Vrhovni sud / - FOTO: VS
14/05/2024 u 14:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vrhovni sud: Krivična odjeljenja da unaprijede praćenje kaznene politike

U predmetima, koji su od interesovanja za javnost, naročito u predmetima nasilja nad ženama i maloljetnim licima, sudovi su dužni da sačine saopštenje za javnost koje će sadržati kratke razloge presude u dijelu obrazloženja o vrsti i visini izrečene kazne, zaključeno je na današnjem sastanku predsjednika svih crnogorskih sudova, održanom u Vrhovnom sudu Crne Gore.

Kako je saopšteno iz Vrhovog suda, plan racionalizacije pravosudne mreže, mišljenje Venecijanske komisije u vezi Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama i druga pitanja od značaja za rad sudske vlasti, razmotrena su na tom sastanku.

- Vrhovni sud Crne Gore će organizovati sastanak predsjednika Krivičnog odjeljenja Vrhovnog suda sa predsjednicima krivičnih odjeljenja svih sudova, u cilju razmatranja kaznene politike. Predsjednici sudova pozivaju Ministarstvo finansija da blagovremeno postupa po zahtjevima sudova za otpust, izmjenu dinamike i preusmjerenje sredstava iz bužeta, kako bi se obezbijedilo efikasno i ekonomično funkcionisanje sudova. - navodi se u saopštenju.

Predsjednici sudova su, kako je rečeno, uz podršku rukovodioca Tima za pravosuđe i višeg pravnog eksperta u projektu Eurol III Branka Hrvatina, analizirali su stanje u oblasti starih predmeta i sagledali moguće mjere za rješavanje tih predmeta.

- U daljem periodu, predsjednici sudova će primjenjivati obrazac izvještaja za praćenje dinamike rješavanja starih predmeta - kazali su iz Vrhovnog suda.

(VIDEO) Vučković: V.d. stanje niјe dobro, veting politička odluka

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 15:59