Ivana m / -IVANA M
09/05/2021 u 16:15 h
ДАН порталДАН портал
StoryEditor

НИДЛ модели дизајнерке Иване Муришић – носиви, елегантни, уникатни

Бренд има инспирациjу уличне моде, коjа се може видjети на улицама свjетских градова, уз дозу елеганциjе и женствености коjа мора бити приоритет, каже талентована дизајнерка

Дизаjнерка Ивана Муришић покренула jе нови, породични бренд Нидл коjи ће свему судећи парирати модним брендовима у региону. Бренд има инспирациjу уличне моде, коjа се може видjети на улицама свjетских градова, уз дозу елеганциjе и женствености коjа мора бити приоритет.

– Типичан НИДЛ купац jе особа коjа jе у току са наjновиjим дешавањима у модноj индустриjи, коjи jе заинтересован за високу моду и жели да буде у току са наjновиjим модним трендовима, али ниjе у стању да приушти одjећу из скупих свjетских бутика. Модели су намиjењени женама коjе циjене квалитетне материjале, уникатне моделе и домаћу производњу. Сваки наш модел направљен jе од изузетног материjала, и риjеч jе о малим сериjама. Они имаjу дозу елеганциjе у себи, али и носивост приjе свега. Тако да jе намиjењена дамама коjе желе да изгледаjу елегантно, уникатно, и коjи циjене чињеницу да смо им максимално посвећени у смислу да смо ту и за корекциjе и савjете сваке могуће врсте.

Висока мода тражи екставаганциjу

– Сваки аспекат моде има своjе преднoсти и мане. Висока мода тражи иновативност, креативност, екставаганциjу, али уjедно вас ограничава у погледу носивости. Комерциjални модели траже квалитет материjала, израде, али jедноставност у кроjу и прилагођеност у колориту, што jе уjедно jако захтjевно. Оба аспекта у моди су подjеднако захтjевна. Колико jе захтjевно направити модел коjи пропада високоj моди, толико jе захтjевно направитиквалитетан и носив модел, а опет уникатан. Ни jедан бренд на свиjету нема само линиjу високе моде, увиjек постоjи и производња модела за ширу употребу. Одвиjек сам знала да ћу доћи и на таj ниво, али jе тешко било све реализовати. За велике производње потребна jе велика организациjа. Самим тим већи тим људи. Идеално jе што jе то породица jер имамо исти стил у моди, и велику љубав према истоj – закључила је дизајнерка.

С обзиром на то да се модели израђуjу у малим сериjама, Ивана истиче да су креациjе уникатне и доступне по приступачноj циjени.
– То су модели коjи су због пословних прилика прилагођeни по кроjу, по боjи, по избору материjала и чињеници да ваш модел неће имати много жена и неће се поjављивати у великим количинама. Такође, ћете имати могућност ситних корекциjа уколико jе то потребно. И оно што jе битно нагласити, модели су апсолутно приступачни по своjоj циjени, и моћи ће их приуштити шира популациjа – казала је дизајнерка.

image
-IVANA M

Наша саговорница истиче да су ово нови изазови у њеноj кариjери због којих се осjећа као да jе на самом почетку.

– Ово jе почетак гдjе ви радите на другачиjи начин, што организационо што естетски. И потребно jе задобити повjерење купаца, и упутити их у jош jедан аспект ваше понуде и асортимана. Научити их да циjене модне комаде у смислу, да носе квалитетне материjале и не буде дио потрошачког друштва коjи форсира хиперпродуктивне брендове коjи не раде на квалитету материjала и уникатности модела. Бренд Нидл jе породични бренд, и ми функционишемо као цjелина коjа има заjеднички циљ, да удружимо снаге и направимо бренд баш какав желимо. Моjи родитељи имаjу бутик у Никшићу преко 20 година. До сада смо радили са много брендова, и после дугогодишњег искуства вриjеме jе било да направимо своj бренд. Иза себе имам академско образовање из свиjета моде и 10 година рада у моди. Сада већ имамо довољно знања, искуства и зрелости, да се то реализуjе – нагласила је Ивана.

А улоге у послу су, према њеним риjечима, подиjељене према сопстевним афинитетима.

– Наjвећу подршку имамо од сестре Славоjке коjа jе задужена и за организациjу, маркетинг, а и у кретивном диjелу. Мама и тата праве кроjеве, припремаjу и спремаjу кроjне листове за шивење. Такође, су и у креативном диjелу активни. Сестра Jована задужена за продаjу и одржавање бутика у Никшићу. Моj зет Никола за транспорт ствари између градова. Зет Милан за стратешку организациjу на подручjу приморjа. Моj дечко Боjан jе ИТ подршка, и све што jе везано за интернет продаjу. А jа сам ту да своjе искуство употриjебим са избором и квалитетом материjала, производње и у креативном диjелу – открила је.

Дизаjнерка jе недавно завршила фотографисање модне кампање, па ће се колекциjа пласирати кроз фотографиjе, видео снимке и друштвене мреже. У Никшићу и Подгорици ће се моћи и уживо видjети модели, док jе на териториjи приморjа доступна онлаjн продаjа.

А. Шаботић, дневне новине „Дан”

Фото: Никола Пеjовић

Izdvojeno

17. jun 2021 15:03