Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Objaviću kako je Milo postao milioner * Birači će nas kazniti ako ne budemo jedinstveni * Eksploatišu rudu bez dozvole Vlade * Radulović duguje za porez 134 hiljade eura * Čelnicima OVK mjesto na optužnici * Troše milione bez ikakve kontrole * Krajem januara isplata depozita
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 11-01-2019

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Njegoš Mrkonjić, kolumnista:
– Kasabe jedu svoju djecu.

Vic Dana :)

Kako je plavuša poginula pijući mlijeko?
Krava je pala na nju!
Gdje Bosanka krije pare od muža?
Pa pod knjigom.
A Crnogorka?
Pod lopatom.
A gdje krije Hercegovka?
Na stolu, pa nek uzme ako smije.
Mujo govori Hasu:
- Moja žena je anđeo!
Haso:
- Blago tebi, moja je još živa!
Dolazi Mujo u kino i kupi jednu kartu za film. Poslije dva minuta, dolazi i kupuje još jednu, i tako nekoliko puta. Prodavač ga pita:
- Pa što će vam toliko karata za jedan isti film?
- Znam ja da je dovoljna jedna, nego onaj kreten na vratima uvijek pocijepa kartu kada mu je dam.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni SNIJEG I NISKE TEMPERATURE OTEŽAVAJU SAOBRAĆAJ ŠIROM CRNE GORE
Mećava i led okovali puteve
Kamioni Čistoće zarobljeni na Dugunji Mećava i led okovali puteve Uz sniježnu mećavu i izuzetno malu vidljivost, na pojedinim dionicama velike probleme stvaraju i sniježne lavine, a jedna se juče oko 13 časova obrušila na putni pravac od Mojkovca prema Đurđevića Tari u mjestu Sokolovin, pa se oprezna vožnja savjetuje vozačima kroz Platije, kao i na putu Mojkovac-Kolašin i Žabljak- Pljevlja Usled obilnog snijega juče je bio obustavljen i saobraćaj na putu Sutomore-Podgorica kroz tunel Sozina
Niske temperature i mećava uslovile su oteženo funkcionisanje saobraćaja na putnim pravcima u Crnoj Gori. Iz Auto-moto saveza upozoravaju da je na većini putnih pravaca u zemlji smanjena vidljivost i izražena poledica pa vozače opominju da na put ne kreću bez zimske opreme jer snijega ima na većini putnih pravaca.
Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila preko pet tona na dionicama Nikšić-Plužine, Nikšić-Šavnik, Nikšić-Vilusi. Iz AMSCG juče popodne je saopšteno da je obustavljen saobraćaj na putu Sutomore-Podgorica kroz tunel Sozina, ali je ubrzo opet uspostavljen. Kako je prenio portal Vijesti radnici Sozine iskoristili su kratki prekid za čišćenje snijega i tunel je ubrzo bio prohodan.
Zatvoren je putni pravac preko Paštrovačke gore.
Širom Crne Gore snijeg i mećava prave probleme na lokalnim putevima i seoskim područjima u Žabljaku, Bijelom Polju, Beranama, Petnjici... Herceg Novom, kao i Ulcinju gdje je juče obijeljela i Velika plaža.
Snijeg koji već drugi dan neprekidno pada potpuno je zavejao cijelo durmitorsko područje. Putari ulažu velike napore da koliko toliko u funkciji održe prilazne putne pravce ali uz sniježnu mećavu i izuzetno malu vidljivost, na pojedinim dionicama velike probleme im stvaraju i sniježne lavine. Tako se juče oko 13 časova sniježna lavina obrušila na putni pravac od Mojkovca prema Đurđevića Tari u mjestu Sokolovina.
– Odmah po saznanju u Sokolovinu smo uputili tri mašine koje rade na rasčišćavanju puta. Inače, na pojedinim dionicama toga puta non -stop prijete lavine, kao i na dionici puta od tunela Ivica prema Šavniku u mjestu Grabovica. To nam, uz sniježnu mećavu koja je najizraženija na Jezerskoj visoravni i izuzetno malu vidljivost, stvara dodatne probleme-kazao je za „Dan” šef žabljačkog stacionara Crnagoraputa Sveto Anđelić.
Visina sniježnog pokrivača na Žabljaku iznosi oko 80 centimetara. Žabljački komunalci održavaju centar grada, dok se otežano saobraćalo u prigradskim naseljima i pojedinim selima koja su u blizini centra. Situacija je posebno teška u udaljenijim selima koja su potpuno odsječena od svijeta. Snijeg koji i dalje pada i sjeverni vjetar koji je u pojačanju pravi smetove na prevojima i prijeti da ukupno stanje bude još teže.
Snabdijevanje strujom i vodom zasad je radovno i uredno.
Sniježnom mećavom ugrožena su i sela u bjelopoljskoj opštini. Iz Sekretarijata za stambeno komunalno poslove i saobraćaj saopšteno je da je saobraćaj na magistralnom putu Bijelo Polje - Ribarevine normalizovan, te da se odvija nesmetano na obje kolovozne trake. Naime, saobraćaj u Ulici 3. sandžačke brigade, u blizini crkve Sv. Petra i Pavla, bio je na kratko prekinut, jer je došlo do proklizavanja autobusa beranskih registarskih tablica, koji se kretao iz pravca Bijelog Polja prema Ribarevinama.
– Zastoj je kratko trajao, uspjeli smo da normalizujemo saobraćaj, ali upućujemo apel svi učesnicima u saobraćaju da poštuju saobraćajne propise, i koriste zimsku opremu, kako ne bi dolazilo do saobraćajnih nezgoda i zastoja-saopštio je Dejan Luković, sekretar Sekretarijata za stambeno- komunalno poslove i saobraćaj.
Iz Komunalne policije su saopštili da su preduzeća, druga pravna i fizička lica dužni da očiste snijeg sa prilaznih puteva i staza koje koriste, kao i da ih posipaju odgovarajućim materijalom (rizla ili so) u slučaju poledice i to počev od kolovoza pa do svojih objekata, kojima ti prilazni putevi služe.
Zabranjeno je prilikom uklanjanja snijega i leda, isti bacati na trotoar ili kolovoz. Komunalna policija će vršiti pojačane kontrole i izdavati prekršajne naloge počiniocima prekršaja u skladu sa navedenim propisom.
Za počinjeni prekršaj izreći će se kazna prekršajnim nalogom i to za pravnom licu od 1.000 eura, preduzetniku od 200 eura,odgovornom licu u pravnom licu od 100 eura i fizičkom licu od 100 eura-kaže načelnik Komunalne policije Muzafer Badžić.
Regionalnim putnim pravacem Berane-Trpezi se otežano saobraća, a zbog snijega i leda problemi u saobraćanju u beranskoj opštini kako na gradskom tako i na seoskom području su neminovni.
Radnici Agencije za izgradnju i razvoj grada čistili su seoske puteve ka selima Rovca, Šekular, Lubnice i Polica, a mehanizacija je juče opet upućena ka Lubnicama i Šekularu.
– Prioritet nam je čišćenje snijega u gradskim ulicama, kako bi naši sugrađani i u ovim uslovima mogli normalno da funkcionišu. Sve saobraćajnice u gradskoj zoni su očišćene, ali zbog snijega koji ne prestaje i dalje da pada, radnici Agencije sa raspoloživom mehanizacijom biće sve vrijeme angažovani na terenu - saopšteno je iz Agencije za izgradnju i razvoj grada.
Iz Komunalnih preduzeća u Plavu, Mojkovcu i Rožajama saopštili su da su svi putevi prema centrima mjesnih zajednica očišćeni i prohodni.
U plavskoj opštini veće napore ulažu prema Jasenici, Babinom Polju, Metehu i Velici, dok u gusinjskoj prema Desnom Grnčaru, Vusanju i Zagrađu. Kažu da se čisti i po noći kako bi se poslovi brže završavali. Žitelj dijela Velike preko Lešćara Slavoljub Vuković, kaže da je palo preko 75 centimetara snijega i da ne prestaje da pada.
– Živim ispod same čakorske kape, u dijelu Velike gdje nikad čistač ne dođe.Ako ovako nastavi da pada do sjutra snijega će biti metar. Imam desetak goveda, a sijena kod kuće svega za još dva tri dana, pa ovako ako nastavi bruka za mene –kaže Vuković.
Aljo Malagić iz gusinjskog Zagrađa kaže da je snijega oko 70 santimetara a čistača nema pa se od kuće ni mrdnuti ne može.
– Ja sam ovdje jedino domaćinstvo pa pri ovakvom vremenu nema veće muke. Čistača nema odkad je snijeg počeo da pada. Imam mali traktorčić pa njime pokušavam da proprtim koliko se može, ali sve to je ništa. Do stoke da položim i napojim doći ne mogu bez bez muke a da ne pričamo o drugom –revoltiran je Aljo Malagić.
I Afrim Đonbalaj iz Vusanja kaže da je snijega preko pola metra i da je stanje dosta teško i kod njih, ali se snalaze koliko sami mogu. Čistač je kaže došao do škole, a dalje nije ni mrdnuo.
Iz opština Plav i Gusinje kažu da je mehanizacija na terenu, da se radi koliko je moguće i da ne može svaki pravac istovremeno da bude pročišćen, pa traže i malo strpljenja.
– Imamo jedan snjegočistač i jednu kašiku i čistimo koliko smo u mogućnosti. Kad se gradske i prigradske ulice očiste uputimo mehanizaciju i prema selima, tako da i u toku dana uglavnom uspijemo da održavamo i te pravce. Danas smo ometeni oko jedne sahrane u selu gdje je trebalo put dodatno čistiti, tako da ćemo sjutra stići i do Zagrađa – poručio je rukovodilac gusinjskog Komunalnog preduzeća Demir Bajrović.
Ekipa „Dana”
Kamioni Čistoće zaglavljeni u snijegu
Snijeg i mećava u zaleđu Herceg Novog učinili su puteve ka Sitnici i Vrbanju teško prohodnima. Nadležni apeluju da se ne kreće ka Ublima gdje su sniježni nanosi visoki preko metar i po.
Kamioni preduzeća Čistoća ostali su zaglavljeni u snijegu na Dugunji.
Prema riječima Jasmine Konjević, direktorice Komunalno stambenog preduzeća, od Dizdarice pa naviše, putevi su zavejani.
- Problem je put za Tisove grede i Uble. Povukli smo ekipu koja radi ručno nasipanje, jer je jako velika mećava. Ide samo mašinski čišćenje, dok snijeg ne prestane da pada nema efketa sa ručnim posipanjem. Kamioni Čistoće su zaglavljeni na skretanju prema deponiji na Dugunji. Prvi kamion u koloni se zaglavio i drugi su ostali na putu, nisu mogli da se okrenu. Ni čistač nije mogao da prođe, sve dok se kamioni ne izvuku ne možemo mašinski da čistimo taj put - objasnila je Konjević.
Predsjednik MZ Ubli Goran Vukićević kaže da je mehanizacija na licu mjesta i da pokušva da izvuče zaglavljene kamione Čistoće.
Direktor Čistoće Vladimir Arsić kaže da je riječ o kamionima koji odvoze otpad iz Reciklažnog centra do deponije, koji su, kako je pojasnio, usled sniježne mećave, ostali od srijede na Dugunji.
- Ekipe su na terenu i u fazi smo izvlačenja kamiona jer mećava i dalje traje - kaže Arsić.


Ulcinj, Bar i Sutomore bili bez struje
Usled nevremena došlo je i do kvara na 110 kV dalekovodima „Podgorica-Virpazar“ i „Bar- Budva“, tako da su konzumna područja Bara, Sutomora i Ulcinja juče od podneva ostala bez napajanja električnom energijom.
- Ekipe CGES-a su na terenu i daju svoj maksimum kako bi se kvar u najkraćem mogućem roku sanirao i potrošači dobili električnu energiju - istakli su iz CGES-a.
U međuvremenu, pored prekida provodnika na 110 kV dalekovodu “Budva-Bar“, usled olujnog vjetra došlo i do pada nekoliko stubova na ovom dalekovodu.
- Ekipe čine sve što je u njihovoj moći kako bi kvar sanirali. Molimo potrošače za razumijevanje - poručuju iz CGES-a.


Normalizovan vazdušni saobrćaj
Nakon što je Aerodrom Podgorica u srijedu veče otvoren, saobraćaj je normalizovan i juče se odvija u skladu sa planovima.
- Sve se odvija normalno, osim sto je Turkish Airlines otkazao let iz Istanbula- saooštila je pi-ar Aerodroma Crne Gore Milica Babić i dodala da su avioni MA poletjeli ka Beogradu i Beču i da je ta kompanija juče jedina saobraćala sa podgoričkog aerodroma.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"