Milojko Spajić / - SASAMATIC/VLADA CRNE GORE
16/02/2024 u 11:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić: Crna Gora 28 članica EU do 2028. godine

Pristupanje EU mora biti zasnovano na dva stuba: razvijanje evropskih vrijednosti koje dijelimo, naročito kroz jačanje vladavine prava i sve veće uključivanje u jedinstveno zajedničko tržište Evrope. To su benefiti koje i građani najviše očekuju, naveo je Spajić

Crna Gora može zauzeti upražnjeno mjesto 28. članice EU 2028. godine, kazao je premijer Milojko Spajić u Centru za Evropsku politiku (EPC) u Briselu, gdje je održao politički brifing na temu „Nova vlada, novi izgledi? Oživljavanje nastojanja Crne Gore za pristupanje EU”.

- Pristupanje EU mora biti zasnovano na dva stuba: razvijanje evropskih vrijednosti koje dijelimo, naročito kroz jačanje vladavine prava i sve veće uključivanje u jedinstveno zajedničko tržište Evrope. To su benefiti koje i građani najviše očekuju, naveo je Spajić.

On je briselskoj publici predstavio rezultate Vlade u prvih 100 dana rada, govorio o snažnom zamajcu koji je stigao nakon Međuvladine konferencije održane u januaru, predstavio plan kako održati dinamiku procesa pristupanja i odgovarao na brojna pitanja.

Predsjednik Vlade vjeruje da bi ulazak Crne Gore u EU mogao da bude od koristi svima.

- Crna Gora može biti veliki promoter evropskih vrijednosti i politike proširenja na Zapadnom Balkanu. Kao društvo u koje su svi različiti identiteti dobrodošli, vrijedno ćemo raditi da primjerom pokažemo svim svojim susjedima da je pristupanje EU živa i uspješna priča zasnovana na isporučivanju dobrih rezultata, naveo je Spajić.

image

Milojko Spajić

- SASAMATIC/VLADA CRNE GORE

Cilj nije samo uraditi domaći zadatak kada je ispunjavanje mjerila u pitanju, već zaista približiti Crnu Goru evropskom standardu i vrijednostima u svakom smislu, dodao je.

- Ulaganje u kapitalne infrastrukturne projekte, ključni je faktor u približavanju EU građana s jedne strane i crnogorskih s druge strane. Novi plan rasta za Zapadni Balkan je šansa da se naše tršište od pola miliona stanovnika postane dio hiljadu puta većeg evropskog, od pola milijarde stanovnika. Rastom izvjesnosti našeg pristupanja EU, opada nesigurnost tržišta i investicije su sve veće, stabilnije i dolaze od sve kredibilnijih investitora. To je šansa koju ćemo sigurno iskoristiti, zaključio je Spajić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 06:22