Plaža Čanj / - FOTO: D.S.
03/05/2024 u 12:42 h
D.S.D.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ekološki incident u Čanju, ugrožen turizam

U poslednjih nekoliko mjeseci na Bisernoj obali, jednoj od najpoznatijih turističkih destinacija, zabilježena je ekološka katastrofa koja ozbiljno ugrožava turizam. Mulj se taloži duž obale, stvarajući ozbiljne probleme i za lokalni ekosistem i privlačnost destinacije.

Prema riječima Momčila Šćekića, izvršnog direktora Internacionalne policijske organizacije, ovaj incident baca svijetlo na ozbiljne propuste u zaštiti prirode i upravljanju ekološkim resursima, posebno imajući u vidu da se takav mulj nije formirao ni tokom poplava koje su se desile u Čanju.

Svjedočenja sa terena, podržana fotografijama, ukazuju na to da je kamenolom u okolini Čanja direktno odgovoran za ovaj ekološki incident.

- Nadležni organi su pozvani da hitno reaguju i preduzmu adekvatne mjere kako bi se spriječilo dalje oštećenje obale i zaštitila turistička privreda ovog područja. Ovo je još jedan alarmantan podsjetnik o važnosti održivog razvoja turizma i neophodnosti da se prirodni resursi čuvaju i očuvaju za buduće generacije - kaže on.

Postavlja se i pitanje da li plaži Čanj prijeti ekološka katastrofa.

- Turisti su nezadovoljni, prizor zabrinjavajući, inspekcije ne reaguju. Biserna obala se nakon svake kiše suočava s problemom zagađenja zbog dva kamenoloma u zaleđu i planiranog otvaranja asfaltnog postrojenja kod tunela. Ova situacija predstavlja ozbiljnu prijetnju za plaže poput Čanjske, Kraljičine plaže i Sutomorske, budući da će vrijeme dovesti do prenosa katrana i drugih hemikalija i na drugu stranu obale. A Čanj se snadbijeva vodom iz bunara. Potrebno je hitno razmotriti mjere zaštite obale i prirodnih resursa, možda kroz ekološke regulative ili alternativne pristupe koji bi očuvali ovo područje. Je li već bilo rasprave ili inicijativa na ovu temu? Mi smo očigledno saznali kasno - kaže Šćekić, i poručuje da Čanj mora da dobije svoju mjesnu zajednicu. 

On dodaje da se obratio nadležnom organu lokalne uprave.

- Obavijestili su nas da je Programom građenja, postavljanja i uklanjanja privremnih objekata na području opšitne Bar na katastarskoj parceli u KO Mišići, na lokaciji 38.4, predviđena privremena asfaltna baza. Da je nacrt programa bio stavljen na javnu raspravu, i da nije bila podnešena ni jedna primjedba na predmetnu lokaciju. Takođe nas obavještavaju da je eksploatacija mineralnih sirovina - građevinskog kamena u nadležnosti Vlade Crne Gore - kaže Šćekić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 16:31