10/07/2023 u 19:27 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Predsjednik Višeg suda za prekršaje: U prošloj godini od kazni naplatili više od četiri miliona

Ono što prekršajnu materiju čini posebno složenom jeste rad sudije na velikom broju predmeta različitih vrsta, tako da na godišnjem nivou, u prosjeku, u prvostepenim sudovima za prekršaje u radu su predmeti iz preko 130 različitih oblasti, dok se u Višem sudu za prekršaje taj broj kreće oko 60

Nakon više od dviјe deceniјe eksperimentisanja u prekršaјnom sistemu u okviru izvršne vlasti, crnogorski sudovi za prekršaјe su postali sastavni dio sudova i taј model organizaciјe јe naјbolji i naјefikasniјi, smatra predsјednik Višeg suda za prekršaјe Milivoјe Rašović. Kako јe istakao u razgovoru za "Dan", veliko eksperimentisanje i improvizacije u prethodnom periodu u pogledu organizacije sudova za prekršaje bili su direktna posledica nedovoljnog poznavanja prekršajne materije kod nas, iako se radi o jednom složenom sistemu koji svakodnevno zahtijeva veliki rad i zalaganje, posebne sposobnosti i nivo odgovornosti, posebno kada se ima u vidu značaj prekršajnopravne zaštite u savremenim društvima.

– Vraćanjem u sudsku organizaciju stvorene su pretpostavke za efikasnije ostvarivanje i zaštitu prava, kao i za dalje jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti rada sudija u prekršajnim postupcima – kaže Rašović.

Zakonom o sudovima iz 2015. godine, umjesto nekadašnjih područnih organa za prekršaje, formirani su sudovi za prekršaje u Podgorici, Budvi i Bijelom Polju, kao prvostepeni sudovi za prekršaje, i Viši sud za prekršaje Crne Gore, kao jedini drugostepeni prekršajni sud.

– Prethodnih osam godina funkcionisanja sudova za prekršaje u okviru sudske organizacije i rezultati rada na svim poljima najbolji su pokazatelj da je trenutni vid organizacije najbolji i najefikasniji. Broj zastarjelih predmeta je sveden na najmanju moguću mjeru, povećana je efikasnost i ažurnost u postupanju, kao i kvalitet sudskih odluka – naglašava Rašović.

Za nasilje u porodici izrekli 145 kazni zatvora

Kada su u pitanju predmeti iz oblasti Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, u prošloj godini riješeno je 1.539 predmeta, pri čemu su izrečene 503 novčane kazne, 145 kazni zatvora, 319 uslovnih osuda, 104 opomene i osam vaspitnih mjera. U 11 predmeta je odbačen zahtjev, u 60 predmeta je obustavljen postupak, u 334 predmeta donijeta je oslobađajuća odluka, dok je 81 predmet riješen na drugi način.

Izrečene su 782 zaštitne mjere, i to udaljenja iz stana, zabrana približavanja, zabrana uznemiravanja i uhođenja, obaveznog liječenja od zavisnosti i psihijatrijskog liječenja, te jedan obavezni psihosocijalni tretman.

Poređenja radi, dodaјe on, sudovi za prekršaje su u 2020. godini imali ukupno u radu 95.594 predmeta, sa prosječnom opterećenošću po postupajućem sudiji od 1.707,03 predmeta. U 2021. godini broj predmeta u radu iznosio je 91.290, sa prosječnom opterećenošću po sudiji od 1.690,55 predmeta. U prethodnoј godini došlo je do enormnog povećanja broja predmeta u radu, na čak 111.317 predmeta, dok je prosječna opterećenost po sudiji iznosila 2.061,42 predmeta.

– Ono što prekršajnu materiju čini posebno složenom jeste rad sudije na velikom broju predmeta različitih vrsta, tako da na godišnjem nivou, u prosjeku, u prvostepenim sudovima za prekršaje u radu su predmeti iz preko 130 različitih oblasti, dok se u Višem sudu za prekršaje taj broj kreće oko 60.

Kada govorimo o tome koјi su predmeti dominantni u prethodnom periodu u strukturi redovnih predmeta prvostepenih sudova za prekršaje, dominirali su predmeti iz oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima (52.456), zatim predmeti iz oblasti Zakona o javnom redu i miru (4.606), a potom iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici (2.236). Takođe, značajan je broj predmeta iz oblasti Zakona o komunalnim djelatnostima (2.289), Zakona o sprečavanju zloupotrebe droga (1.402), Zakona o sprečavanju korupcije (1.552) i Zakona o porezu na dobit pravnih lica (1.128) – rekao јe Rašović.

Sudovi za prekršaje su u prošloј godini izrekli 25.999 novčanih kazni i 415 kazni zatvora.

– Kada govorimo o postupku izvršenja, izvršeno je preko 13.000 novčanih kazni, pri čemu je naplaćeno 4.007.769,13 eura novčanih kazni i troškova postupka. Takođe, izvršeno je 330 kazni zatvora u ukupnom trajanju od 6.925 dana – kazao јe Rašović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 18:26