/ -
08/05/2024 u 15:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Akcija Saveza izviđača Crne Gore: Čišćenje Gorice u subotu

Akcija čišćenja je prva aktivnost projekta "Boranka", saopštilaje Milica Radonjić, načelnica za informisanje Saveza izvođača Crne Gore

Savez izviđača Crne Gore zakazao je za subotu, 11. maja, akciju čišćenja Gorice. Ovo je, kako je saopštila Milica Radonjić, načelnica za informisanje Saveza izvođača Crne Gore, prva aktivnost projekta "Boranka".

– U subotu ćemo uklanjati biljni otpad sa Gorice kako bi pripremili teren za akcije sadnje na jesen. Pored izviđača, različitih uzrasta, pozvani su i svi zainteresovani građani da daju svoj doprinos. Sa nama će biti pripadnici Vojske CG, kao i rendžeri Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice – saopštila je Radonjić. 

Savez izviđača Crne Gore, kako je saopštila Radonjić, počeo je sa projektom "Boranka", najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja.

– Ideja je potekla iz Hrvatske, gdje je Savez izviđača Hrvatske u proteklih sedam godina realizovao više od 38 akcija pošumljavanja, okupio preko 11.000 volontera i posadio 120.000 stabala u sadnici, sjemenu ili žiru. Inicijativa se proširila na Sjevernu Makedoniju, a konačno je stigla i kod nas. Sa ciljem udruživanja snaga i širenja dobrih praksi, Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske finansijski je podržalo sprovođenje "Boranke" u Crnoj Gori. Podršku nam je pružila delegacija Evropske Unije u Crnoj Gori i Evropska kuća kao njihov predstavnik, koji su "Boranku" prepoznali kao ideju koja je imala odjek u cijeloj Evropi. Partnere smo pronašli i u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore čija će nam stručna pomoć biti od velikog značaja u pogledu odabira lokacija za pošumljavanje, vrsti za sadnju i njihove nabavke ali i stručnjaka čiji će savjeti učiniti da ova akcija ima dugotrajan i kvalitetan efekat – kaže Radonjić. 

Ona dodaje da projekat ima edukativni i terenski dio.

– Tokom maja, juna i septembra u osnovnim i srednjim školama biće organizovane radionice sa ciljem edukacije djece i mladih o stanju crnogorskih šuma i značaju njihovog očuvanja. U oktobru i novembru biće realizovane akcije sadnje na tri lokacije – brdo Gorica, planina Vojnik i Grahovo – navodi Radonjić.

Akcija sadnje na Gorici zakazana je za 8.30 časova. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
BORANKA GORICA
18. maj 2024 19:38