Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Kad si Milov drug, štetu ti plaća država * Naslednik Pavićevića izabran na tajnoj skupštini * Ašanin ambasador u Beogradu? * Kinezi od kursnih razlika zaradili 60 miliona eura * Đurišiću nagrada u kategoriji M21 * Kad si Milov drug, štetu ti plaća država * Osvajaju univerzalnom emocijom
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 03-11-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Marko Milačić, predsjednik Prave Crne Gore:
Čin zabrane ulaska književniku Matiji Bećkoviću ravan je fašističkom režimu i ujedno odraz ogromne i očajničke nemoći i slabosti crnogorske vlasti.

Vic Dana :)

Bilo u ludnici previše ludaka, doktori odluče da će napraviti kviz, ko tačno odgovori izlazi i tako će napraviti mjesta za nove koji dođu. Spoje oni dva stola i tri doktora sjede u komisiji. Pozovu prvog ludaka i pitaju ga:
- Koliko ima slova T u riječi kutija?
Prvi ludak:
- k, u, t, i, j,a,...JEDNO T!
Doktori:
- Bravo izlaziš.
Dolazi drugi ludak.
Doktori:
- Koliko ima slova T u riječi Tarantino?
Drugi ludak:
- T, a, r, a, n, t, i, n,o! DVA T!
Doktori:
- Bravo ideš i ti.
Vidjeli doktori da su pitanja laka i odluče da ipak postavie malo teže jer će svi otići.
Dolazi Mujo pred komisiju.
Doktori:
- Koliko ima slova T u riječi „Užičko Kolo”?
Mujo:
- 372.
Doktori:
- Pa kako?
Mujo:
- Pa: ta rata ta ta ta ra ta ta....!

Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni RUSMIN LALIČIĆ (PZG) TVRDI DA JE KONCESIONIM RADOVIMA DEVASTIRANO KORITO GUSINJSKE RIJEKE
Grnčar bujao od života, sada je sve mrtvo
Korito rijeke kod Gusinja Grnčar bujao od života, sada je sve mrtvo Prostor duž korita rijeke Grnčar, do same granice s Albanijom, nekada je bio jedan zeleni pojas s rijekom koja nije šetala tamo-ovamo, niti ponirala, jer je korito bilo utvrđeno i fiksno, a sada je mjestimično prošireno za 150 do 350 metara,i produbljeno za oko 4,5 metara, naglašava Laličić
GUSINjE – Odbornik u Skupštini opštine Gusinje Rusmin Laličić, koji je i predsjednik Partije za Gusinje (PzG), koja participira u opštinskoj vlasti, u razgovoru za „Dan“, istakao je kako koncesionim radovima u koritu rijeke Grnčar taj prostor, u dužini od oko 4,5 kilometara, doživljava pravu devastaciju.
Problem je, kako tvrdi Laličić, nastao izdavanjem koncesija za eksploataciju materijala iz korita rijeke, koja se odvija godinama, a čime je, kako on precizira, korito mjestimično prošireno za 150 do 350 metara, i produbljeno za oko 4,5 metra. Laličić tvrdi da je korito rijeke nekad bilo 35 do 50 metara širine, od 80 centimetara do jednog metra dubine, i voda se tada nije mutila.
– Prostor duž korita rijeke Grnčar, do same granice s Albanijom, nekada je bio jedan zeleni pojas s rijekom koja nije šetala tamo-ovamo, niti ponirala, jer je korito bilo utvrđeno i fiksno. U njemu i oko njega bujao je život, a sad je tu sve mrtvo. Grnčar je bio glavno mrestilište slatkovodnih vrsta ribe iz Drine, Lima i Plavskog jezera, što više ne postoji, a što nadležne ne zanima, jer da zanima ne bi Uprava za vode odobrila radove i naplaćivala eksploataciju materijala, što je glavni razlog tog i svakog drugog dešavanja. Rijeka je počela da ponire na čudan način, jer su mašinama uklonili prvi i drugi nepropusni sloj koji je od sive gline. Sad Lim i Plavsko jezero imaju duplo manje vode ljeti. Gdje nestaje voda niko ne zna ali se zna da su zemljotresi učestali. Ne znam čiji je interes ovakva i ovolika devastacija u zoni Nacionalnog parka Prokletije, ali se ona dešava na očigled svih – naglašava Laličić i podsjeća da je ministar Milutin Simović izdao naredbu da mašine ne smiju da ulaze u korita rijeka i eksploatišu šljunak. Laličić konstatuje da je očigledno da se Vlada ne pita i ne sluša u Gornjem Polimlju.
– Naredne godine se na plavsko-gusinjskim vodama organizuje prvenstvo u ribolovu, dakle na vodama koje se ovako devastiraju, koje su pretvorene u pustinju, što se vidi na satelitskim snimcima. Može se vidjeti da tu više nema lugova, nema rijeke, samo se vide brazde duž korita koje su napravile teške mašine – upozorava Laličić.
Podsjećamo, Ministarstvo poljoprivrede je u aprilu 2017. godine uvelo moratorijum na eksploataciju šljunka i pijeska iz svih crnogorskih rijeka, ali se ta zabrana očigledno ne poštuje na pojedinima rijekama u koje spada i rijeka Grnčar. Na reagovanje mješatana koje žive u blizini Grnčara i koji su tvrdili da se iz rijeke eksploatiše šljunak, o čemu je „Dan“ pisao prošle godine, nadzor je izvršio inspektor za vodoprivredu Dragan Šekularac. On je tada ka­zao da je Upra­va za vo­de, na osno­vu iz­vje­šta­ja ko­mi­si­je mi­ni­star­stva ko­ja je bi­la na li­cu mje­sta, da­la odo­bre­nje za te ra­do­ve, i pre­ci­zi­rao da nad­zor vr­še organi opštin­ske upra­ve i struč­na ko­mi­si­ja, kao i Ko­mu­nal­na po­li­ci­ja, i on kao in­spek­tor za vo­de či­ja je to za­kon­ska oba­ve­za.
–Tač­no je da je mi­ni­star­stvo pro­gla­si­lo mo­ra­to­ri­jum na kon­ce­si­je za eks­plo­a­ta­ci­ju šljun­ka iz od­re­đe­nih ri­je­ka, gdje spa­da i ri­je­ka Grn­čar, ali ov­dje se ra­di o in­ter­vent­nim ra­do­vi­ma u ko­ri­tu ri­je­ke – ka­zao je tada Še­ku­la­rac.N.V.

Uklanjanje nataloženog materijala
Iz Uprave za inspekcijske poslove „Danu“ je odgovoreno da je Uprava za vode u 2018. godini dala saglasnost za uklanjanje dijela nataloženog materijala iz korita rijeke Grnčar i to sklopivši ugovore sa više preduzeća na različitim lokacijama: Lokacija nizvodno od graničnog prelaza s Albanijom u dužini 1,5 km, sa privrednim društvom „Boj trans“ Gusinje; lokacija 1,5 km od graničnog prelaza u dužini od 1,5 km sa privrednim društvom „Monte-Sem“ DOO Gusinje, te lokacija 3 km od graničnog prelaza s Albanijom u dužini od 1,5 km, sa privrednim drištvom „Canović gradnja-5E“ Gusinje.
– Predmet ugovora je izvođenje hitnih regulacionih radova na uklanjanju dijela nataloženog materijala iz korita rijeke, uz obavezu da se dio materijala ugradi u zaštitne nasipe duž erodiranih obala. Prema izvještaju Komisije za nadzor, kontrola radova je vođena u kontinuitetu, a oni su se izvodili bez upotrebe rovokopača, koji se koristi za duboke iskope, već isključivo utovarnim kašikama. Korito je čišćeno u svrhu uklanjanja deponovanog riječnog nanosa koji može negativno uticati na vodni režim vodotoka Grnčar, a samim tim i na priobalno područje. Obilaskom lica mjesta Inspekcije za vode i Komisije za nadzor, dana 31.10. 2018. godine, utvrđeno je da su dosadašnji izvedeni radovi prema izdatoj saglasnosti tj. zaključenom ugovoru. Konstatovano je i da, zbog obima posla i nepovoljnih vremenskih prilika, te ograničenog trajanja ugovora sa pomenutim izvođačima, na nekim lokacijam nisu sprovedeni određeni radovi, koje je potrebno hitno izvršiti. Stoga je potrebno da Uprava za vode produži na nekoliko dana ugovore s izvođačima radova kako bi se oni zaokružili po predviđenom ugovoru – stoji u odgovoru službe za odnose s javnošću Uprave za inspekcijske poslove.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"