Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Saslušaće Golubovića, Lazovića, Koprivicu i Katnića * Odbačene 53 prijave za izbornu krađu * Klikovac preuranjeno odbacila prijavu protiv Brajovića * Fond PIO da odgovori gdje je otišlo 5,8 miliona * Saslušaće Golubovića, Lazovića, Koprivicu i Katnića * Pismo podrške * Pravni sporazum
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 21-08-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
BORIS RAONIĆ, ČELNIK GRAĐANSKE ALIJANSE:
Atmosfera na poslednjim izborima nije bila demokratska.

Vic Dana :)

N/AArhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Hronika - datum: 2018-08-19 SDT PROŠIRILO OPTUŽNICU ZA PRODAJU OPŠTINSKE ZEMLJE
Za „Carine“ optužili i Mugošine savjetnike
Popović i Mugoša na otvaranju jednog objekta „Carina“ Za „Carine“ optužili i Mugošine savjetnike Pored bivšeg gradonačelnika Podgorice, novim optužnim aktom obuhvaćeni su i njegovi nekadašnji savjetnici Dragan Kruščić i Dragan Đukić
Nakon nove odluke Specijalnog državnog tužilaštva, bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša nije jedini optuženi za višemilionsku štetu nastalu u predmetu „Carine”. Naime, tužilaštvo je optužnicu proširilo na još dvojicu njegovih saradnika. Prema pouzdanim saznanjima „Dana”, pored bivšeg gradonačelnika Podgorice, optužnim aktom su sada obuhvaćeni i njegovi nekadašnji savjetnici Dragan Kruščić i Dragan Đukić, kojima je prekjuče uručen optužni akt.
SDT je optužnicu prvo podiglo protiv Mugoše, nakon čega je zakazano suđenja, odnosno pretrese. Međutim, tokom istrage su se pojavile sumnje da je u nezakonitim radnjama učestvovalo više osoba, a tužilaštvo je došlo do dokaza koji ukazuju na sumnjivo postupanje dvojice savjetnika tadašnjeg gradonačelnika Podgorice. Osim toga, nije bilo dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se mogao okriviti samo Mugoša.
Kruščić i Đukić su poslednjih mjeseci saslušavani više puta, pri čemu ih je tužilac i sučelio i unakrsno ih ispitivao.
Nakon toga, specijalni tužilac je došao do sumnje da su i Đukić i Kruščić krivi u slučaju „Carine”, pa je protiv njih podigao optužnicu. Tokom saslušanja u istrazi oni nijesu optužili Mugošu za zloupotrebe.
Suđenje Mugoši već je ranije odloženo za oktobar, kada je tužilaštvo došlo do ovih dokaza i mogućnosti proširenja optužnog akta.
Mu­go­ša je po­čet­kom ok­to­bra pro­šle go­di­ne sa­slu­šan u Spe­ci­jal­nom dr­žav­nom tu­ži­la­štvu, ali je pu­šten da se u da­ljem po­stup­ku bra­ni sa slo­bo­de. Spe­ci­jal­no tu­ži­la­štvo je pro­vje­ra­va­lo ugo­vo­re Op­šti­ne i fir­me „Ca­ri­ne” iz 2007. go­di­ne. Is­tra­ži­te­lji sum­nja­ju da je u tom po­slu bu­džet Pod­go­ri­ce ošte­ćen za sko­ro se­dam mi­li­o­na.
Mu­go­ša se te­re­ti da je 2007. zlo­u­po­tri­je­bio po­lo­žaj ta­ko što je bez od­lu­ke lo­kal­ne skup­šti­ne omo­gu­ćio pro­da­ju vri­jed­nog ze­mlji­šta od 15.205 kva­dra­ta na Sta­rom aero­dro­mu.
U me­đu­vre­me­nu, Osnov­ni sud u Pod­go­ri­ci je 2010. go­di­ne po­ni­štio ugo­vor Op­šti­ne i kom­pa­ni­je „Ca­ri­ne” o pro­da­ji op­štin­skog ze­mlji­šta iz 2007. go­di­ne.
Na jav­noj li­ci­ta­ci­ji po­nu­đe­no je vi­še od 13 mi­li­o­na eura za ze­mlji­šte, ko­je je po­tom po­seb­nom po­god­bom kup­ca i pro­dav­ca pro­da­to za dva i po mi­li­o­na. Usli­je­di­la je od­lu­ka Vr­hov­nog su­da ko­jom je na­lo­že­no da „Ca­ri­ne” vra­te ze­mlji­šte od 15.205 kva­drat­nih me­ta­ra, a da Glav­ni grad vra­ti toj kom­pa­ni­ji 2.508.825 eura, ko­li­ko je pla­će­no spor­no ze­mlji­šte.
Na­kon što je ze­mlji­šte vra­će­no u vla­sni­štvo Glav­nog gra­da, Mu­go­ša je kra­jem 2011. go­di­ne do­nio od­lu­ku o po­nov­nom pre­no­su ze­mlji­šta na „Ca­ri­ne”, i to po ci­je­ni od 165 eura za kva­drat­ni me­tar (ukup­no dva i po mi­li­o­na), kao i 2007. go­di­ne, ka­da su pr­vi put sklo­plje­ni spor­ni ugo­vo­ri.
Bivši gradonačelnik je odbacio optužbe da je ustupanjem gradskog građevinskog zemljišta firmi „Carine” oštetio budžet glavnog grada za preko 6,7 miliona eura. On tvrdi da kao gradonačelnik nije donio nijedan akt, već su to radile nadležne službe, te da dosad nije utvrđeno da je bilo koja odluka koju je donio u svojstvu gradonačelnika bila nezakonita.On je ranije optužio tužilaštvo da preduzima strategiju koja nalaže da samo on bude optužen u ovom slučaju.
Sudija Vesna Pean saopštila je ranije da je sud 27. juna dobio dopis u kojem ih zastupnici optužnice obavještavaju da iz objektivnih razloga neće prisustvovati suđenju.
Tu­ži­la­štvo sum­nji­či Mu­go­šu da je u slu­ča­ju „Ca­ri­ne” ošte­tio bu­džet glav­nog gra­da za vi­še­mi­li­on­ski iz­nos. Is­tra­ga pro­tiv Mu­go­še po­kre­nu­ta je na­kon što su vje­šta­ci ura­di­li pro­cje­nu šte­te na­sta­le 2007. go­di­ne u po­slu ko­ji je Op­šti­na sklo­pi­la sa kom­pa­ni­jom „Ca­ri­ne”, či­ji je vla­snik Če­do­mir Po­po­vić.
M.V.P.

Bili na spisku svjedoka

Kruščić i Đukić su u prvom optužnom aktu, kojim je okrivljen samo Mugoša, bili na spisku svjedoka koje je sud trebalo da sasluša.
Poslednji pretres odložen je u julu, kada je tužilac dopisom tražio odlaganje pretresa jer, kako je naveo, iz objektivnih razloga nije mogao da prisustvuje suđenju.
Ni optuženi Mugoša tada se nije pojavio u sudnici, a njegov branilac Mitar Mugoša obavijestio je sud da je bivši gradonačelnik odsutan zbog privatnih obaveza koje preuzeo nakon što je saznao da neće biti uslova za održavanje pretresa.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"