/ - FOTO: SKRINšOT
17/06/2022 u 12:26 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Кривокапић: Црква Србије нелегалан субјекат у Црној Гори; Јоковић: СПЦ има своје име и презиме

Мислим да смо се ми окупили да промовишемо повјерење. Премијер Црне Горе ће ставити свој потпис са свим вјерским заједницама када се донесе папир који је у скалду са Уставом, поручио је Абазовић

Министар одбране Рашко Коњевић је на данашњој сједници Владе навео да је по тачкама о уговорима између Црне Горе и вјерских заједница потребно прије свега формирати комисију која би претходно извршила анализу о овим питањима.

Премијер Дритан Абазовић је на то реаговао и казао да је "потребно без одуговлачења ријешити ово питање јер је ово рјешење јако дуго очекивано".

Коњевић је и указао  да однос наше државе није дефинисан једино са Црногорском православном црквом, па је тај уговор потребно што прије потписати.

-Неће вам поћи за руком да одуглачимо ово. Овдје смо да завршавамо ствари- реаговао  је Абазовић.

У расправу се укључио и министар вањских послова Ранко Кривокапић је казао да темељни уговор не треба да буде потписан са Црквом Србије јер је то страни субјекат у Црној Гори.

Кривокапићје додао да не постоји по Уставу категорија узајамно признање између цркве и државе.

Абазовић је навео да је циљ да се створи друштвена инфраструктура гдје ће се сви узајамно поштовати.

Валде Владимир Јоковић је замолио све као чланове Владе да сви свакога називају правим именом.

-Говорити црква Србије је игра за осјећањем...Али Српска православна црква има своје име и презиме....Овдје се радиу о уређењу односа између државе и цркве. Тачно је држава признаје државу а црква цркве...-казао је он између осталог.

Министар правде је навео да се ради о техничкој ствари и да је Влада Црне Горе спрема да преговара са сваком вјерском заједницом.

Коњевић је нагласио да уговор није потписан нис а ЦПЦ.

Абазовић је  навео да је први закључак да сви имају вољу да регулишу односе са било којом вјерском заједницом. Он је предложио да се за уторак припреми та опсежна информација и да се ствари које су се данас споменуле третирају на равноправан начин.

Ервин Ибрахимовић је казао да мисли да је ово искорак и да треба да се мисли и на оне грађане, "и на оних пет" који припадају некој другој заједници.

-Мислим да смо се ми окупили да промовишемо повјерење. Премијер Црне Горе ће ставити свој потпис са свим вјерским заједницама када се донесе папир који је у скалду са Уставом- поручио је Абазовић.

Он је додао да су врата Министарства отворена и да за вјерске заједнице нема никакве рестрикције.

Коњевић је додао да нема проблем да се у билокојој информацији поемне СПЦ  али и да министар правде нема потребе да има проблем да се помене ЦПЦ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:04