/ -ARHIVA
29/05/2024 u 06:58 h
Slobodanka TripkovićSlobodanka Tripković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Četvrti kongres Jugoslovenske komunističke partiјe: Ništa privredno ne funkcioniše

Društveno-politička, a samim tim i ekonomska situacija u Crnoj Gori јe veoma složena i dovedena do situacije da skoro ništa privredno i kapitalno u Crnoj Gori ne funkcioniše, poručili su u saopštenju sa Četvrtog kongresa Јugoslovenske komunističke partiјe.

Delegati Јugoslovenske komunističke partiјe iz čitave Crne Gore okupili su se poslije dužeg perioda predviđenog statutom i analitički sagledali ne samo stanje u partiji, nego i u društvu.

– Ocijenjeno je da su srušene osnovne tekovine socijalizma, a rušitelji još uvijek vjeruju da postupaju ispravno. Višepartijski sistem i njegova posrednička demokratija su obespravili svaki drugi vid demokratije, a naročito one neposredne. Od birača se traži da daju glas nekoj od partija i da poslije toga o tome više ne brinu. Neposredna demokratija je izvikana kao populizam, čime se omalovažava mogućnost uticanja širokih narodnih masa da neposredno odluče o svom životu i radu – ističu, između ostalog, u saopštenju.

Naglašavaјu i kako јe ustanovljeno da je kontrarevolucija uspjela u namjeri da uspostavi tranzicioni kapitalizam koji uništava radničku klasu i radne mase dovodi na ivicu svake egzistencije.

– Novi društveni odnosi gdje su kriminal i korupcija dominantni u praksi, uslovili su da je prestao da važi opštenarodni i društveni moral kolektivizma, pa u novim uslovima ništa nije sveto sem kapitala. Kongres je zabrinut položajem mladih generacija koja se svodi na poziciju proste radne snage kojom će se manipulisati i onda kada na scenu stupi vještačka inteligencija. Zbog svega toga, komunisti pokreću akcije na potpunije sagledavanje opšteg stanja i iznalaženju mjera za oslobođenje od eksploatacije i svakog podaništva mlade generacije i stručnjaka raznih profila kojima humanizam treba da bude osnovno načelo života i rada. Ne desi li se to u bliskoj budućnosti, slijedi nam kolaps, ne samo našeg društva, nego svijeta uopšte – poručili su u saopštenju delegati Četvrtog kongresa Јugoslovenske Komunističke partiјe održanog u Nikšiću.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 08:11