/ Бошковић и Ињац
26/11/2021 u 14:47 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Бошковић: Ињац прекршила устав; Министарка: Оставили сте пустош

Спремала нам се велика мука 4. и 5. септембра, акт о систематизацији Управе полиције за десет дана, казао је министар Секуловић

Током наставка посебне сjеднице Скупштине министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић одговарао је на посланичка питања. Министар је казао, поводом догађаја о устоличењу митрополита, да се спремала велика мука 4. и 5. септембра. Повом систематизације Управе полиције, казао је да ће МУП за десет дана завршити акт о систематизацију Управе полиције. Потпредсјдник Владе Дритан Абазовић казао је, одговарајући на питања, да проблем пораста говора мржње није исклучиво локалне природе, већ је ријеч о глобалном феномену, те да Владу забрињава ова појава, посебно када се ради о говору мржње који је усмјерен на рањиве друштвене групе. Позвао је Веселина Пејовића, власника Комбината алумунијума Подгорица, и "црногорске тајкуне" да зову њега да му пријете, а не друге који раде свој посао. Предраг Бошковић и минстарка одбране Оливера Ињац упутили су једно другом оптужбе на рачун рада. Сједница ће бити настављена у понедељак, у 11 часова, а на питања ће одговарати министар финансија Милојко Спајић.

(ВИДЕО) Кривокапић: Попис ће сигурно бити следеће године, у Влади никоме не броје крвна зрнца

ТОК СЈЕДНИЦЕ УЖИВО:

ПИТАЊА ЗА МИНИСТРА УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА СЕРГЕЈА СЕКУЛОВИЋА:

Посланица Зденка Поповић, клуб посланика „Демократе - Демос - мир је наша нација", питала је, везнао за област људских и мањинских права, шта ће Влада и Министарство правде, људских и мањинских права предузети како би се санкционисала потрошачка јединица Тужилаштво због кршења Закона о буџету и фискалној одговомости, Закона о раду, Закона о државној имовини, Закона о јавним набавкама, Закона о државним службеницима и намјештеницима, Закона о зарадама запослених у јавном сектору и посебно, због поступања по Одлуци која је укинута Одлуком Уставног суда из 2017. године?

image
Зденка Поповић

- Министарство правде, људских и мањинских права, свјесно значаја рјешавања проблема насталих усљед укидања правног основа за остваривање права на накнаду за дежурство и приправност запослених у судству и Државном тужилаштву, у јулу 2021. године Влади Црне Горе иницирало је предлог за измјену одговарајућих прописа којим би се ријешило ово правно питање. Уважавајући предлоге министарства Влад је заузела став да је овo опитање потребно ријешити кроз измјене Гранског колективног уговора за област управе и правосуђа, који ће потписати представници Владе и Синдиката Управе и правосуђа- одговорио је писаним путем Секуловић, руководилац Министарства људских и мањинских права.

image
Секуловић и Марић

Драгутин Паповић (ДПС) питао је да ли ће Министарство правде, људских и мањиских права исправити грешке у Увјерењима о упису у Јединствену евиденцију вјерских заједница која се односе на Митрополију црногорско-приморску и Епархију будимљансконикшићку Српске православне цркве?

image
Драгутин Паповић

- Министарство није овлашћено према закону, али ни према уставном начелу секуларности, које предвиђа одвојеност државе од вјерских заједница, да у поступку уписа испитује вјерске, историјске, канонске и друге чињенице наведене у пријави вјерске заједнице, а која су значајна за саму вјерску заједницу, па се као такви искључиво констатују онако како су наведени... Министарство правде, људских и мањинских права је спровело управне активности поводом запримљене пријаве Митрополије Црногорско Приморске и Епархије будимљанско-никшићке, у складу са Законом о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница, те издало увјерење о упису достављених података у Јединствену евиденцију вјерских заједница, па не постоје друге управне активности везане за овај поступак утврђен законом, укључујући ревизију или мијењање уписаих података, односно таква управна активност је недозвољена у смислу закона- наведено је одговором.

image
Сергеј Секуловић

Секуловић је додао: "историјске чињенице- историчарима, својинско-правна питања - судовима, то је то крај". Посланик Андрија Николић (ДПС) питао је да ли полиција располаже конкретним именима безбједносно интересантних особа које су боравиле на Цетињу, као и у Цетињском манастиру 4. и 5. септембра ?

image
Андрија Николић

- Управа полиције нема сазнања да су безбједносно интересантна лица боравила у Цетињском манастим 4. и 5. септембра. Такве податке УП није добила ни од других надлежних државних органа и институција. Међутим, мимо Цетињског манастира, у односу на догађаје који су били у том граду 4. и 5. септембра, полицијаје спровела и спроводи оперативне и истражне мјере, у сарадњи са надлежним тужилаштвом, у односу на одређени број безбједносно интересантних лица- одговорио је министар Секуловић.

image
Са сједнице

Николић је похвалио министра јер је показао висок степен одговорности. Такође, похвалио га је и за то што није поднио оставку коју је тражио Здравко Кривокапић, јер би на тај начин "прихватио одгвоорност која је лично Кривокапићева".

- Да ли је министарство доставило оперативне информације МВП којих је тај владин ресор формулисао инструкцију за дипломатско конзуламе представнике ЦГ о догадјајима на Цетињу 4. и 5. септембра?- питао је Николић.

Секуловић је казао да Управа полиције МУП није доставила Министарству вањских послова оперативне информације у вези са догађајима на Цетињу од 4. и 5.

image
Владимир Мартиновић

Посланик Владимир Мартиновић, клуб посланика „Демократе - Демос - мир је наша нација", питао је како је и на који начин у полицији ангажован Љубо Миловић? Такође, које послове тренутно обавља и да ли је од стране надлежних органа ово лице било изложено провјери свог имовног стања?

- Он је нераспоређен од 2.11.2017. године и суспендован је. Агенција за спрјечавање корупције врши провјеру имовине- навео је Секуловић.

image
Драгиња Вуксановић Станковић

Драгиња Вуксановић Станковић (СДП) казала је да је државни секретар МУП-а Миљанић обавијестио јавност даје од 4. децембра прошле до 8. новембра ове године из бирачког списка избрисано 8.438 лица. Занимало ју је који је основ брисања и број предмета по различитим осовама брисања, уколико их је више.

- Сходно члану 15 Закона о бирачком списку, у периоду од 4. децембра 2020.  до 8.новембра 2021., из бирачког списка,  избрисано је 8.438 бирача и то по сљедећим основама: по основу губитка црногорског држављанства - 95 бирача, по основу одјаве пребивалишта из Црне Горе - 60, по основу поништења јединственог матичног броја - 18, по основу поништења уписа у регистар црногорских држављана - 1 и по основу евидентирања чињенице смрти у матичном регистру умрлих - 8 264 бирача- одговорио је Секуловић.

image
фото: МУП

Момо Копривица, клуб посланика „Демократе - Демос - мир је наша нација", питао је министра да ли је и кад донијет акт о унутрашњој организацији и систематизацији Министарства унутрашњих послова?

- Рад на акту о унутрашњој организацији и систематизацији МУП-а, посебно имајући у виду чињеницу да је УП постала саставни дио Министарства и да број радних мјеста премашује 5000, је веома осјетљив и напоран, те је то објективан разлог кашњења. Међутим, поред објективних, постоје и разлози субјективне природе. Акт о унутрашњој организацији и систематизацији МУП-а биће завршен за десет дана. У изради предметног акта ангажовани су, поред осталих међународних експерата, и експерти Међународног криминалистичко - истражног програма помоћи у обуци Сједињених Америчких Држава, као и експерти ОЕБС-а и норвешког Центра за јачање интегритета у сектору одбране и безбједности- истакао је министар.

image
Момо Копривица

ПИТАЊА ЗА ПОТПРЕДСЈЕДНИКА ВАЛДЕ ДРИТАНА АБАЗОВИЋА:

Драгиња Вуксановић Станковић питала је Абазовића што Влада и ресорна министарства предузимају да спријече огроман пораст говора мржње, инцидената на националној основи, готово свакодневних пријетњи новинарима, представницима НВО сектора и политичких партија.

image
Дритан Абазовић

- Проблем пораста говора мржње није исклучиво локалне природе, већ је ријеч о глобалном феномену. Свакако да Владу забрињава ова појава, посебно када се ради о говору мржње који је усмјерен на рањиве друштвене групе. У борби против говора мржње, надлежне институције већ годинама имају подршку од релевантних међународних партнера. Коначно, сматрам да је заједничка одговорност свих поиитичких субјеката да кроз одговорне изјаве дају примјер грађанима како треба да се опходимо једни према другима, посебно у мултинационалној средини каква је Црна Гора- навео је Абазовић.

image
Драгиња Вуксановић Станковић

Вуксановић Станковић је додала, мислећи на Весну Братић, да "само лудак може да постави жену за министарку која негира црногорску државу и нацију".

- На скуповима које сте ви организовали против мене лично псована је муслиманска мајка - нагласио је Абазовић.

Вуксановић Станковић је истакла да је то лаж и да су за њу издајници сви који раде против интереса Црне Горе мислећи на Весну Братић и Здравка Кривокапића.

image
Милош Конатар

Испред клуба посланика „Црно на бијело", Милош Конатар, питао је како оцјењује посјету Сједнињеним Америчким Државама? На чему је био фокус разговора и каква су очекивања наших америчких партнера?

- Црногорска делегација је током разговора акцентовала да се вањска политика ЦГ неће промијенити, те да остаје у потпуности усклађена са вањском политиком ЕУ, а Црна Гора поуздан партнер НАТО. Влада ЦГ ће тијесно сарађивати са ЕУ и НАТО партнерима, што ће истовремено и чинити црногорске институције јачим и независнијим. Говорећи о важности прве демократске смјене власти у историји Црне Горе која се десила на изборима 2020. године, истакао сам да је срушен црногорски "берлински зид” који је симболизовао слабе институције, корупцију и криминал- одговорио је, поред осталог, Абазовић.

Додао је да Веселину Пејовићу, власнику Комбината алумунијума Подгорица, поручује да зове њега да му пријети. То је навео поводом недавног догађаја када је Пејовић био саслушан због пријетњи директору Агенције за заштиту природе.

- Кад жели да спријечи некога да ради по закону, нека позове мене. То је порука Пејовићиу и свим "Пејовићима" црногорским тајкунима који не желе да плате обавезе Црној Гори - нагласио је он.

image
Луиђ Шкреља

Посланик Луиђ Шкреља (ДПС) питао је Абазовића да ли и даље оцјењује и сматра једним од најзначајнијих успјеха   као координатор свих безбједносних служби привођење уз употребу свих полицијских мјера "челнике локалне власти Општине Улцињ на челу са Предсједником Општине и одређеног броја секретара, због незаконитог ткзв. партијског запошљавања.

-  Према мојим сазнањима лица која сте поменули су се од стране Основног тужилаштва у Улцињу теретила за управо ова кривична дјела. За оцјењивање свог рада, нисам надлежан, али вјерујем да ће грађани Црне Горе, из Улциња, али и сваког другог града Црне Горе препознати и знати разликовати правду од неправде- одговорио је Абазовић.​

Шкреља поручио Абазовићу: "ако постоји ко да је у Црној Гори запосли сваког ко је члан УРА у Улцињу, то сте Ви, чак сте и кумару смијенили да би сте довели човјека на то мејсто...Ко ће вас да ухапсити?.. Не рекламирајте неке виле по Светом Стефану јер је то неки вид корупције".

image
Андрија Поповић

Андрија Поповић (Либерална партија) питао је што ће те Влада и конкретно Абазовић са позиције њеног другог човјека, учињети да коначно стабилизује укупну друштвено-политичку ситуацију у држави и зауставите даљу ескалацију национализма, шовинизма, великодржавних пројеката и немилосрдног обрачуна са неистомишљеницима и политичким противницима, па чак и активистима цивилног сектора и грађанима који немају везе са јавним животом а доживљавају линч и тортуру због исказаног става или увјерења.

image
Бранка Бошњак

- У вези са Вашом констатацијом из првог питања, могу се сложити да је у укупној друштвено-политичкој ситуацији у земљи присутан одређени степен непотребних националних, односно идеолошких тензија. Ријеч је о одређеним питањима која се намјерно намећу грађанима од одређених политичко-криминалних структура, којима је то једини начин да спасу своје незаконито стечено богатство и одређени утицај који сваким даном све више и више слаби. Да би грађани Црне Горе били лишени таквих тензија, потребно је кроз борбу против организованог криминила и корупције оголити бесмисао таквих тема. Управо у том контексту, као потпредсједник Владе и координатор за сектор безбједности свакодневно настојим да укажем грађанима, али и тим субјектима који потенцирају те теме, да се наше друштво може дијелити једино на оне који ће да поштују законе и оне који то неће- одговорио је, поред осталог, Абазовић.

image
Предраг Секулић

Предраг Секулић (ДПС) питао је да ли службе безбједности Црне Горе имају информацију о постојању масовних гробница у којима се налазе тијела цивила, припадника албанске националности са Косова из периода 1998 -1999. година ?

- Увидом у документациони фонд бивших служби безбједности нису пронађени материјали о постојању масовних гробница- навео је Абазовић.

image
Дритан Абазовић

ПИТАЊА ЗА МИНИСТАРКУ ОДБРАНЕ ОЛИВЕРУ ИЊАЦ:

Посланик Драган Вукић (СНП ) питао је министраку, наводећи да Претходни министар одбране, Предраг Бошковић, обећао је грађанима Андријевице да ће на простору Прљенија, у мјесту Лугови, градити војну касаму и да су за те потребе, како је истицао, предвиђена средства у износу од око 17 милиона еура. Провјером код Управе за катастар и државну имовину подручне јединице Андријевица, дошао је, како каже, од сазнања да је у поменутом мјесту извршена експропријација земљишта.

- Увидом у ЛН број 457 види се да је експропријисано 22 529 м2 и да са тим земљиштем сада располаже Влада Цме Горе. Ови показатељи указују да су створени услови за градњу предвиђене војне касаме. Грађани Андријевице са правом очекују од Вас, поштована Министарко, као и од Владе Цме Горе, да реализујете овај пројекат, који је већ требао да буде завршен, а који би од великог значаја био за малу, сиромашну општину, каква је Андријевица (посебно што се би реализацијом тог пројекта запослио велики број младих људи, али би и касама била гарант безбједности на сјеверо-истоку- навео је он.

Ињац је казала да у циљу припреме за реализацију пројекта изградње касарне у Андријевици, Министарство одбране је, у складу са Закључком Владе Црне Горе број 07-311 од 17.01.2019 . године и Одлуком о утврђивању јавног интереса, извршило експропријацију земљишта за потребе изградње нове касарне на простору Општине Андријевица.

image
Оливера Ињац

Бивши министар одбране Предраг Бошковић реаговао је и процедурално и казао да је било спремности од садашњег менаџмента, пројекта би могао бити реализован, те да није он одредио тај локалитет већ стручни људи.

- У медијима се појавила информација да настављате са модернизацијом ВЦГ, набавком још два bell 505 како је и предвиђено стратегијским документима. Када се исти могу очекивати? Да ли сте упутили приједлог за постављање ппк Тодора Горановица мјесто директора директората за обавјестајно безбједносне послове Савјету за безбједност и одбрану како Устав налазе и ако нијесте засто нијесте?- питао је Бошковић министарку Ињац нагласивши да је она два пута прекршила Устав.

Она је казала да је поред употребе вишенамјенских хеликоптера Bell 412, било је предвиђено и ангажовање хеликоптера опште намјене Х-42745 (Газела), извиђачког хеликоптера Хи-41 (Хера) и борбеног хеликоптера Хн-45мм (ГАМА), и то за потребе обуке летачког особља, извиђања, као и за реализацију операција трагања и спашавања. Међутим, услед повећаног броја техничких кварова, те значајних трошкова одржавања, хеликоптери Газела, Хера и Гама су приземљени и стављени ван употребе 2020. године- навела је она додајући да је Бошковић оставио пустош.

image
Предраг Бошковић

Такође је одговорила и да је предлог за постављење потпуковника Тодора Горановића на дужност генералног директора Обавјештајно-безбједносног директората у Министарству одбране упућен члановима Савјета за одбрану и безбједност дана 10. новембра 2021. године.

- Одлука о постављењу именованог на наведено формацијско мјесто је потписана од стране предсједника Владе Црне Горе, а затим и од стране предсједника Скупштине Црне Горе. Ова Одлука (уз још 30 других Одлука које су упућене у истој групи члановима Савјета) је достављена у Кабинет предсједника Црне Горе дана 15. новембра 2021. године. Министарство одбране још увијек није добило никакву повратну информацију о статусу ове, нити других Одлука које су у истој групи докумената достављене Кабинету предсједника Црне Горе- одговорила је министарка.

Бошковић је додао да "да није било бившег менаџмента Министарства одбране не би могли испоручити и доставити попа цркве Србије". Бурно је реаговала Бранка Бошњак и рекла да ће да му одузме ријеч и казала да он није поп него монах. Бошковић је потом исправио реченицу и казао "да није бившег менаџмента Министарства одбране не би могли испоручити и доставити монаха цркве Србије".

image
Сузана Прибиловић

Посланица Суазна Прибиловић (ДПС) питала је Ињац да ли ј иницирали разрешење предсједнице и чланица Комисије за жалбе како би прикрили своје незаконито поступање и одлучивање у предмету јавности познатом под називом „Кадети" или је то урадили како би онемогућили запослене службенике и намјештенике, као и кандидате за запошљавање, у остваривању њихових права против одлука извршне власти, чији сте члан?

- Ја сам обавијестила Владу о пропустима у раду Комисије и то је била моја дужност и обавеза према свим члановима Владе, кандидатима који су учествовали у предметном поступку, моја обавеза према свим запосленим у Министарству одбране, као и према свим другим заинтересованим лицима и на крају обавеза према цјелокупној јавности и друштву Црне Горе. О уоченим пропустима у раду Комисије за жалбе сам обавијестила и ресорно Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија, што такође представља моју законску обавезу...Дакле, у коначном нико из Владе није прикривао било какво незаконито поступање, нико није онемогућавао запослене службенике и намјештенике, као и кандидате за запошљавање у остваривању њихових права против одлука ове Виаде, већ је напротив, откривено незаконито поступање Комисије за жалбе и даљи поступак је предат у надлежност ресорног министарства и саме Владе, како је напријед и појашњено- одговорила је, поред осталог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

26. april 2024 14:14