

Akcionari su tražili da im se predstavi CV članova i da li svi kandidati ispunjavaju uslove, kritikuju i što im se to predstavlja na samoj skupštini. Manjinski akcionar Golub Bojanić tražio je da predstavnik državnog kapitala, Luka Prodanović objasni zašto je danas došlo do problema i posebno istakao značaj delimične privatizacije EPCG.

- Vlada je izvršna vlast i ona određuje članove. Kako mogu da se poslanici pitaju u ovom slučaju? Ovo što se desilo danas svima nama treba da bude nauk da EPCG otmemo iz kandži politike i političkih kalkulacija. Zamolio bih gospodu političare Bečića, Mandića, Spajića, Abazovića da se kad je EPCG u pitanju manu poliike. Ovo je sramota za svu Vladu. Smatram da bi EPCG trebalo pothitno da se delimično privatizuje - istakao je Bojanić i izjasnio se da neće glasati.

Manjinska akcionarka Nataša Backović ponovo je kritikovala što se sa biografijama kandidata upoznaju na samoj skupštini. Backović je rekla da bi u Odboru trebalo da bude jedan nezavistan član od manjinskih akcionara i predložila da to bude Golub Bojanić.

- Smatram i da u Odboru direktora EPCG trebao da bude predstavnik manjinskih akcionara - kazala je Backović.

Podsjetimo, odlaganje jučerašnje sjednice akcionara nastupilo je zbog nezadovoljstva pojedinih funkcionera Poketa Evropa sad (PES) koji su tražili da se revidira odluka koja je juče usvojena na sjednici Vlade i da se u Odbor direktora EPCG ispred ove partije imenuje Radovan Bijelić umjesto Bojane Savić. Na kraju je usvojen treći predlog, da Simo Jokić, elektroinženjera iz Nikšića, zaposlen u nikšićkom Vodovodu bude član Odbora direktora EPCG.

Sjednica akcionara EPCG kasni više od sedam sati, čeka se odluka Vlade

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 06:00