Studenti napustili dodjelu diplome / mreža X, Said Pulido
12/05/2024 u 17:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Desetine studenata napustilo dodjelu diploma na univerzitetu u Virdžiniji zbog podrške Palestini

Više desetina studenata Univerziteta Virdžinija Komonvelt napustilo je svečanu dodjelu diploma, zbog govora guvernera savezne države Virdžinija o protestima na kampusima protiv izraelskih vojnih akcija u Pojasu Gaze.

Na društvenim mrežama su se sinoć pojavile fotografije studenata Univerziteta Virdžinija Komonvelt kako napuštaju svečanost dodjele diploma, dok je republikanski guverner Glen Jangkin držao govor u kojem se osvrnuo na propalestinske proteste u kampusima.

Pojedini studenti kritikovali su to što je Jangkin izabran za govornika na svečanosti, kako zbog njegovog protivljenja zahtjevima za podizanje svijesti o rasnim problemima koji se razmatraju na tom univerzitetu, tako i zbog toga što je rekao da se protestni kampovi u univerzitetskim kampusima ne smiju dozvoliti.

Ljudi su bili toliko bučni da publika nije mogla da čuje govor gospodina Jangkina, rekla je Širin Hadad, studentkinja koja je pomogla u organizaciji protesta.

Kako je navela, ceremoniju je napustilo oko 150 studenata, od kojih su neki to učinili marširajući. 

Na više desetina američkih koledža očekuju se incidenti na svečanostima dodjele diploma, usled studentskih protesta povodom rata u Pojasu Gaze u kojima je od sredine aprila uhapšeno više od 2.000 osoba.

Mnogi studenti širom SAD zahtijevaju da njihovi koledži, koji uglavnom raspolažu ogromnim fondovima i imovinom, prekinu finansijske veze sa Izraelom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 14:11