/ - DALIBOR KAVARIć
07/07/2022 u 10:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kavarić: Milo i dalje živi u bezbožničkoj zabludi, crkva mu je neprijatelj broj jedan

Đukanović je, smatra Kavarić, u jednom zaista bio iskren, kada je nebrojeno puta hulio i klevetao Crkvu

Pred glasanje o Temeljnom ugovoru sa SPC u Vladi Crne Gore, najavljenom za sjutra, pravni zastupnik Mitropolije crnogorsko primorske, advokat Dalibor Kavarić kaže za Sputnjik da skandalozni i gotovo neopaženi navodi predsjednika Mila Đukanovića pokazuju da on SPC smatra još uvjek za glavnog neprijatelja i da mu smeta potpisivanje tog dokumenta.

Kavarić se oglasio povodom izjave Đukanovića na poslovnom forumu Crna Gora – San Marino, održanom 5. jula, da je država stariji partner u ugovornom odnosu sa svakom vjerskom zajednicom.

- Mi bi trebalo da pokažemo dobru volju da potpišemo ugovor, jer mi određujemo pravila. Svako ko želi da radi na ovom prostoru, mora da poštuje ovu državu - to bi trebalo da bude polazna tačka svih koji se bavimo ovom temom- rekao je tom prilikom Đukanović.

Prema riječima Kavarića, ovakva izjava predstavlja “ostrašćeni, bogoborački i nedržavnički nastup”.

Advokat ističe da Đukanović u svom zanosu, kao u “staro, srećno vrijeme cigara, nafte i svega i svačega, kada je bio bog”, zaboravlja da u ugovornom pravu država nije nikakvi „stariji partner“ u ugovornom odnosu sa svakom vjerskom zajednicom, već samo ravnopravna ugovorna strana.

- I to ne samo zato što je druga ugovorna stana vjerska zajednica koja predstavlja Boga i Crkvu, već zato što je prema principima obligacionoga prava u ugovornom odnosu država samo jedna od dvije ravnopravne strane, jer u tom pravnom poslu država ne nastupa sa pozicije autoriteta javne i državne vlasti već kao ravnopravna ugovorna strana i kao garant prava i obaveza. Đukanovićevi navodi da je taj koji treba da pokaže „dobru volju i da zaključi ugovor sa vjerskom zajednicom, naravno po njegovim pravilima, pokazuju da se on izdiže ne samo nad državnom i nad vjerskom zajednicom već i nad samim Gospodom, očekujući da se on, poput Boga, nekome smiluje da bi mu izašao u susret da zaključi ugovor, naravno, po njegovim pravilima- kazao je Kavarić. 

Đukanović krši i Ustav

Kavarić smatra da je predsjednik Crne Gore istovremeno pokazao elementarno neznanje i nepoštovanje Ustava i zakona države jer država ne nastupa u ugovoru kao vlast već kao ravnopravan ugovarač.

- Time što on pokušava da nameće "pravila" Crkvi, pokazuje da krši ustavni princip o odvojenosti crkve i države (član 14 Ustava) i da ne poštuje autonomiju vjerskih zajednica već da pokušava da on uređuje vjerske zajednice. Ovo potvrđuje da nije odustao od ranijeg naopakog nauma da on stvara nove vjerske zajednice i da je ostao vjeran i uporan u svojoj bezbožnoj i anticrkvenoj borbi i zabludi- zaključuje Kavarić.

Ovakve izjave neodoljivo podsjećaju i dio su istog, antihrišćanskog, traktorskog i progoniteljskog duha, iskazanog riječima i djelima prije 30. avgusta 2020. godine”, primjećuje Kavarić.

- Đukanović kad kaže da misli da je jako važno da ne zbrza potpisivanje ugovora, već da pruži priliku svima u Crnoj Gori da kažu šta misle na tu temu to je u stvari novi pokušaj prevare, razvodnjavanja, odugovlačenja i kompromitovanja pravnoga okvira i odnosa sa Crkvom. Ta njegova velika državnička mudrost se već očitovala i pokazala u preko 10 godina pregovaranja, nadmudrivanja i odugovlačenja, čiji je cilj bio ne da uredi odnose sa Crkvom već da ih zakomplikuje, uznemiri i da Crkvu i svetinje bači na koljena, da ih ponizi, preuknjiži i stavi pod svoju kontrolu i po svojoj mjeri i procjeni- podsjeća advokat.

Đukanović je, smatra Kavarić, u jednom zaista bio iskren, a to je kada je nebrojeno puta hulio i klevetao Crkvu.

- Nejasno je ko je Đukanoviću do sad branio da preko 10 godina od kada se lukavi i fingira pregovore i komunikaciju sa Crkvom uključi te njegove umne ljude i stručnjake, koji dobro poznaju istorijski kontekst i pravo. On iskreno vjeruje kada kaže: u ovom slučaju imamo namjeru da potpišemo ugovor sa jednim subjektom koji dovodi u pitanje najveće vrijednosti crnogorskoga društva. To ne znači da zbog toga ne bi trebalo potpisati ugovor, već da bi ga trebalo potpisati na način za koji ćemo svi biti sigurni da na optimalan način štiti interese Crne Gore. Na ovaj način Đukanović je u stvari poručio da je Crkva i dalje državni neprijatelj broj jedan, da po njemu Crkva dovodi u pitanje najveće vrijednosti crnogorskoga društva i da bi zato sa Crkvom trebalo potpisati ugovor, ali na način da se postupa sa posebnim oprezom, i na način na koji će on i njegovi bogoborački prijatelji biti sigurni da će naći „optimalan način“ zaštite Crne Goru od Crkve. Što je babi milo to joj se i snilo. Kad bi bilo onako kako Đukanović snuje, onda njegova podrška potpisivanju Temeljnog ugovora ne bi dolazila u pitanje jer je ona, ističe advokat, mnogo puta saopštena u javnosti tokom posljednjih par godina- zaključio je Kavarić. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. februar 2023 10:45