Krvave pomorandže brišu stres / -SHUTTERSTOCK
08/12/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Naučno je dokazano kojih 10 namirnica smanjuju stres

Potražite hranu bogatu vitaminima i esencijalnim hranljivim materijama kao što je hrana na ovoj listi

Jedite pravilno – manje stresa. Zvuči kao dobar zadatak, zar ne? Naročito tokom praznika kada je stres poslednja stvar koju želite.

Na kraju krajeva, stres može da poveća rizik od umora, visokog krvnog pritiska, srčanih bolesti i sala na stomaku. Stoga, nabavite namirnice koje će vam pomoći u borbi protiv stresa. Otkrivamo neke od njih, a na vama je da ih što prije dodate na spisak za prodavnicu.

"Krvave" pomorandže

Sa više vitamina C, krvave pomorandže mogu da pomognu u jačanju imuniteta. Štaviše, sezona im je tokom zimskih mjeseci.

Jedna studija objavljena 2015. godine objavljena u pakistanskom časopisu bioloških nauka ispitivala je efekte suplemenata vitamina C kod srednjoškolaca.

Studentima su istraživači dali ili 500 ml vitamina C ili placebo.

Nakon 14 dana, otkrili su da vitamin C smanjuje nivo anksioznosti i dovodi do veće koncentracije vitamina C u plazmi od placeba. Naglasili su da vitamin C igra važnu terapeutsku ulogu u smanjenju anksioznosti i da je odličan kao prevencija anksioznosti.

image

Ovsena kasa za idealan doručak i miran dan

-SHUTTERSTOCK

Ovsena kaša

Serotonin, primarni transmiter u mozgu koji poboljšava raspoloženje potiče od aminokiseline triptofana.

 - Triptofanu su potrebni ugljeni hidrati da bi stigao do mozga - kaže dr Džudit Vurtman, bivša naučnica na Tehnološkom institutu u Masačustetsu.

Ona predlaže toplu ovsenu kašu koja sadrži zdrave ugljene hidrate i vlakna potrebna za povećanje serotonina tokom tri sata.

Čaj od kamilice

Neki dokazi pokazuju da redovno konzumiranje čaja od kamilice može da pomogne u smanjenju simptoma umjerenog do teškog generalizovanog anksioznog poremećaja.

Takođe, studije su otkrile da kamilica ima blage umirujuće efekte i da sadrži antioksidans koji se zove apigenin koji pomaže u smanjenju anksioznosti. Osim toga, podstiče san i omogučava tijelu prijeko potreban odmor.

Ćuretina

Ćuretina sadrži visoke koncentracije triptofana koji se razrađuje da bi se formirao serotonin koji smiruje, pa čak i pomaže tijelu da proizvodi melotonin koji izaziva pospanost, rekao je Kimberli Gomer, edukator u Centru za dugovječnost Pritikin Longevity.

Ali, upamtite, da bi triptofan došao do vašeg mozga, morate ga kombinovati sa malo ugljenih hidrata. Sendvič od ćuretine je sjajan izbor.

Bademi

Prepuni su vitamina E i B koji mogu da zaštite imunitet i poboljšaju raspoloženje.

Takođe, jedna četvrtina jedne šolje suvo pečenih slanih badema sadrži oko 25 odsto preporučenog unosa magnezijuma koji štiti tijelo od oksidativnog stresa.

Govedina hranjena travom

Govedina hranjena travom sadrži više omega- 3 i manje omega- 6 masnih kiselina od govedine koja je jela žitarice.

Osim toga, odličan je izbor kreatina koji može da funkcioniše kao antidepresiv.

Slatki krompir

Sa više hranljivih sastojaka od običnog krompira, slatki krompir je odličan izvor likopena, antioksidansa. Likopen poboljšava raspoloženje.

image

Lososs na spisku namirnica idealnih protiv stresa

-SHUTTERSTOCK

Losos

Omega- 3 masne kiseline koje se nalaze prvenstveno u masnoj ribi poput lososa podržavaju zdravu funkciju moždanih ćelija, nivoa endorfina i dobro raspoloženje držeći nivo kortizola i adrenalina pod kontrolom.

Sočivo

Ne samo da daje osjećaj sitosti i prija kao topli obrok tokom zime, već sadrži i folne kiseline koje se bore protiv depresije.

- Folat je toliko važan za raspoloženje da ga sadrže mnogi ljekovi protiv depresije - rekao je Ring.

Ostrige

Sadrže više od sedam puta više cinka od bilo koje druge hrane. A nedostatak cinka može izazvati anksioznost i depresiju.

Ako niste za morske plodove, posegnite za komadima govedine i živine.

Brzi pregled

Praznici mogu da povećaju nivo stresa za mnoge ljude. Ali hrana koju jedete može da vam pomogne da smanjite stres i anksioznost. Birajte namirnice mudro. Potražite hranu bogatu vitaminima i esencijalnim hranljivim materijama kao što je hrana na ovoj listi, piše Health.com.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:20