/ -PIXABAY
14/03/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Malina jača imuni sistem i smanjuje nervozu

Jagodičasto voće pomaže kod avitaminoze, bolesti usta, grla i pluća, protiv dijareje, menstrualnih tegoba, povišene temperature i kožnih infekcija

Malina spada u jagodičasto voće, raste kao višegodišnji grm sa sitnim, crvenim i sočnim plodovima slatkog ukusa. Svjež plod koristi se tokom ljeta, a smrznut i konzerviran tokom cijele godine. Ovo crveno voće sadrži značajnu količinu antioksidansa polifenola čime štiti organizam od raznih bolesti i po količini antioksidanasa ubjedljivo je prva ispred ostalog voća. Kada se kupuju maline savjet je da se biraju oni plodovi koji su čvrsti, zreli i ujednačene crvene boje. Najbolje je upotrijebiti ih istog dana jer svježe maline mogu da se održe najduže do dva dana. Ako se čuvaju duže vrijeme, treba ih zamrznuti. Najprije moraju da se isperu pod mlazom hladne vode a zatim ih treba isušiti. Na ravnoj površini (na primer, na papiru za pečenje) treba da se zamrznu, a potom ih treba rasporediti u plastične kese. Tako zamrznute maline mogu da se čuvaju u zamrzivaču do 12 mjeseci. Maline mogu da se zamrznu i u obliku pirea. Najprije se usitne, propasiraju uz malo šećera u prahu i onda se dobijena smjesa ulije u plastične posude za zamrzavanje.

Bogata je mineralima i vitaminima: manganom, magnezijumom, bakrom, gvožđem, vitaminima Ce, E i Be. Plod maline sadrži i bjelančevine, bioflavonoide, glukozu, fruktozu, eterična ulja…

Energetska vrednost je niska: u 100 grama svežeg ploda ima 52 kalorije. Sadrži i 86 odsto vode, 1,2 odsto proteina, 0,65 odsto masti i oko 12 odsto ugljenih hidrata. Odličan je izvor dijetnih vlakana (6,5 grama u 100 grama ploda). Od davnina je poznato da konzumiranje maline djeluje povoljno na čitav organizam. Jača imunološki sistem, dobra je kao diuretik, pomaže kod avitaminoze, kod bolesti usta, grla i pluća, protiv dijareje, menstrualnih tegoba, nervoze, problema sa jajnicima (pije se čaj od lista maline), povišene temperature, šećerne bolesti, infekcija kože.

Djeluje na smanjenje rizika od kancerogenih oboljenja, na upalne infekcije bubrega, bešike i mokraćnih kanala, normalizuje krvnu sliku, poboljšava koncentraciju. Povoljno deluje na kapilare, na žuč, kod poremećaja u ishrani, kod bolova i pijeska u bubregu, protiv bolova u stomaku i problema sa varenjem.

Od lista maline mogu da se spravljaju veoma ljekoviti čajevi, ali zbog moguće nepravilne upotrebe ili alergije, prije upotrebe treba se konsultovati sa stručnim licima, da ne bi došlo do komplikacija.

(B92)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:26