Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Naručio tri ubistva, pa otvorio firmu u Kotoru * Demos i URA ne prekidaju bojkot * Nabavili auto za ubice * Baranin spremao likvidaciju * Naručio tri ubistva, pa otvorio firmu u Kotoru * Pismo i nebeski poštari * Ovce
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 21-09-2017

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Slaven Radunović, poslanik Demokratskog fronta :
Da li kolege iz opozicije i dalje smatraju da je sve ovo farsa dogovorena između DF-a i DPS-a? Mislite li da hapsimo svoju djecu da bismo podigli rejting?

Vic Dana :)

Mujo došao na pecanje, postavio štapove i sjeo, kad nakon pola sata prolazi neki lik, stane i gleda. Nakon par minuta upita Muju:
- Već se dugo baviite pecanjem?
Mujo klimne:
- Ja, des’ god’na...
Tip ne odustaje:
- I nije vam dosadno sjediti ovako sam kraj rijeke?
Mujo odmahne glavom:
- Jok, bolan... uvijek se nađe neka b’dala s glupim pitanjima..


Nose Mujo i Haso akumulator od kamiona na punjenje. Mujo razmišlja naglas:
- Jest’ težak ovaj akumulator bolan, ruke mi otpadoše. Što će tek biti kad se napuni!
Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni SPELEOLOŠKI TURIZAM KAO NOVA TURISTIČKA PONUDA NP PROKLETIJE
Otkriveno 25 kilometra pećinskih prolaza
Speleolozi na ulazu u jednoju od pećina u prokletijskom masivu Otkriveno 25 kilometra pećinskih prolaza Pećina na Crvenoj stazi ima visinu od 19 i dužinu od 140 metara, pećinski sistem je dužine 1.101 metara i dubine 211 metara. Pećina ima devet poznatih ulaza i mnogo prolaza i komora od kojih je jedna ispunjena ledom debljine oko sedam metara, navedno je u izvještaju speleologa iz Poljske
PLAV/GU­SI­NjE – Na­ci­o­nal­ni park „Pro­kle­ti­je”, po­red pri­rod­nih atrak­ci­ja i lo­ka­li­te­ta ko­ji pri­vla­če tu­ri­ste, po­go­to­vo stra­nog go­sta, na do­brom je pu­tu da raz­vi­je i spe­le­o­lo­ški tu­ri­zam. Pret­po­sta­vlja se da pro­stor na­ci­o­nal­nog par­ka, a i osta­log pro­sto­ra Pro­kle­ti­ja, obi­lu­je ve­li­kim bro­jem pe­ći­na i ja­ma, što je pred­met is­tra­ži­va­nja vi­še spe­le­o­lo­ških gru­pa i eks­pe­di­ci­ja.
Spe­le­o­lo­ška eks­pe­di­ci­ja iz dva spe­le­o­lo­ška klu­ba iz Polj­ske, sa­sta­vlje­na od 25 spe­le­o­lo­ga, kao i jed­nog iz Ma­ke­do­ni­je, u pe­ri­o­du od 15. ju­la do 4. av­gu­sta ra­di­la je is­tra­ži­va­nje na te­ri­to­ri­ji NP Pro­kle­ti­je i is­tra­ži­la oko 2.640 me­ta­ra no­vih pro­la­za. Ba­zni kamp eks­pe­di­ci­je na­la­zio se na pod­ruč­ju Ćaf Bo­ra u pod­nož­ju Ko­lat­skog ma­si­va, a ak­tiv­no­sti spe­le­o­lo­ga bi­le su fo­ku­si­ra­ne na ma­si­vu Bje­li­ča gdje su is­tra­ži­va­nja spro­ve­de­na u Ru­dar­skoj pe­ći­ni, Le­de­noj, 03 061-T5, En­tu­zi­ja­stič­noj, te pe­ćin­skom si­ste­mu Cr­na sta­za i Cr­ve­na sta­za.
-U Ru­dar­skoj pe­ći­ni ko­ja je, pre­ma na­šim sa­zna­nji­ma naj­du­blja na či­ta­vom pro­sto­ru Pro­kle­ti­ja, is­tra­ži­va­nje je na­sta­vlje­no na „III Bot­tom”, a no­vi pro­la­zi do­ve­li su do du­bi­ne od 696 me­ta­ra. Naj­du­blji dio pe­ći­ne raz­vio se ho­ri­zon­tal­no. Ma­lo je­ze­ro (15 m do 4 m sa oko 6 m du­bi­ne) pro­na­đe­no je u ovom di­je­lu. Do ovog lje­ta, Shpel­la BB-30 pećina (610 m du­bi­ne) u Al­ba­ni­ji, bi­la je naj­du­blja pećina ci­je­lih Pro­kle­ti­ja. Me­đu­tim, tre­ba na­po­me­nu­ti da ovi po­da­ci mo­gu bi­ti pro­mi­je­nje­ni na­kon sva­ke is­tra­ži­vač­ke se­zo­ne. En­tu­zi­ja­stič­ki pe­ćin­ski si­stem naj­du­ži je na Pro­kle­ti­ja­ma u Cr­noj Go­ri. Si­stem se sa­sto­ji od če­ti­ri pe­ći­ne (En­tu­zi­ja­stič­na, Iz­van­red­na, Zma­je­va i 03 062) ko­je su pri­dru­že­ne to­kom na­ših eks­pe­di­ci­ja. Is­tra­ži­va­nje je oba­vlje­no u naj­u­da­lje­ni­jim di­je­lo­vi­ma pe­ćin­skog si­ste­ma (dio En­tu­zi­ja­stič­ne pe­ći­ne ). Ove go­di­ne ot­kri­li smo 300 me­ta­ra no­vih pro­la­za – na­ve­de­no je u iz­vje­šta­ju ove eks­pe­di­ci­je.
Spe­le­o­lo­zi pod­sje­ća­ju da je pe­ći­na na Cr­ve­noj sta­zi pro­na­đe­na pri­je ne­ko­li­ko go­di­na, ka­da je do­se­za­la ver­ti­kal­nu vi­si­nu od 19 i du­ži­nu 140 me­ta­ra. Ove go­di­ne, do­da­je se, is­tra­ži­va­nje je na­sta­vlje­no, a re­zul­tat je pe­ćin­ski si­stem du­ži­ne 1.101 m i du­bi­ne 211 m. Pe­ći­na ima de­vet po­zna­tih ula­za i mno­go fret­skih pro­la­za i ko­mo­ra. Ver­ti­kal­na vra­ti­la do­vo­de do du­bljih dje­lo­va peć́ine, a jed­na od naj­već́ih ko­mo­ra je is­pu­nje­na le­dom. U mar­gi­nal­noj pu­ko­ti­ni, što, ka­ko is­ti­ču, ta­ko­đe do­vo­di do du­bljeg di­je­la pe­ći­ne, de­blji­na le­da je oko se­dam me­ta­ra.
- U pe­ri­o­du od 2006. do 2017. go­di­ne ra­di­lo je 12 eks­pe­di­ci­ja, ko­je su is­tra­ži­va­le kar­bo­nat­ne ma­si­ve, kao što su Ka­ran­fi­li-Ve­zi­ro­va Bra­da, Za­stan Gr­baj­ski, Vo­lu­šni­ca, Be­lič i Ko­la­ta. Od po­čet­ka eks­pe­di­ci­ja je za­vr­ši­la pe­ćin­ski in­deks Pro­kle­ti­ja. Sva­ka ot­kri­ve­na peć́ina je nu­me­ri­sa­na, a sa­mo ne­ko­li­ko njih su ime­no­va­ne. Od 2006. go­di­ne eks­pe­di­ci­ja je pre­gle­da­la vi­še od 25 km no­vih pro­la­za –is­ti­če se u iz­vje­šta­ju ovo­go­di­šnje spe­le­o­lo­ške eks­pe­di­ci­je na Pro­kle­ti­ja­ma.
N.V.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"