Andrej Milović i Miroslav Lajčak / foto: Ministarstvo pravde
01/05/2024 u 10:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milović i Lajčak: Rezultati jasno prepoznati, vrata Unije otvorena

Zadovoljan sam dosadašnjim rezultatima Ministarstva pravde u poglavljima 23 i 24, i ti rezultati jasno ukazuju da je zemlja na veoma dobrom putu ka dobijanju pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), što će je uvesti u završnu fazu pregovora o članstvu u EU, kazao je Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, tokom sastanka sa Andrejom Milovićem, ministrom pravde.

Tokom radnog doručka koji je upriličio ministar pravde razgovaralo se o evropskoj perspektivi Crne Gore, reformama i postignutim rezultatima na tom polju, ali i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana.

Milović je istakao nepokolebljivu posvećenost 44. Vlade Crne Gore i Ministarstva pravde u ispunjavanju obaveza iz evropske agende i pripremama za završnu fazu pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Ističući ostvarene rezultate, ministar je naglasio da Crna Gora predstavlja pozitivan primjer, pružajući podsticaj i ostalim zemljama kandidatima, posebno u regionu.

– Proces proširenja je ponovo visoko među prioritetima Unije, a Crna Gora, svjesna šanse koja nam se ukazala, odlučna je da završi naš dio posla – naglasio je Milović, dodavši da Ministarstvo pravde Crne Gore ostaje bezrezervno posvećeno daljem napretku i snažnoj saradnji sa evropskim partnerima u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

Specijalni predstavnik Lajčak izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima Ministarstva pravde u poglavljima 23 i 24.

– Vrata Unije su otvorena, a Crna Gora je u najboljoj poziciji da postane prva sledeća članica. Važno je samo da nastavite sa ovako kvalitetnim radom – naglasio je gospodin Lajčak, naglasivši da je ključno da Crna Gora ostane stabilna i fokusirana na svoj prioritetni cilj – članstvo u Evropskoj uniji.

Tokom razgovora istaknuto je da je Crna Gora tradicionalno prepoznata kao pouzdan partner i zemlja posvećena dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj saradnji, te da će i nadalje igrati konstruktivnu ulogu u promovisanju politike dobrih odnosa i evropske budućnosti cijelog regiona.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 21:33