Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Dedović i Stamatović ubijeni pred djecom * Pregovora nema dok se zakon ne povuče * Izbori treba da budu slobodni ili ih ne smije biti * Milione plaćamo zbog kršenja prava na pravično suđenje * Zagrijavanje za Italijane * Institucije osloboditi političkog uticaja * Dodik: Zakon ukinuti, Dedeić bolje da je otišao na psihijatriju
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 20-01-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Dragan Šoć, advokat:
Kriminalna grupa može biti samo Demokratska partija socijalista, a ne oni koji su dijelili novac za njih.

Vic Dana :)

Tek što su krenuli na odmor, žena se lupi rukom po čelu i kaže mužu:
- Gospode, sad sam se sjetila da nisam isključila šporet.
- Šta bi ti radila bez mene? - reče muž.
- Kakve veze ima to sa šporetom? - upita žena.
- Ja sam zaboravio zavrnuti česmu u kupatilu, inače bi nam zbog tebe cijeli stan izgorio - reče muž.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo DESETINE HILJADE VJERNIKA NA BOGOJAVLJENSKIM LITIJAMA, MITROPOLIT PORUČIO PREDSJEDNIKU DRŽAVE
Pregovora nema dok se zakon ne povuče
Mitropolit predvodio litiju u Podgorici Pregovora nema dok se zakon ne povuče To nije zakon, to je bezakonje, to je otimanje svetinja. O tome nema razgovora. Oni mogu da izvrše nasilje, ali očevidno da ovaj narod ne prihvata nasilje niti priziva na nasilje - poručio je mitropolit Đukanoviću Desetine hiljada vjernika učestvovalo je na bogojavljenskim litijama i tradicionalnom plivanju za Časni krst u Podgorici, Pljevljima, Nikšiću, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Budvi, Andrijevici, Danilogradu, Plavu, Herceg Novom, Tivtu...
Nije ni čudo što predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ne zna šta je crkveno, a šta političko, jer nije kršten, poručio je juče mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, nakon plivanja za Bogojavljenski krst i sabornog krštenja na sastavcima Morače i Ribnice u Podgorici. Komentarišući ocjenu Đukanovića da su protesti protiv zakona politički, a obučeni u crkveno ruho, te da Vlada nudi dijalog o primjeni zakona, mitropolit je poručio da nikakvih pregovora neće biti dok se zakon ne povuče.

– Svjedoci ste sabranja ovolikog naroda. Je li to bio politički skup ili je to bio zaista crkovni, duhovni skup? Ako on ovo naziva političkim skupom, onda on ne zna, a nije ni čudo da ne zna jer nije kršten. Nije čudo što ne zna šta je crkovno, šta je političko – rekao je novinarima mitropolit crnogorsko-primorski.

O pozivima za razgovore, kako je kazao, narod je i juče odgovorio.

– To nije zakon, to je bezakonje, to je otimanje svetinja. O tome nema razgovora. Oni mogu da izvrše nasilje, ali očevidno da ovaj narod ne prihvata nasilje niti priziva na nasilje. Priziva na razum, mudrost, pravdu, istinu, na ljubav. To su ovi skupovi ovdje. Što se tiče politike, političari neka vode svoju politiku. Ovo je Božiji skup – naglasio je vladika.

Poručuje da je preko 80 ljudi – od djeteta do starca juče kršteno na sastavcima Ribnice i Morače i poziva crnogorskog predsjedika da i on „postane dijete svjetlosti, a ne dijete smrti, prolaznosti, ništavila”.

– Danas su ovi, sjutra oni političari, ali Crkva ostaje vječna – dodao je on.

Naglasio je da Crkva prihvata pregovore samo ako se zakon povuče.

– Kako da pregovaramo o jednoj laži, nepravdi, koja je stid i sram Crne Gore. Najsramnije nešto u Crnoj Gori je taj zakon. Ne možemo da razgovaramo o tome. On može protiv naroda, ali ako je on zaista narodna vlast, onda će on da čuje glas naroda, koji ne da svetinje, koji priziva sve ljude da ispoštuje ono što su drevna zavještanja vladara od Svetog Jovana Vladimira do kralja Nikole – rekao je episkop cetinjski.

Kazao je da će narod ovako da se sabira i ubuduće, te da se nada da će oni na vlasti shvatiti da su protesti narodni, „iz dubine duše naroda”.

– I za mene je ovo čudo, koji sam mitropolit ovdje 30 godina. Nijesam mogao očekivati da će ovaj narod tako da se ponese prema tome. Ako im to ne govori ništa, onda kojem Bogu i kojoj vlasti oni pripadaju. Ako su narodna vlast, onda će ispoštovati glas naroda, to je osnovna i elementarna stvar, neće donositi ove zakone koji su zakoni nepravde i gaženja elementarnih ljudskih prava. Otimati to što je narod vjekovima ugrađivao u hramove, prosto ne razumijem. Mogu dokle hoće, ali ne mogu dokle hoće. Ipak smo prolazni mi ovdje, a narod i Crkva su vječni – istakao je mitropolit Amfilohije.

Kazao je da je ovo prvi slučaj u istoriji da jedna vlast, jedan nekršteni predsjednik stvara svoju crkvu.

– Stvara svoju crkvu, tzv. autokefalnu jer samo može biti takva crkva koju stvara neko ko je bezbožnik i ne zna šta je crkva – kazao je mitropolit.

Objasnio je da bi temeljni ugovor Crkve i Vlade podrazumijevao ono što je urađeno sa Katoličkom crkvom, Islamskom i Jevrejskom zajednicom.

Desetine hiljada vjernika učestvovalo je na bogojavljenskim litijama i tradicionalnom plivanju za Časni krst u Podgorici, Pljevljima, Nikšiću, Baru, Beranama, Bijelom Polju, Pljevljima, Budvi, Andrijevici, Danilogradu, Plavu, Herceg Novom, Tivtu...

Plivanju za Časni krst i sabornom krštenju u Podgorici prethodila je liturgija u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja, odakle je krenula litija do Skalina, gdje je oko 200 takmičara plivalo za krst.

Mitropolit Amfilohije je, pozdravljajući vjernike na sastavncima dvije rijeke, rekao da su Ribnica i Morača danas postale novi Jordan.

– Ovaj dan je dan kada se Evropa vraća sama sebi. Tu Evropu smo mi stvorili preko Jerusalima, preko Carigrada, preko Svete Gore – rekao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Ovo, kako je kazao, neka bude poziv Evropi za njen povratak Bogu, istinskim vrijednostima i vječnom ljudskom dostojanstvu.

– Neka bude poziv i ovima koji su sada kod nas na vlasti da i oni, ako hoće da budu naslednici kralja i gospodara Crne Gore Nikole Petrovića dođu ovdje da se i oni krste Časnim krstom i da budu sa svojim narodom. I da budu svjedoci istinske i prave Crne Gore. Neka se vrate Bogu, narodu, svetinji Božjoj, da se vrate vječnim vrijednostima koje mi svjedočimo ovdje – poručio je vladika.

Uz prisustvo nekoliko hiljada građana i predstavnika lokalnih vlasti, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije obavio je juče u Beranama tradicionalno osvećenje rijeke Lim i pogružavanje krsta. Naglasio je da je Bogojavljenje veliki praznik kad se oživljava duboka tajna koju je Gospod ustrojio na rijeci Jordanu kako bi nama podario blagodet svetog krštenja. Nakon toga vladika Joanikije je bacio krst u rijeku Lim kog se prvi, između četrdesetak plivača, domogao devetogodišnji Aleksandar Ralević. On je istakao da se posebno raduje što je baš njemu pripala čast da prvi dopliva do krsta i iznese ga iz hladne rijeke. Plivanju je prethodila velika svenarodna litija koja je išla od Manastira Đurđevi stupovi do mosta na Limu.

Plivanje za Časni krst organizovano je i u Andrijevici. Za krstom je, kraj Seočkog mosta, u rijeku Lim zaplivalo tridesetak plivača, a najbrži od njih bio je Đole Guberinić. Skup je blagoslovio protojerej Boro Vrhovac, ističući da se iskreno nada da će se ovaj običaj nastaviti i narednih godina.

Dvadesetpetogodišnjem Nikšićaninu Nikoli Raduloviću od Crkvene opštine Nikšić pripao je zlatnik sa likom Isusa Hrista jer je prvi doplivao do Bogojavljenskog krsta. Plivanje je organizovano na jezeru Krupac, a učešće je uzelo oko 400 Nikšićana, što je rekordan broj u odnosu na prošlu godinu kada je na rijeci Zeti po prvi put održano.

– Ovo je veliki blagoslov za mene i moju porodicu – rekao je Radulović sa kojim je u izuzetno hladnoj vodi Krupca za Časni krst plivao i njegov brat blizanac Nemanja.

Po blagoslov Časnog bogojavljenskog krsta plivali su Nikšićani raznih starosnih dobi, čak i petnaestak pripadnica ljepšeg pola. Među najmlađim učesnicima bili su braća Sava (10) i Lazar (9) Dubljević koji su plivali zajedno sa ocem Veliborom.

​Nakon molebana u Crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama gradom je prošla sveta litija u kojoj su učestvovali brojni Pivljani. Molitveni hod predvodili su iguman Manastira Piva jeromonah Jeftimije i plužinski paroh jerej Miroslav Mihailović.

Iako u Pljevljima nije organizovano plivanje za Časni krst, juče su se u vode Biserke, u porti Manastira Sveta Trojica, spustilo 16 vjernika. Pogruženje je obavljeno nakon odslužene liturgije, koju je povodom nedjelje i praznika Bojavljenje, služio starješina manastira otac Vladislav. Među vjernicima koji su se spustili u hladnu vodu Biserke našla se, kao jedina žena novinarka Vela Mićković.

Kotorani Jovan Pržica i najmlađa učesnica desetogodišnja Vasilija Šćekić prvi su doplivali do Časnog krsta u tradicionalnom Bogojavljenskom plivanju na Miholjskoj Prevlaci. U plivanju je učestvovao dosad najveći broj učesnika oko 150, među

kojima je bilo i desetak djevojaka, a događaj je okupio veliki broj vjernika iz Tivta i Boke kotorske. Iako je juče bio prvi hladan i kišovit dan u januaru, u vrijeme

plivanja za Časni krst sunce je obasjalo nebo.

Na Škveru u Herceg Novom održano je plivanje za bogojavljenskim krstom. Prvi do Časnog krsta doplivali su prošlogodišnji pobjednik Nikola Radonić i Igor Baltić, članovin PVK Jadran Carine. Najmlađi učesnik nadmetanja na stazi od 33 metra (koje simbolizuju Hristove godine života je bio Đorđe Vasiljević (2008. godište), a najstarija Ruskinja Laura Fedorova.

Ekipa „Dana”
Ko ustane na Crkvu, srušiće ga Bog
​Na Bogojavljanje u Bijelom Polju je u Crkvi Svetog Petra i Pavla služena liturgija, nakon koje su sveštenici i vjerni narod organizovali litiju, gradskim ulicama do plaže na Limu u mjestu Sinjavac. Na taj način su proslavili praznik, plivanje za Časnim krstom, polazak regate, ali i, kako su saopštili, iskazali protest zbog svega što se dešava u vezi sa svetinjama.

Protojerej stavrofor Darko Pejić kazao je da se narod javio u Crnoj Gori.

– Zakon je napravljen samo da sruši pravoslavlje. Ali neće, ko ustaje na Crkvu, vjeru i pravoslavlje srušiće ga Bog – poručio je Pejić.

Ovogodišnji pobjednik u Bogojavljenskom plivanju za krstom na rijeci Lim u Bijelom Polju je Nenad Milićević. Prije nego što je 44 odvažnih Bjelopoljaca zaplivalo za krstom, vode Lima su osveštali i skup blagoslovili protojerej Darko Pejić sa sveštenstvom.

– Srećan sam zbog toga što sam prvi doplivao do krsta. Pobjednici smo svi mi koji smo plivali – kazao je Milićević.

Među plivačima bio je najmlađi dvanaestogodišnji Matija Đurović, kao i jedina pripadnica ženskog pola Ana Begović.

M.N.


Do krsta doplivala djevojčica
Bogojavljensku liturgiju uz prisustvo brojnih vjernika Plavske župe služio je jeromonah Georgije, starješina Manastira Svete Trojice u Brezojevicama. On je osveštao vodu Lima, a šesnaestoro odvažnih plivača plivali su za pogruženi Časni krst.

Otac Georgije je istakao da je ovo dan kad se Bog sjedinio sa čovjekom i kada je čovjeku kazao šta mu je činiti za spasenje, „a to je zapravo krštenje”.

Prva do krsta doplivala četrnaestogodišnja Jelena Dašić, koja je tim svojim podvigom pretekla svog oca Željka koji je od petnaest učešća samo tri puta dozvolio da neko drugi bude prvi.

– Ovaj dan mi mnogo znači. To je jedan neopisiv doživljaj, kada u tako hladnoj vodi pobijedite sebe i ispunite jedan nesvakidašnji cilj, čemu je presudna neka duhovna toplina koja sve pobjeđuje – poručila je Jelena.


DNP i Nova: Irinej u Pljevljima 26.januara
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej prisustvovaće Svetosavskoj akademiji koja će ove godine biti organizovana 26. januara u Pljevljima nakon protestne litije ulicama grada. To tvrde predsjednici Opštinskog odbora Nove i Demokratske narodne partije Vladisalav Bojović i Milan Lekić.

– Patrijarh srpski Irinej nije mogao da uradi veću stvar za naš narod nego što je odlučio da dođe za Svetog Savu u Pljevlja! Podsjećam da je poslednji put patrijah bio u Pljevljima 2011. godine na osvećenju Hrama Svetog Georgija na Gukama– naveo je Lekić u saopštenju.


Krštena i četvoromjesečna beba
Preko 80 građana, među kojima i četvromjesečna beba, juče je kršteno na sastavcima rijeka Morače i Ribnice.

Prvi do krsta u Podgorici je došao Igor Prenkić iz Zete, koji je i prije sedam godina prvi doplivao do krsta za Bogojavljenje.

– Svake godine je sve više momaka koji skaču za Krstom. Ovo je drugi put da uhvatim Krst i ovo je poseban dan za mene. Nijesam ja ovdje pobjednik. Pobjednici smo svi mi koji smo učestvovali i hvala Bogu sve nas više i više ima – rekao je Prenkić.


Osporava Milove navode
Pravnik i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković osporio je argumentaciju Mila Đukanovića o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i naveo da je sve što je Đukanović iznio pravno neosnovano i da nije validno. Reagujući na Đukanovićeve navode u intervjuu Tanjugu da država Crna Gora ne otima imovinu Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), jer je ta imovina, kako tvrdi, zapravo vlasništvo države Crne Gore, uzurpirana u periodu između 1986. i 2000. godine, Selaković je naveo da to nije pravna argumentacija.

M.Nj.


Vučković prvi u Baru

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"