Zdravko Begović / - DAN
29/03/2024 u 11:11 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Begović: Problem odlaganja ročišta je sistemski, za suđenja u kontinuitetu potreban Specijalni sud

Problem odlaganja suđenja je sistemske prirode, stoga je potrebno formirati Specijalni sud i napraviti zgradu određenu za taj sud, a uz to povećati broj sudija i tek onda možemo očekivati da se ta suđenja odvijaju u kontinuitetu, saopštio je advokat Zdravko Begović.

On je nakon ročišta bivšoj predjsednici Vrhovnog suda Vesni Medenici i drugima, koje je odloženo 15. put, kazao da je sudija Nada Rabrenović određivanjem termina za jun i jul, pokazala namjeru da se to suđenje što prije okonča, međutim, kako u ovom i sličnim predmetima ima veliki broj okrivljenih, uvijek postoji potencijalna opasnost da neko od njih (objektivno ili subjektivno) izostane, pa se to može očekivati i u periodu koji dolazi.

- I to nije to samo slučaj u ovom predmetu Vesne Medenice, iako je to tako vjerovatno predstavljeno zbog činjenice što je ona u tom predmetu. Ali mi svaki dan u ovom specijalnom odjeljenju imamo takve objektivne, a i subjektivne probleme i suđenja se odlažu u nedogled. Na stotine pretresa se odlaže, kazao je Begović.

- Ponavljam po hiljaditi put, problem je sistemske prirode jer treba formirati Specijalni sud, napraviti specijalnu zgradu određenu za taj sud, povećati broj sudija i onda tek možemo očekivati da se ta suđenja odvijaju u kontinuitetu, naveo je on.

Kako je dodao, ako bi imali glavni pretres koji bi trajao sedam ili 10 dana zaredom, to bi značilo da bi 80 odsto tog predmeta bilo gotovo.

- A ovako ako se odlažu predmeti za mjesec, dva, tri, pa se onda u tom međuvremenu desi nekakav razlog za odlaganje, onda to ne vodi ničemu. I imamo ovakve situacije sa kojima niko nije zadovoljan. Nemojte misliti da uvijek odbrana potencira da se odlaže. I mi trpimo zbog toga, ali ponavljam, to su ti objektivni sistemski razlozi na a koje još uvijek niko ne obraća pažnju i preko kojih se prilazi kao preko lanjskog snijega, ističe Begović.

Veliki problem je, smatra Begović, i broj predmeta koji zaduži sudija Spacijalnog odjeljenja.

- Sudija ovdje ima 30 zaduženih specijalnih predmeta, a njegov kolega u Srbiji ili u Hrvatskoj tri ili četiri, onda vam je jasno da ti ljudi objektivno, fizički ne mogu da te predmete završe u rokovima kako zakon i propisuje - da se sudi hitno.O tome niko ne vodi računa, pojasnio je Begović.

Ranije je bilo u planu, navodi Begović, da se sudije iz Apelacionog suda upute na ispomoć Specijalnom odjeljenju Višeg suda, što se nije realizovalo jer su sudije višestepenog suda to odbile.

- Potreban je pristanak sudija Apelacionog suda, a neće niko jer ne postoje dobri uslovi i ne postoje objektivne tehničke mogućnosti da se sudi u ovakvom ambijentu gdje nema objektivnih uslova za tako nešto. Kod ovakvog stanja ne možemo očekivati ništa bolje, zaključuje Begović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:51