Сцена из представе ”Игра с митом” / -PROPELA MEDIA & PRESS
30/04/2024 u 18:19 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Smјela i zahtјevna koreografiјa za Svjetski dan igre

HAPS obilježio Svјetski dan igre predstavom "Igra s mitom"

Plesnom predstavom "Igra s mitom" Ansambla slobodnog plesa "Liberdance" iz Zagreba i Instituta za umetničku igru iz Beograda 29. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti (HAPS) obilježile su Svjetski dan igre, upravo na datum kada se i obilježava svetkovina plesa, 29. aprila.

HAPS večeras zatvara "Јelena Savoјska"

Glavni program HAPS-a zatvoriće večeras, utorak 30. aprila "Jelena Savojska", u Dvorani "Park" od 20.30 časova.

Predstava јe koprodukcija KIC "Budo Tomović" Podgorica, KC "Nikola Đurković" Kotor i "Korifej teatra" iz Kolašina. Tekst potpisuje Marija Sarap, režiju Zoran Rakočević, a igraju Jelena Đukić i Bojan Peko Minić, koji je i autor muzike. Prema riječima reditelja Zorana Rakočevića predstava je "poetska refleksija jedne od najznačajnijih istorijskih figura ovog prostora".

image

Scena iz predstave „Jelena Savojska”

- foto:LAZAR RUZIC

Koristeći pokret i savremeni ples kao izražajno sredstvo, igračice Katarina Bućić, Miona Petrović, Natalija Trifunović, Katarina Ilijašević i Jovana Grujić ponudile su publici u Dvorani "Park" nešto drugačije od svega što јe do sada imala priliku da vidi na HAPS-u, prenosi Propela media & Press. Apstraktna, smjela i zahtjevna koreografija Aleksandra Ilića prikazuje koračanje kroz vrijeme, od drevnih vremena do danas, poigravajući se sa mitom, inspirisana motivima knjige "Josip i njegova braća" njemačkog nobelovca Tomasa Mana.

image

Наталија Трифуновић

-PROPELA MEDIA & PRESS

Novljani su "Igru s mitom" nagradili aplauzom, a ovacijama јe pozdravljena plesačica Natalija Trifunović, Novljanka koja je u Herceg Novom stasavala na plesnoj sceni, a potom završila školovanje na Institutu za umetničku igru iz Beograda i uspješno zakoračila u profesionalne vode. Posebnu podršku dobila je od članica Kulturno-sportskog centra "Diano", u kojem je napravila svoje prve plesne korake.

image

Сцена из представе "Игра с митом"

-PROPELA MEDIA & PRESS

Trifunović je izrazila zadovoljstvo nastupom na sceni na kojoj je odrasla i imala prve nastupe, ali i navela da je velika odgovornost igrati ovu apstraktnu i specifičnu predstavu pred publikom u kojoj su ljudi koje poznaješ.

– Svaki put se igra drugačije, to naravno zavisi i od dana, od raspoloženja, ali svakako imamo proces koji se dešava kroz predstavu i svaki put poslije predstave je drugačiji osjećaj. Predivan je osjećaj i zadovoljstvo kad vidimo publiku da nas podržava - kazala je Trifunović.

"Igra s mitom", kaže ona, nastala je u okviru rezidencije.– Ova predstava je proces, svako izvođenje je proces i zahtjevno je jer u nekim momentima ne znamo šta će se desiti, moramo da imamo fokus, da se skoncentrišemo jedni na druge, uđemo u predstavu i damo sebe, osjetimo publiku i jedni druge - dodaјe Trifunović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 01:58