UČESNICI RAZGOVORA DANAS NA CETINJU   / -OPŠTINA CETINJE
13/05/2024 u 15:11 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Revitalizuju Cetinjsko bijenale

Princ Nikola Petrović Njegoš sastao se danas sa zamjenicima gradonačelnika Prijestonice Cetinje Markom Brnovićem i Anom Novović, a kako bi počeli aktivnosti na obnovi Cetinjskog bijenala

Kako stoji na sajtu Prijestonice Cetinje, na današnjem (13. maj) sastanku istaknuto je da je Cetinjsko bijenale bila izuzetno značajna kulturna manifestacija, kako za Cetinje tako i za Crnu Goru, te da je lokalna uprava otvorena za saradnju sa Fondacijom Petrović Njegoš i Ministarstvom kulture kako bi od sljedeće godine ovaj projekat ponovo zaživio.

Sagovornici su dogovorili naredne korake i aktivnosti, a jedna od njih je i potpisivanje Memoranduma o saradnji između Prijestonice Cetinje i Fondacije Petrović Njegoš.

Pokretač ovog ambicioznog projekta je princ Nikola Petrović Njegoš, praunuk crnogorskog kralja Nikole. Na ovoj manifestaciji, koja je imala pet izdanja, učestvovalo preko 2.000 umjetnika i kulturnih poslenika iz zemalja širom svijeta.

Početak Bijenala vezan je za oktobar 1990. godine, kada je na Cetinju po prvi put organizovana međunarodna smotra likovnih stvaralaca pod nazivom "Cetinjsko bijenale". Ta prestižna manifestacija imala je i ostvarila pretenzije, te ubrzo prerasla u Međunarodno bijenale savremene likovne umjetnosti.

Cetinjsko bijenale je brojalo na desetine hiljada posjetilaca sa svih strana svijeta.

Sastanku su prisustvovali umjetnički savjetnici Žan-Iber Martin i Andrej Erofejev, kao i sekretarka Sekretarijata za kulturu Anđela Ćipranić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 16:39