Rusija koristila sjevernokorejske rakete / - FOTO: TVITER
30/04/2024 u 09:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rusija u napadu na drugi najveći grad koristila sjevernokorejske rakete

Ostaci raketa koje su pale na ukrajinski grad Harkov 2. januara bile su sjevernokorejske balističke rakete Hvasong-11, rekli su posmatrači sankcija Ujedinjenih nacija komitetu Savjeta bezbjednosti u izvještaju.

Posmatrači sankcija UN-a su zaključili da su „otpadi pronađeni iz projektila koji je sletio u Harkov u Ukrajini 2. januara 2024. potiču od projektila serije Hvasong-11 iz DNRK“ i da su prekršili embargo na oružje Sjevernoj Koreji navodi se u izjveštaju na 32 stranice u koji je Rojters imao uvid u ponedeljak.

Zvanično poznata kao Demokratska Narodna Republika Koreja (DPRK), Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN zbog svog balističkog raketnog i nuklearnog programa od 2006. godine, a te mjere su pooštravane tokom godina.

Tri posmatrača sankcija otputovala su u Ukrajinu ranije ovog mjeseca da ispitaju ostatke i nisu našla dokaze da je projektil proizvela Rusija. Oni „nisu mogli nezavisno da identifikuju odakle je raketa lansirana, niti ko ju je lansirao“.

- Informacije o putanji koje su dale ukrajinske vlasti ukazuju na to da je pokrenut na teritoriji Ruske Federacije - napisali su u izvještaju od 25. aprila Komitetu za sankcije Savjeta bezbjednosti Sjeverne Koreje, prenosi Kliks.ba.

Ruska i sjevernokorejska misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku nisu odmah odgovorile na zahtjev nadzornog tijela za sankcije da komentarišu izveštaj.

SAD i drugi optužili su Sjevernu Koreju da je predala oružje Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine, na koju je izvršila invaziju u februaru 2022. I Moskva i Pjongjang su negirali optužbe, ali su prošle godine obećali da će produbiti vojne veze.

Na sastanku Savjeta bezbjednosti UN u februaru, SAD su optužile Rusiju da je lansirala balističke rakete koje je isporučila Sjeverna Koreja u Ukrajinu u najmanje devet navrata.

Prošlog mjeseca Rusija je stavila veto na godišnje obnavljanje posmatrača sankcija UN – poznatih kao panel eksperata – koji su 15 godina pratili primjenu sankcija UN protiv Sjeverne Koreje zbog njenih nuklearnih i balističkih raketnih programa.

Sadašnjem panelu stručnjaka u utorak ističe mandat. Nekoliko dana nakon napada 2. februara, regionalno tužilaštvo u Harkovu je medijima pokazalo dijelove rakete, rekavši da se razlikuje od ruskih modela i da je „ovo možda raketa koju je isporučila Sjeverna Koreja“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
RUSIJARAKETA NAPAD
16. maj 2024 03:27