/ - DANIJELA VELIčKOVIć
12/09/2023 u 08:01 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bijelo Polje: Detektovano 57 deponija uz rijeku Lim

U Bijelom Polju realizovan projekat mapiranja rasutih izvora zagađenja riječe

Uspješno je realizovan projekat "Gis mapiranje rasutih izvora zagađenja rijeke Lim". Koodinatorka projekta Danijela Veličković, inače doktorand iz oblasti zaštite zemljišnih i vodnih resursa, kaže da je projekat realizovan kako bi se otkrilo šta to sve zagađuje rijeku Lim na teritoriji bjelopoljske opštine. Veličković pojašnjava da je urađena mapa zagađivača kojih, kako naglašava, ima dosta.

– U Gis programu uspješno su odrađene mape rasutih izvora zagađenja rijeke Lim, kojih, svjedoci smo, ima dosta. Na lijevoj i desnoj obali Lima, na području bjelopoljske opštine, mapirano jer 57 deponija na kojima se najviše odlaže otpad iz domaćinstava, plastika, šut, kese i slično – kaže Veličković i dodaje da je iz godine u godinu prisutan problem zagađenja ove rječne ljepotice, zbog čega negoduju svi.

– Negoduju ribolovci, ljubitelji rijeke i ekološki aktivisti, građani. Zato smo i krenuli u ovaj projekat kako bismo dali doprinos da se otkrije šta je to što zagađuje rijeku Lim, koja inače izvire iz Plavskog jezera, i prolazi kroz Andrijevicu, Berane, Bijelo Polje i ide dalje prema Prijepolju – kaže Veličković i dodaje da je urađeno anketiranje građana o stanju rijeke Lim, analiziran uticaj saobraćaja na površinske vode i održane su edukativne radionice sa učenicima osnovnih škola.

– Pored ovog dijela posla na projektu, detektovana su nelegalna odlagališta od administrativne granice sa Beranama u mjestu Bioča, zatim tokom kroz Bijelo Polje, pa sve do granice sa Srbijom. Tu smo vidjeli dosta lošeg stanja, puno mini-odlagališta, dosta smeća i raznoraznog otpada, ali i dosta kanalizacionih i drugih ispusta koji vode direktno u rijeku.

– U sklopu projekta održani su i okrugli stolovi na kojima je analiziran uticaj pesticida sa poljoprivrednog zemljišta na površinske vode, a razgovarano je i sa poljoprivrednicima o "bezbjednoj" upotrebi pesticida – kaže Veličković.

Projekat "Gis mapiranje rasutih izvora zagađenja rijeke Lim" finansiralo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Trajao je osam mjeseci.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:30