Lazar Šćepanović / - MUP
04/04/2024 u 12:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šćepanović: Kočan i ubijeni Marković planirali izvršenje teškog krivičnog djela na štetu suprotstavljene OKG

Nakon tri sata izviđajnih radnji, identifikovan je osumnjičeni za ubistvo Radovana Markovića, Beranac Haris Kočan, saopštio je v.d. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović.

U izjavi za medije, Šćepanović je naveo da je sveobuhvatnim istražnim radnjama utvrđeno je da je pokojni Marković sa osumnjičenim Kočanom i sa trećim licem planirao izvršenje teškog krivičnog djela na štetu jednog ili više članova suprotstavljene kriminalne grupe na određenom lokalitetu u blizini lica mjesta.

Kako je naveo, policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala u zajedničkim aktivnostima sa službenicima Regionalnog centra bezbjednosti „Centar“, su uz koordinaciju Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, nakon prijave događaja da je 3. aprila u 18.40 časova jedno lice zadobilo povrede od projektila vatrenog oružja, a koje je kasnije i podleglo povredama, te da je na jednom vozilu koje se nalazi u neposrednoj blizini magistralnog puta Podgorica - Cetinje u mjestu Meterizi, podmetnut požar, preduzeli sveobuhvatne i efikasne policijsko – tužilačke aktivnosti koje su rezultirale rasvjetljavanjem krivičnog djela ubistvo koje je izvršeno na štetu R.M. (29).

Zbog ubistva Radovana Markovića uhapšen Haris Kočan

(VIDEO) EKSKLUZIVNO: Snimak osumnjičenog za paljenje vozila nakon ubistva u mjestu Meterizi

- Tokom preduzetih izviđajnih mjera i radnji uspostavljena je opsežna blokada rejona od Cetinja do Bara u cilju potrage za izvršiocima ovog krivičnog djela, kao i pretrage terena u cilju pronalaska predmeta i tragova povezanih sa izvršenjem istog. Uviđajem je rukovodio viši državni tužilac iz Podgorice, dok su na lice mjesta i u operativnim aktivnostima stavljeni na raspolaganje svi kapaciteti obavještajno bezbjednonog sektora u vidu ljudskih resursa, tehničke podrške, opreme, gdje je u određenom periodu korišćena helikopterska jedinica u cilju lociranja i lišenja slobode izvršilaca krivičnog djela. Sveobuhvatnim istražnim radnjama utvrđeno je da je, sada smrtno stradali sa osumnjičenim H.K. i sa trećim licem planirao izvršenje teškog krivičnog djela na štetu jednog ili više članova suprotstavljene kriminalne grupe na određenom lokalitetu u blizini lica mjesta, naveo je Šćepanović.

Pojasnio je da je prilikom sprovođenja kriminalnog plana od strane ovih lica i realizacije teškog krivičnog djela, osumnjičeni H.K. je lišio života svog saizvršioca R.M., dok je treće lice podmetnulo požar na vozilu koje je korišćeno u ovom krivičnom djelu i koje je bilo namijenjeno za izvršenje drugog teškog krivičnog djela.

- Treći saizvršilac je podmetanjem požara uništio sredstva za izvršenje (vatreno oružje) planiranog teškog krivičnog djela. Vozilo koje je korišteno u izvršenju ovog krivičnog djela, kao i planiranog, je takođe predmet i još jednog krivičnog djela – otuđeno je u jednoj zemlji u regionu, što je potvrđeno u međunarodnoj razmjeni obavještajnih podataka tokom ove istrage. Policijski službenici su u nastavku istrage u ovom predmetu danas locirali i lišili slobode i V.B. (32), državljanina Bosne i Hercegovine, prilikom pretrage terena u mjestu Rijeka Crnojevića, za kojeg se sumnja da je povezan sa ovim kriminalnim aktivnostima, a  kod kojeg je pronađeno vatreno oružje – pištolj Glock kalibra 9 mm, istakao je Šćepanović.

Kočan je sproveden tužiocu u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici uz krivičnu prijavu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo ubistvo, kao i krivično djelo nedozvoljeno držanje i nošenje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 3 Krivičnog zakonika Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 10:41