/ - FOTO: URA
17/04/2024 u 10:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

URA traži dopunu dnevnog reda Skupštine za povećanje srazmjernih penzija i dječijih dodataka

Poslanički klub Građanskog pokreta URA traži dopunu dnevnog reda V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore sa predloženim izmjenama i dopunama Zakona o PIO i Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

- Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o PIO, URA je predložila povećanje minimalne penzije na 450€ za korisnike srazmjernih penzija, nakon što Spajićeva Vlada nije ispoštovala Zaključak koji je Skupština Crne Gore donijela u decembru 2023. godine, po kojem je dat rok Vladi da najkasnije do kraja marta 2024. godine predloži povećanje minimalne penzije i za korisnike srazmjernih penzija - navode u saopštenju.

Iz URE su istakli da ovim predlogom ispravljaju nepravdu koju je Spajićeva Vlada napravila prema preko 10 hiljada korisnika srazmjernih penzija u Crnoj Gori, od kojih većina njih prima penzije u iznosima od 50 do 150 eura zbog čega se nalaze među najugroženijim kategorijama našeg stanovništva.

Dodaju da izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti URA je predložila povećanje dječijih dodataka za 50 odsto.

-To podrazumijeva da se sa 30 eura osnovni dječiji dodatak poveća na 45 eura, za djecu korisnike materijalnog obezbjeđenja sa 44 na 66 eura i za djecu koja su korisnici lične invalidnine i djecu bez roditeljskog staranja sa 60 na 90 eura. Iz URE su poručili da je povećanje dječijih dodataka vrlo nužna i potrebna mjera, imajući u vidu kontinuirani rast cijena u Crnoj Gori u posljednje 3 godine i da je to upravo glavni razlog zašto traže povećanje dječijih dodatka - navode oni.

Navode da oba predloga izmjena i dopuna zakona stupila bi na snagu od 1. januara 2025. godine čime se ne može narušiti finansijska stabilnost Crne Gore i ono što su planovi za 2024. godinu propisani budžetom, pa samim tim to ne može biti izgovor određenim partijama u Skupštini Crne Gore da odbiju usvajanje predloženih zakona.

Iz URE su saopštili da očekuju podršku za usvajanje ovih izmjena zakona od svih poslanika i poslanica u Skupštini Crne Gore. Jer kako kažu za djecu, a samim tim i za budućnost naše države mora imati novca, kao i za ispravljanje nepravde prema korisnicima srazmjernih penzija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:58