/ - FOTO: ANDRIJANA DABANOVIć
22/09/2023 u 21:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đeljošaj: Popis odložiti za 30 dana i zamijeniti rukovodstvo Monstata

Opštinska popisna komisija na čijem sam čelu ne može da na zakonit način sprovede procedure za popis. Javni pozivi koji se objavljuju u našoj opštini moraju biti i na albanskom jeziku, kazao je on

Predsjednik popisne komisije opštine Tuzi Nik Đeljošaj zatražio je od Vlade da odloži popis za 30 dana kako bi mogao da bude održan po zakonu i bez diskriminacije.

Uprava za statistiku je opštinskoj komisiji Tuzi dostavila javni poziv i prijavu za popisivače za Popis stanovništva, a ujedno i odredila broj popisivača i instruktora.

Đeljošaj ukazuje da je dostavljeni materijal za javni poziv na crnogorskom, srpskom, bosanskom i hrvatskom jeziku.

- Materijal za javni poziv nije dostavljen i na preostalom službenom jeziku, albanskom jeziku - istakao je on.

Dalje, kako kaže, nijesu dostavljeni, ali nijesu ni objavljeni popisni krugovi a koji su, ističe Đeljošaj, veoma važni,

- Jer prema našim informacijama Opština Zeta je dostavila, a Uprava za statistiku prihvatila popisne krugove koji ulaze u Opštinu Tuzi. Glavni grad Podgorica, nije uopšte dostavilo popisne krugove i granica naselja, a Uprava za statistiku koristi podatke iz 2011. godine za Glavni grad, kada su Tuzi i Zeta bili dio Glavnog grada - naglasio je Đeljošaj.

Na insistiranje da se popisni krugovi prihvate po zakonu, da jedno naselje ne može biti u dvije katastarske opštine, Uprava za statistiku, ističe Đeljošaj, nije reagovala i time je, navodi on, onemogućila da se popis izvrši u skaldu sa zakonom u opštini Tuzi.

- Opštinska popisna komisija na čijem sam čelu ne može da na zakonit način sprovede procedure za popis. Javni pozivi koji se objavljuju u našoj opštini moraju biti i na albanskom jeziku, u logo popisa naziva na latinici i ćirilici mora da stoji naziv i na albanskom jeziku i konačno, moramo znati gdje i kako su definisani statistički krugovi kako bismo znali gdje se radi popis - naglasio je Đeljošaj.

Prema njegovim riječima, rukovodioci u Upravi za statistiku ne pokazuju elementarno znanje kako bi se ovaj proces odvijao po standardima i zakonu, zato, kako kaže, Vlada mora hitno da reaguje, da odloži za 30 dana Popis, zamijeni rukovodstvo Uprave za statistiku Monstat sa stručnjacima koji znaju "i nemaju šovinističke pobude".

- Zamislite kad državni organ, izradi logo popisa po izgledu na Njegoševu kapelu za koju se neko zalaže da je negdje nekad napravi, a koje me apsolutne ne tiče, ali popis je za sve građane Crne Gore, i onda šta očekivati od takvih glava. Ali sigurno i jasno da tamo gdje budem odlučivao, takve radnje i zamisli neću dozvoliti, a sa neznalicama je nekad i najlakše izaći na kraj. Tražimo hitnu reakciju Vlade kako bi se popis mogao ostvariti po zakonu i bez diskriminacije - poručio je Đeljošaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. decembar 2023 12:08