Rusi s Kinezima postavljaju nuklearni reaktor na Mjesec / - INDIA TODAY
09/05/2024 u 12:08 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Počele su pripreme: Rusi s Kinezima postavljaju nuklearni reaktor na Mjesec

Rusija je počela s razvojem nuklearne elektrane za planiranu zajedničku lunarnu stanicu s Kinom, izjavio je Jurij Borisov, čelnik ruske svemirske agencije Roskosmos, a prenosi novinska agencija RIA.

Lunarno naselje

Borisov, bivši zamjenik ministra odbrane, je u martu rekao da Moskva razmatra ideju napajanja elektrane putem nuklearne energije.

- Rusija i Kina razmatraju mogućnost postavljanja nuklearnog reaktora na Mjesecu između 2033. i 2035. godine, što bi jednog dana omogućilo izgradnju lunarnog naselja. Ozbiljno razmatramo projekt dopreme i postavljanja energetskog reaktora na Mjesečevoj površini zajedno s kineskim kolegama - kazao je tada Borisov.

U Rusiji je trenutno aktivno 11 nuklearnih elektrana, dok je u Kini aktivno 55 nuklearnih reaktora. Borisov je u martu kazao da solarne ploče ne bi mogle proizvesti dovoljno električne energije za napajanje budućih lunarnih naselja, dok bi nuklearna energija to mogla.

Vrlo izazovno

Dodao je da je to vrlo izazovno i da bi se trebalo učiniti bez ljudske prisutnosti. Borisov je takođe potvrdio da Rusija planira izgraditi svemirski brod za prevoz tereta koji bi bio na nuklearni pogon. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 14:59