Teodora Kipa - performans ”Jetra” / DAN - DAN
24/04/2024 u 14:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Koreodrama "Jetra" Teodore Kipe: Ispovijesti Dostojevskog kroz prizmu modernog društva

Dramaturškinja, režiserka i pjesnikinja Teodora Kipa sinoć je u prostoru Muzeja i galerija Podgorice izvela koreodramu „Jetra“

Ideja za performans rodila se prije godinu, nakon istraživanja jednog od prvih egzistencijalističkih romana u istoriji književnosti „Zapisi iz podzemlja“ F. M. Dostojevskog.  

Kipa gorke zabilješke izolovanog, zarobljenog čovjeka „prenosi“ u savremeno doba, 21. vijek, svakodnevicu koja je jednako mučna i tjeskobna kao i prije više od dva vijeka.

Balon u kome se sve vrijeme nalazila tokom petnaestominutnog performansa, predstavlja naduvenost, napuhanost, strah, gordost, ograničenost i sistem u kojem su zatočeni čak i nainteligentniji.

- Kupila me rečenica: „Mislim da me boli jetra“, zato što nisam mogla da razumijem zašto je napisao „mislim“ a ne boli me jetra. Prvo, zato što je to organ k koji funkcioniše nezavisno od našeg uma, a drugo što on ne osjeća da ga boli nego misli da ga boli. To me zainteragiralo. Željela sam da adaptiram roman kroz prizmu modernog društva. Primijetila sam da ljudi žive podređeni mehanizmu, pet dana neisrpno rade da bi za vikend mogli da potroše sav novac na alkohol i narkotike. I iz te zamisli odlučila sam da spojim ispovijesti junaka romana – kazala je Kipa za Dan.

Važan segment performansa predstavlja muzika koju je radio Gabrijel Martel (Rade Vukčević), frontmen benda Freedom.

- Veoma sam zadovoljna saradnjom. Samo sam mu rekla jednu rečenicu „mislim da me boli jetra“, i prenijela kako zamišljam duh koreodrame i on je uspio da napravi 15 minuta dinamične kompozicije – elektro sa primjesama pank žanra – istakla je Kipa.

image

Teodora Kipa

DAN - DAN

Realizaciju koreodrame "Jetra" podržali su: Ministarstvo kulture i medija, Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, Muzeji i galerije Podgorice, BUNT scena i Studio Žiža Art.

Rad sa djecom u studiju Žižart

Teodora se osim koredrame, režije i dramaturgije kroz sopstveni performans bavi i pedagoškim radom sa djecom.

U studiju Žižart imamo članove koji dolaze da pohađaju edukativne pozorišne radionice od osam do 12 godina. Od sledeće godine planiramo upis starije grupe i radićemo predstavu o vršnjačkom nasilju.

Kipa preporučuje performans kao vid terapije.

Kroz preformans se ogolite, pređete prepreke, nesigurnosti, stičete samopouzdanje, zbog toga mislim da je kod djece jako važno. Učimo djecu da improvizuju, imaju svoje ideje budu kreativni, razvijaju maštu, inteligenciju, motoriku. Interesantno je da se upisuju pretežno djevojčice. Naglašavam da umjetnost, radionice koje organizujemo nisu samo za djevojčice, već da je to nešto gdje se mogu osloboditi i dječaci. Veoma je važna razmjena ženske i muške energije – zaključila je Kipa.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 12:52