Gandel i Pavićević / - FOTO: VLADA
25/01/2024 u 10:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gandel-Pavićević: Evropa je naša zajednička domovina

Slovačka kao dio grupacije ’Prijatelji Zapadnog Balkana’ smatra da EU treba da pokaže veći stepen političke podrške i vizionarstva kada je riječ o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, kazao je Gandel

Crna Gora nakon izbora 44. vlade dobija na stabilnosti i sigurnije korača na putu ka ostvarivanju svojih strateških ciljeva koji se tiču pridruživanja EU. Crna Gora ima potencijal za brži ulazak, i to prije 2030, kako je trenutno projektovano kazao je ambasador Republike Slovačke u Crnoj Gori Boris Gandel nakon sastanka sa Srđanom Pavićevićem potpredsjednikom Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku.

Gandel je ovom prilikom Pavićeviću čestitao i na poziciji potpredsjednika u 44. vladi.

Kao diplomatski predstavnik zemlje koja je dala značajan doprinos crnogorskoj nezavisnosti, Gandel je uvjeren da će prijateljski odnosi Crne Gore i Slovačke i dalje biti važan oslonac i spona sa EU, kojoj se Crna Gora odlučno približava.

- Slovačka kao dio grupacije ’Prijatelji Zapadnog Balkana’ smatra da EU treba da pokaže veći stepen političke podrške i vizionarstva kada je riječ o pristupanju zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji - dodao je Gandel.

Pavićević je izrazio zahvalnost za dosadašnji doprinos slovačke diplomatije razvojnom i tranzicionom putu Crne Gore i napravio presjek stanja i prostora za saradnju unutar triju oblasti kojima koordinira njegov kabinet.

On se složio sa svojim sagovornikom da Zapadnom Balkanu nedostaju standardi i odgovornost u sprovođenju politika i zakonske regulative, ali i da cijela zapadna civilizacija već duže vrijeme pati od nedostatka vizionarskog duha i jasne svijesti o prednostima proširivanja na šire regije, pa samim tim – i na Zapadni Balkan.

- Koliko god da smo mala zemlja, opterećena hipotekom 30-godišnjeg hibridnog režima, imamo i snage i hrabrosti da damo primjer i pošaljemo poruku ohrabrenja cijelom regionu, pa samim tim i da budemo zamajac integrativnim procesima u ovom dijelu Evrope - kazao je Pavićević.

Pavićević je takođe naglasio i sljedeće:

„Važnije od formalnog priključenja jeste njegovanje dobrosusjedskih odnosa, pacifizam i konstruktivna uloga u rješavanju ratnih konflikata, a najvažnije od svega jeste usvajanje i praktikovanje onih vrijednosti koje nas čine kredibilnim i pouzdanim faktorima u kreiranju evropske budućnosti."

U srdačnom i otvorenom razgovoru konstatovano je da ne postoje prepreke za saradnju na svim poljima od interesa za obje zemlje.

- Dosadašnje iskustvo i doprinos slovačke diplomatije jesu veliki kapital u svakoj vrsti potencijalne saradnje na crnogorskom putu ka Evropskoj uniji. U duhu latinske izreke „Domovina je tamo gdje ti je lijepo“, sagovornici su se složili da će Evropa kakvoj težimo u skorijoj budućnosti biti naša zajednička domovina - zaključuje se u saopštenju.

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 17:21