Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Dvadeset huligana krvnički tuklo mladića * Izabrana na nepostojeću funkciju * Crkva Hristova je nepobjediva * Srbija odobrila izručenje Vukotića * Policija žmuri na kontralitiju * Vladimir Pavićević podnio ostavku * Posluju sa minusom, a imaju duplo veće plate
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 28-01-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
MOMO KOPRIVICA, POSLANIK DEMOKRATSKE CRNE GORE:
Državna izborna komisija skoro da se nije ni bavila kontrolom biračkog spiska.

Vic Dana :)

Mujo se vratio iz Afrike i priča:
– Jedne noći, čujem neki šum. Ustanem iz kreveta i vidim da mi se približava slon. Skočim, zgrabim pušku i ubijem slona, onako u pidžami...
- Ma daj - prekide ga Haso - otkud slonu pidžama?

Doktore, hoće li me stvarno operisati student medicine?
– Da, hoće!
– A, šta ako operacija ne uspije?
– Pa, neće položiti ispit...Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo HILJADE GRAĐANA NA LITIJI U BUDVI, SA SVETOSAVSKE AKADEMIJE U TOM GRADU PORUČENO
Crkva Hristova je nepobjediva
Crkva Hristova je nepobjediva U govoru na Svetosavskoj akademiji u Budvi, mitropolit Amfilohije je sinoć pozvao na slogu. Govoreći o Svetom Savi, on je kazao da je sinoćna svečanost vezana za njega i da usmjerava narod njegovim putem
Hiljade građana učestovalo je juče u litiji koja je prošla od Crkve Svete Trojice do Mediteranskog sportskog centra u Budvi. Litiji je prethodio moleban koji je služio mitropolit Amfilohije. Mitropolit Amfilohije je ujutru služio liturgiju u Manastiru Sveti Sava na Savinoj Glavici u Grblju. On je u besjedi nakon liturgije poručio da je Crkva Hristova nepobjediva, pozvavši vlast da ne priprema zločine kakvi su se dogodili u Ukrajini, nego da se vrate putu koji vodi u život vječni koji je utvrdio Sveti Sava.

– I kod nas naslednici onih poslijertanih bezbožnika pokušavaju da ugroze Crkvu, da Božije svetinje prisvoje, i kažu da pripada vlasti koja upravlja državom, iako se ona otuđila od Boga i Krsta časnoga i svetinja – rekao je mitropolit.

Kazao je da Crkva, kao tijelo Hristovo, prolazi i živi svim onim što je i sam Gospod doživio na zemlji.

– Rađa se, preobražava, krštava, ali i razapinje – Crkva Hristova strada kroz vjekove, u svim vremenima gonjena i progonjena, ali uvijek ostaje moćnija i snažnija silom, ne ljudskom, nego Božijom. Ona se saraspinje sa Hristom, bez obzira gdje se nalazila i u kom vremenu, i neprekidno daruje ovome svijetu tu silu Hristovog vaskrsenja – poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je u svojoj besjedi podsjetio na stradanje i progon Crkve Božije u Ukrajini od tamošnjih vlasti, ističući da je Bog udesio da je trezveni narod zbacio na izborima predsjednika Petra Porošenka koji je počeo da progoni Crkvu Božiju i stvara „nekakvu svoju”.

– Daj Bože da se dogodi i našima ovdje, koji iste takve bezbožne zakone hoće da donose i otimaju Crkve Božije, da okončaju kao Porošenko. To nije politika, nego samo molitva da Bog dovede prave istinske čelnike ove naše države Crne Gore – rekao je mitropolit.

U govoru na Svetosavskoj akademiji u Budvi, mitropolit je sinoć pozvao na slogu. Govoreći o Svetom Savi, on je kazao da je sinoćna svečanost vezana za njega i da usmjerava narod njegovim putem.

– Koji je put vječnog i neprolaznog ljudskog dostojanstva, koji se sklanjao od svih bespuća, koji vodi u slobodu, u život, mir, radost i ljubav, u srcima svih nas. Neka bi svi ljudi na zemlji krenuli tim putem vječnog i ljudskog dostojanstva, putem Boga ljubavi – rekao je mitropolit.

Crna Gora je čedo Svetosavlja, poručio je na sinoćnjoj Svetosavskoj akademiji u Budvi prvi čovjek toga grada Marko Carević.

– U poslednjih 800 godina od svega što je nastalo na ovom prostoru, danas kao živo, postoji samo naša pomjesna Crkva koju je utemeljio Sveti Sava. Od svih institucija našeg naroda jedino što su imali naši preci prije 800 godina, a što imamo i mi danas jeste naša Crkva i ime Svetog Save. Jedino što se progonilo u ovih 800 godina, a što pod progonom nije nestalo je Srpska crkva koju je Sveti Sava utemeljio – poručio je Carević.

Zapitao je da li se Bokelji pitaju je li Crna Gora zaslužila da se ovo danas dešava.

– I odgovaramo: Nije. Odgovara i čitav narod koji se noćima moli u litijama. Gdje je vrelo tu će i kapati. Dok je živa Crkva Hristova, dok se držimo Svetoga Save, živa će biti i Crna Gora. Živa i vječna u ljubavi Svetog Save i Gospoda Boga našega, jer sve ono što smo imali, a nestalo je u ovo 800 godina, sačuvali smo u našoj Crkvi – kazao je Carević.

U Mediteranskom sportskom centru održana je Svetosavska akademija, koju je organizovalo arhijerejsko namjesništvo Budva. Svečanu besjedu povodom 800 godina SPC održao je prof. dr Miloš Kolić, profesor istorijskih nauka na Filozofskom fakultetu u Beogradu. U kulturno-umjetničkom programu učestvovali su crkveni hor iz Budve, srpski pravoslavni pojci iz Beograda, polaznici škole vjeronauke, guslari i dr.

Budvanski protojerej Boris Radović zahvalio je u ime budvanskog sveštenstva mitropolitu Amfilohiju što je, kako je rekao, došao da blagoslovi Budvu i pravoslavne hrišćane i učesnike molebna, litije i goste Svetosavske akademije. On je izrazio zahvalnost i Careviću što se, kako je rekao, potrudio da Svetosavska akademija bude tako bogata.

– Blagodarim prof. dr Milošu Koliću što je pored svih svojih obaveza u Beogradu našao vremena da dođe u naš grad i održi besjedu o osam vijekova SPC. Zahvaljujem ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću na njegovom dolasku, da Sveti Sava veže ova dva bratska naroda i njegovim dolaskom potvrđuje da nas Sv. Sava drži u jedinstvu, ljubavi i slozi – rekao je Radović, zahvaljujući i direktoru Mediteranskog sportskog centra, svim učesnicima kulturno-umjetničkog programa, djeci i vjernicima.

On je rekao da je Svetosavsku akademiju režirao Goran Bjelanović.

Ove godine navršava se osam vjekova od kada je Sveti Sava, pored već postojećih, osnovao nove episkopije u srpskim zemljama, među njima Budimljansku, Zetsku i Humsku, koje od tada pa do danas djeluju na području Crne Gore, kazao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije na Svetosavskoj akademiji u Bijelom Polju.

– Istovremeno, proslavljamo osam vjekova od krunisanja po pravoslavnom obredu svetoga kralja Stefana Prvovjenčanoga, u Manastiru Žiča. Prije osam vjekova sa punim dostojanstvom smo ušli u zajednicu pravoslavnih preosvećenih naroda i uglednih država tadašnjeg civilizovanog svijeta. Divimo se stvaralačkoj energiji kojom nas je osjenio Sveti Sava, koja je podigla svetitelje, mudrace, velike ljude od znanja i pera, vitezove Hristovog krsta, od Kosova, Mojkovca i Kajmakčalana. Kroz sva burna vremena naše istorije njegovali smo duhovne i kulturne vrijednosti koje nam je zavještao Sveti Sava. Tako smo utvrđivali slogu i jedinstvo zasnovano na jevanđelju Božjem i izgrađivali svoj prepoznatljivi srpski identitet.

I danas okupljeni oko naših svetinja i svetitelja slijedimo zapovijesti Svetog Save da se čuvajući čistotu i ljepotu svete pravoslavne vjere udostojimo višnjeg zvanja sinova i kćeri oca našega nebeskoga – poručio je vladika Joanikije.

Profesor beogradskog Univerziteta prof. dr Milo Lompar kazao je na akademiji u Bijelom Polju da je Sveti Sava obilježio naše iskustvo u dugim godinama ropstva.

– I u 20. vijeku kad je naš narod bio izložen strašnim genocidnim činovima svetosavska pjesma i uvjerenje je potrajalo. I u zločinačkom vijeku, komunističkog obračuna Sveti Sava je ostao simbil prepoznavanja. I danas kada se suočavamo sa strašnim izazovima i kad nam se čini da ćemo pokleknuti dovoljno je da pogledamo obrvu Svetog Save koja nam kaže „pa zar ćete sada odustati” – istakao je Lompar.

U veličanastvenom ambijenti na otvorenom na Trgu Nikole Đurkovića sinoć je u organizaciji crkvenih opština u saradnji sa Skupštine opštine Herceg Novi održana tradicionalna svetosavska akademija. Na preprunom trgu posle pozdravne riječi predsjednika opštine Stevana Katića koji je kazao da se Herceg Novi ponosi svetosavskom tradicijoma.

A.O. - M.N. - Z.Š.
„RTCG skinuo i privid profesionalizma“
Neka javnost bude svjedok da se u vašem odgovoru nama nijeste osvrnuli ni na jednu zakonsku obavezu koju imate kao Javni servis koji finansiraju svi građani, već ste skinuli i to malo privida profesionalizma, pa zakon i profesiju zamijenili političkom retorikom, poručeno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske uredništvu RTCG, u odgovoru na njihovo ranije reagovanje.

– Ogolili ste ulogu upravljačkog tima koji je medij kojim rukovodi, nezakonito i protivno pravilima profesije, upregao u obračun sa vjernim narodom, Mitropolijom i sveštenstvom. Vi ste ogoljeno dokazali da nemate odgovornosti prema državi, njenim građanima, Ustavu i propisima kojima se građanima garantuje pravo na slobodu govora i mišljenja, slobodu okupljanja i iskazivanja neslaganja. Vi ste, sopstvenim djelima a sada i riječima, dokazali da ste „medijski zulumćari“ kojima je nedovoljno što kreiraju uređivačku politiku medija koji, po zakonu, mora da pripada svima u Crnoj Gori, nego se bavite kvalifikovanjem govora visokopreosvećenog mitropolita Amfilohija kao, kako kažete, političke lekcije predsjedniku sekularne države – navodi se u odgovoru Mitropolije.

Smatraju da je očigledno manipulativna ponuda mitropolitu da bude gost u emisiji nazvanoj „Živa istina“, jer, kako navode, nude intervjuu u emisiji koja nije autentična emisija TVCG.

Pozvali su uredništvo da objavi sve zvanične pozive Mitropoliji za učešće u programu u poslednjih deset godina, koliko su emisija i koje emisije organizovali na temu Zakona o slobodi vjeroispovijesti i sve zvanične pozive MCP za učešće u tim emisijama. Iz MCP su pozvali da objave sve zvanične pozive Mitropoliji za učešće u prilozima za „Dnevnik“ u okviru tema koje obrađujete, kao i zvaničnu minutažu od početka litija koju su dali tim događajima i Mitropoliji i minutažu koju su dali svima onima koji su se bavili i Crkvom i litijama i vjernicima.

A.O.


Orden za roditelje šestoro djece
Povodom Savindana – slave Manastira na Savinoj glavici prerezan je slavski kolač. Nakon toga je mitropolit Amfilohije nagradio Zlatnim likom Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca Mariju i Aleksandra Radovića iz Radanovića koji su se, kako je rekao, rodivši šestoro djece, potrudili da ispune zakon Hristov: „Rađajte se i množite se, i napunite zemlju, i vladajte njome”.

A.O.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne izbore za odbornike u SO Nikšić koji će biti održani 14.03.2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"