Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Sudije traže da se poništi uredba o smanjenju plata * Od naredne sedmice otvaraju granice i vrtiće * Narod se uželio litija * Parlamentarni i izbori u Tivtu do 18. oktobra * Za suzavce dali 83.491 euro * Lipa – lijek za zdrava pluća i nervni sistem * Pomoći ćemo ako bude drugog talasa pandemije
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 26-05-2020

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Džemal Perović, građanski aktivista:
– Svaki izlazak na najavljene lažne izbore bio bi samo davanje legitimiteta izbornoj prevari, uvijek iste, nepromijenjene vlasti.

Vic Dana :)

N/AArhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Povodi PREMIJER NAKON SJEDNICE NKT-A NAJAVIO UKIDANJE SETA MJERA I OMOGUĆAVANJE SVADBI, PROSLAVA I MANJIH JAVNIH OKUPLJANJA
Od naredne sedmice otvaraju granice i vrtiće
Od naredne sedmice otvaraju granice i vrtiće Uslov ulaska stranaca je 25 oboljelih na 100.000 stanovnika u državi iz koje dolaze. Moguće je da ćemo u jednom trenu imati otvaranje granica za sve zemlje regiona, što će biti poznato do kraja nedjelje, kazao je predsjednik Vlade Marković je rekao da će Crna Gora prvo otvoriti granice s Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Njemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom, Grčkom
Premijer Duško Marković najavio je otvaranje granica, vrtića, dopuštanje svadbi i veselja, kao i dozvole za rad igraonica, bioskopa i pozorišta od 1. juna pošto je izliječen i poslednji zaraženi pacijent od virusa korone i u Crnoj Gori trenutno nema inficiranih osoba. Marković je juče na pres konferenciji istakao da su preduzeli sve mjere kako bi se zaštitilo zdravlje stanovništva. On je kazao da trenutno nema prostora za dodatno povećanje plata medicinskim radnicima, iako su ponijeli glavni teret tokom epidemije.
– Epidemija nije još okončana. Nadamo se da će po dosta restriktivnim pravilima IJZ doći situacija da proglasimo kraj epidemije, ali to ne znači da smo na kraju posla. U nekim zemljama imamo ozbiljan broj oboljelih i on se povećava. U našam okruženju imamo blizu 7.000 aktivno zaraženih tako da je opasnost još tu. Posao nije stao, nego moramo spriječiti unos virusa i eventualno širenje. Mjere koje će, kako sada stvari stoje, predložiti u ova dva dana NKT trebalo bi da stupe na snagu od 1. juna. Znači da ćemo već imati dozvoljena javna okupljanja do jednog broja – porodična slavlja, sportske događaje. Broj će biti različit na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Vidimo da su vjerska okupljanja slobodna. Kada će doći trenutak organizacije litija, vidjećemo, ali ostavimo to za neki naredni period. Želimo da stvorimo pretpostavke i promovišemo alate i mehanizme kako više da proizvodimo, smanjimo uvoznu zavisnost. Imamo resurse, a kriza je pokazala da imamo i ljude da resurse valorizuju kroz sopstvenu aktivnost. To neće biti sanacione mjere, neće biti pretežno mjere subvencioniranja, već opredijeljene da Crna Gora postane manje uvozno zavisna – istakao je Marković.
Premijer je rekao da je namjera da se otvorimo prema zemljama koje imaju isti ili sličan epidemiološki status, čiji dolazak građana u CG ne nosi epidemiološki rizik.
– Nećemo tražiti nikakva testiranja. Svi će dobiti uputstva, a imaće ih i vlasnici hotela i privatnog smještaja. To je, vjerujem, sasvim dovoljno da spriječimo importaciju virusa. Kada se NKT odredi oko tih pitanja postojaće pravila i uputstva koja će dočekati svakog gosta na graničnom prelazu. Uslov je 25 oboljelih na 100.000 stanovnika. Moguće je da ćemo u jednom trenu imati sve zemlje regiona uključene u otvaranje granica, ali to će biti poznato do kraja nedjelje – kazao je predsjednik Vlade.
Marković je kazao da će Crna Gora prvo otvoriti granice s Hrvatskom, Slovenijom, Austrijom, Njemačkom, Poljskom, Češkom, Mađarskom, Albanijom, Grčkom. On je rekao da 68 dana nakon prvog slučaja, u CG zvanično nema oboljelih osoba.
– Dobili smo bitku s opakim virusom i CG je postala prva zemlja u Evropi bez virusa korone. Ovo je uspjeh države, institucija i svakog pojedinca u Crnoj Gori – rekao je Marković.
– Donacije je dalo više od 5.000 pojedinaca i kompanija. Sačuvali smo svaki euro i od tog novca ćemo graditi klinike. Zahvalnost dugujemo i novinarima i medijima jer su objektivno informisali. Zahvaljujem i PR timu koji se stavio na raspolaganju IJZCG. Naše institucije nisu čekale naredbe, samoinicijativno su se stavile na raspolaganje državi i građanima. Ovo je rezultat na koji možemo biti ponosni – kazao je Marković i dodao da je to i rezultat koji nas obavezuje na odgovoran odnos da prevaziđemo ekonomsku krizu, ali i preduprijedimo novi talas.
– Naša strategija je da uvijek budemo korak ispred. Blagovremenim formiranjem NKT-a osigurali smo jedinstveno planiranje i informisanje javnosti. CG nije zatvarala granice za svoje građane. Vrata svoje kuće držali smo ortvorenim za sve naše građane, ma gdje se nalazili. Nismo se otimali ni za respiratore, a opet zahvaljujući partnerima imamo ih više nego dovoljno, obezbijedili smo i dovoljno zaštitne opreme. Odlučili smo da virus zaustavimo na granicama CG, a na unutrašnjem planu da se on ne uvuče u naše domove. U tome smo uspjeli. Crna Gora na današnji dan ima opremu na kojoj nam mogu pozavidjeti mnogi sistemi. Pomoć je stizala sa brojnih adresa, a mi smo pomogli i našim susjedima. Zato je CG faktor stabilnosti i ima svoje mjesto na mapi svijeta. Imamo i dva seta ekonomskih mjera. Država će učiniti da pomoć osjeti svaki pojedinac, kompanija, preduzetnik – kazao je Marković.
Marković je na pitanje da li bi predložili vanredno stanje da se ponovi ovakva situacija rekao da to nipošto ne bi uradili.
– Bilo je govora o tome i predloga koji su dolazili od naše političke konkurencije. Naša vizija je bila da je ovo bitka za zdravlje koju možemo dobiti zajedno sa građanima, a ne protiv građana. Željeli smo da građane imamo s nama, a ne naspram nas i to se pokazalo kao formula za uspjeh. Uvijek ima razmatranja o zahtjevima povećanja zarada i to ne samo iz sektora zdravstva već i drugih institucija važnih za funkcionisanje države. Vlada je pokazala odgovornost za makar dvije oblasti – zdravstvo i obrazovanje. Za zdravstvo smo povećali zarade 12, a za obrazovanje devet odsto. Moramo se oslanjati na ekonomske i finansijske potencijale. Vjerujem da je ključni zadatak očuvati radna mjesta a onda na bazi tog rezultata stvarati pretpostavke za njen oporavak. Moramo da stojimo čvrsto na nogama, da ne podliježemo politizaciji ovog pitanja jer vidim da je to uglavnom tema u parlamentu. Vlada nije sklona populizmu, već realnom pristupu. Vjerujem da su zdravstveni radnici zahvalni i cijene napore u ovom trenutku. Kada se stvore uslovi zdravstvo će biti na prvom mjestu – istakao je premijer.D.B.


Mugoša očekuje drugi talas epidemije u Crnoj Gori

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da zabrana rada hotela više nije na snazi, te da sada mogu normalno da funkcionišu. Juče je iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno da nakon analizirana 172 uzorka nije bilo novih inficiranih slučajeva.
Na pitanje novinara o drugom talasu virusa, Mugoša je rekao da je vjerovatno da će do njega doći.
– Virus je tu oko nas. Situacija u regionu i svijetu je takva, mogućnost importacije postoji, nemamo drugog izbora nego da poštujemo mjere koje uvodimo jer za sada protiv njega nema ni vakcine ni lijeka – naglasio je Mugoša.
Istakao je da će IJZ i dalje preporučivati mjere kako bi se očuvalo zdravlje građana.


Prvi iskorijenili virus

Ministar zdravlja Kenan Hrapović ocijenio je da je Crna Gora posljednja evropska zemlja koja je registrovala „prvi slučaj“ Kovida-19 i prva koja je uspjela da iskorijeni virus!
– Hvala svim zdravstvenim radnicima i hvala građanima Crne Gore. Ovo je zajednički uspjeh! U danima pred nama odgovorno ponašanje i zajednička briga o zdravlju, naš su adut da i dalje budemo ponosni nosioci titule države bez korone koja je pokazala da zna kako da se suoči i izbori sa opasnim neprijateljem, koji je pokorio cijelu planetu.


Srbija ne zatvara granice Crnoj Gori

Srbija neće zatvarati granice za crnogorske građane, kao što je to uradila zvanična Podgorica za građane Srbije, ali će biti zatvorena za mafijaše i kriminalne klanove iz Crne Gore, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić povodom odluke Crne Gore da za građane Srbije ne otvori granicu 1. juna.
Srbija, kako je kazala, neće uvoditi „recipročne mjere“, ali je istakla da građani Srbije ne bi trebalo da idu tamo gdje su, kako ona tvrdi, nepoželjni.
Ana Brnabić je za Pink ocijenila da su srbijanski građani sada mogli da vide da su nepoželjni u Crnoj Gori, jer u Srbiji, kako je istakla, „nismo lagali da ljudi umiru od gripa ili zapaljenja pluća, a ne od korona virusa“, kako prenosi Tanjug.
– Nastavićemo i dalje da se ponašamo odgovorno i ozbiljno prema našim građanima i da uvijek govorimo istinu – rekla je premijerka, iako, kako je dodala, pravi razlog za odluku Crne Gore da otvori granice za niz zemalja, ali ne i za Srbiju, nije u epidemiji korona virusa i broju zaraženih – kaže Brnabićeva.


Otputovalo 116 studenata za Beograd

Besplatnim letom crnogorske nacionalne avio-kompanije Montenegroerlajnz juče je 116 crnogorskih studenata otputovalo u Beograd.
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova i rukovodilac Operativnog štaba za sprovođenje aktivnosti u vezi s povratkom crnogorskih državljana Dragan Pejanović saopštio je da je Operativni štab u saradnji s Ministarstvom prosvjete organizovao besplatan transfer naših studenata do Beograda, u skladu s njihovim obavezama na univerzitetskim jedinicama u Republici Srbiji.
Takođe je istakao da je za odlazak u Republiku Srbiju prijavljeno oko 300 studenata, i za sjutra najavio još jedan let Montenegroerlajnza kojim će 116 studenata otputovati za Beograd.


Vizionarski pristupili epidemiji

Marković je kazao da je zadatak Nacionalnog koordinacionog tijela pokretanje ekonomije. Govoreći o trećem paketu mjera, on je poručuo da je cilj da Crna Gora postane manje uvozno zavisna, te da mjere neće biti sanacione.
– U odnosu na aktuelnu situaciju rekao bih da ne postoji ništa što smo mogli uraditi a da nismo uradili. Ne postoji odluka da je nismo donijeli a trebalo je da je donesemo. Najvažnija odluka u odnosu na pandemiju jeste vizionarski pristup zdravstvenog sistema i ljudi u IJZCG koji su nam preporuke dali dva mjeseca prije nego što smo dobili prvi slučaj u CG. Druga važna odluka je zatvaranje granica. Težak trenutak za naše građane, uvažavajući činjenicu da je veliki broj građana bio upućen na te zemlje. Hrabro i odlučno smo donijeli tu odluku znajući da će ona biti temelj naših ponašanja kako bismo se oduprli epidemiji. I treće – organizacija karantina i samoizolacija. Mislim da smo jedina zemlja koja je napravila takvu organizaciju karantina i samoizolacije. Nismo dozvolili da nam se importovani slučajevi šire. Zaštitili smo u najvećoj mjeri naše građane. Mislim da smo jedini gdje su karantin i samoizolacija trajali u prosjeku 28 dana, nekad i više – rekao je Marković.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne i parlamentarne izbore koji će biti održani 30.08.2020.godine.

Lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Parlmentarni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Parlamentarni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"